Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda schválila najväčší obchod desaťročia: Armáda bude mať nové transportéry za milióny

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda schválila v stredu návrh realizácie dodávok bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8 a 4x4, do ktorého má byť zapojený slovenský obranný priemysel. Materiál je utajený, minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) bude mať k nemu popoludní tlačovú konferenciu na pôde ministerstva obrany. Rezort obrany plánuje vyvinúť prototypy bojových obrnených vozidiel 8x8 a 4x4 spolu za 9 miliónov eur s DPH. Vyplýva to zo stanoviska Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktoré patrí pod ministerstvo financií.

Slovensko by malo následne odobrať 81 obrnených vozov typu 8x8 a 404 obrnených vozov typu 4x4 spolu za 1,2 miliardy eur. Bojové vozy 8x8 majú byť vyvinuté na Slovensku na podvozku fínskeho PATRIA AMV. BOV 4x4 zatiaľ nemá vybraného partnera. "Navrhovaný spôsob obstarania vychádza z cieľa zapojiť v čo najväčšej miere slovenský obranný priemysel do výskumu, vývoja a výroby BOV," uvádza útvar ministerstva financií. Takto vyvinuté riešenie bude podľa ministerstva lacnejšie a rýchlejšie ako nákup existujúcich vozidiel a bude spĺňať vysoké technické štandardy.

BOV majú byť vyrobené postupne, v rokoch 2018 a 2029. Výber formou medzivládneho kontraktu má byť rýchlejší ako iné formy obstarania. Rozhodnutie o obstaraní BOV by malo padnúť až po zhodnotení uskutočniteľnosti projektu a otestovaní prototypov.

"Našou úlohou v tomto nákupe je hľadať najefektívnejšie riešenie ako zabezpečiť bojové obrnené vozidlá," uviedol riaditeľ ÚHP Štefan Kišš. "Je správny krok to urobiť postupne, to znamená, najprv vyvinúť prototypy, obe budú stáť 9 miliónov eur. Popri tom zhodnotiť kapacity slovenského obranného priemyslu dodávku doručiť, až potom vyhodnotiť, či naozaj ide o najvýhodnejšiu alternatívu, aby sme mohli zodpovedne rozhodnúť o samotnom nákupe, jednak vybrať najlepšiu alternatívu aj formu obstarania," doplnil Kišš.

ÚHP zároveň upozorňuje na riziká. "V tomto prípade je to možné oneskorenie dodania a dodržanie plánovaného rozpočtu. Verejnosť by mala vopred vidieť všetky informácie, ktoré sa netýkajú bezpečnosti Slovenska, alebo nie sú obchodným tajomstvom," uzavrel riaditeľ ÚHP.

Domáci ozbrojený priemysel bude zapojený aj v prípade obstarania vozidiel 4x4. „Vývoj vlastného vozidla by mal byť ukončený v roku 2018 s využitím potenciálu domáceho priemyslu s podielom viac ako 80 percent,“ uviedol Gajdoš. V tomto prípade sa očakáva vytvorenie približne 80 pracovných miest. Vozidlo by sa malo zavádzať v slovenskej armáde taktiež postupne v rokoch 2019 až 2029. Odhadované náklady sú od 1,2 do 3,5 milióna eur za jedno vozidlo v závislosti od jeho modifikácie.

„Je predpoklad, že až 960 miliónov eur bude investovaných v Slovenskej republike,“ zdôraznil Gajdoš. Šéf rezortu obrany taktiež zdôraznil, že vláda dnes neschválila nákup, ale spôsob obstarania vozidiel. Peter Gajdoš sa taktiež vyjadril k transparentnosti obstarávania vozidiel. „Odmietame netransparentnosť. Treba si uvedomiť, že ide o vojenskú techniku, ktorej obstaranie musí podliehať istému režimu utajenia,“ dodal.

Minister obrany dostal na vývoj BOV čas do konca roku 2018

Ministri zobrali na vedomie realizáciu projektu výskumu a vývoja obrnených transportérov typu 8x8 v spolupráci ministerstiev obrany Slovenskej republiky a Fínskej republiky. Tiež realizáciu projektu výskumu a vývoja nového bojového obrneného viacúčelového taktického vozidla 4x4 s možnosťou spolupráce s dosiaľ neurčeným strategickým partnerom európskeho a regionálneho významu. Na vývoj prototypov oboch vozov je čas viac ako jeden rok. Minister obrany Peter Gajdoš dostal úlohu predložiť do 31. decembra 2018 na rokovanie vlády výsledky ich technických a vojskových skúšok.

Spojenie slovenských priemyselných a vývojových kapacít so zahraničným obranným priemyslom je podľa zverejneného komuniké najvhodnejším riešením. Ministerstvo obrany analyzovalo jednotlivé možnosti obstarania vozidiel a spolupráca s Fínskom bola vybraná na základe na základe dostupných cenových relácií. "Cena sériového vozidla 8x8 vybaveného automatizovanou zbraňovou stanicou slovenskej produkcie a protitankovým riadeným kompletom minimálne III. generácie nepresiahne celkovú hodnotu 4 milióna eur za kus s DPH, konštatuje dokument. Pri vozoch 4x4 v základnom variante vybavenom automatizovanou diaľkovo ovládanou zbraňovou stanicou slovenskej produkcie nemá cena presiahnuť 1,2 milióna eur s DPH.

Za generálneho zhotoviteľa prototypu bola určená štátna spoločnosť Konštrukta Defence z Dubnice nad Váhom. Náklady na výskum a vývoj prototypu jeho skúšky, výrobu 81 kusov a logistickú podporu v rokoch 2018 až 2024 neprekročia podľa komuniké sumu 417 miliónov eur.

Obstaranie viacúčelových bojových taktických vozidiel 4x4 by sa malo realizovať taktiež vlastným projektom výskumu a vývoja s možnosťou spolupráce so strategickým partnerom európskeho a regionálneho významu a s využitím výrobných a technologických schopností slovenského obranného priemyslu. Výber strategického partnera má byť realizovaný na základe medzinárodných rokovaní. Generálnym riešiteľom sa aj tu stal podnik Konštrukta Defence. Sériová výroba vozidiel v počte do 404 kusov môže byť realizovaná až po ukončení výskumno-vývojovej úlohy a úspešných kontrolných a vojskových skúškach. Náklady na vývoj a výskum prototypu vozidla vrátane skúšok, overovacej série vozidiel a sériovej výroby, logistickej podpory v období rokov 2018 – 2029 neprekročia plánovaných 782,7 milióna eur.

Viac o téme: Obrnené vozidloPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu