Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

»Starý dobrý« Fico je späť! Po mlčaní, napätí v Smere a popretí volebného fiaska... Drsný útok

Predseda vlády SR Róbert Fico na tlačovej konferencii o výsledkoch volieb do VÚC.
Predseda vlády SR Róbert Fico na tlačovej konferencii o výsledkoch volieb do VÚC. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa po takmer týždňovej odmlke na piatkovej tlačovej konferencii vyjadril k výsledku župných volieb, ktoré boli podľa neho v podstate víťazstvom Smeru. Odvtedy vyjadreniami na adresu politikov, členov vlastnej strany, mediálnej či politickej situácie nešetrí.

Pre HNonline.sk dnes napísal komentár, v ktorom vyzdvihol demokratický priebeh volieb a fakt, že zostávame proeurópsky orientovanou krajinou. Slováci si ctia pravidlá politickej súťaže a o mafiánskom štáte nechce ani počuť. "Rovnako oceňujem porážku extrémistov, či už v Banskej Bystrici alebo v Nitre," napísal s tým, že toto nebezpečenstvo netreba podceňovať. "Vyslali sme však signál, že ak sa spoja demokratické strany proti extrémizmu, je tu veľká šanca na úspech." 

Toľko k pozitívam

Premiér iné pozitíva na voľbách do VÚC nevidel. Aj v komentári zopakoval to, čo povedal aj na piatkovej tlačovke. Spustila sa mediálna hystéria a neobjavil sa práve preto, aby atmosféru sledoval s odstupom. Vo Ficovi povolebná situácia evokovala dojem občianskej vojny. "Reči opozície o pokračovaní politickej revolúcie, mediálne oslavy jednotlivých redakcií, ktoré sa zmenili na politické centrály, odhalili holú pravdu."

Premiér tvrdí, že v mene demokratických pravidiel a faktov sa informácie účelovo spochybňujú. "Slovensko patrí medzi vyspelé demokratické krajiny s jednou z najvyšších úrovní mediálnej slobody. Ukazuje sa však, že ak niečo opozícii, ako aj médiám chýba, tak je to zodpovednosť využívať korektne túto slobodu."

Bujaré mediálne oslavy

Fico zopakoval, že Smer naďalej ostáva najsilnejšou stranou na Slovensku, ktorá rozhoduje, určuje témy a obsah slovenskej politiky. "Napriek bujarým mediálnym oslavám chcem zdôrazniť, že strana Smer sa nesťahuje z politickej scény," napísal Fico a uviedol, že sa rozhodne až v nadchádzajúcich troch voľbách.

Pravicový zlepenec strán čaká deštrukcia

Verejnosť bude podľa premiéra konfrontovaná s otázkou, či je pre Slovensko zlepenec nestabilných rôznorodých strán tou správnou alternatívou. "Pár dní po voľbách mala možnosť vidieť v priamom prenose, ako jednu z najsilnejších opozičných strán opustil poslanec. Je skutočnou alternatívou pre Slovensko politik typu Hlina, ktorý hovorí, že si so Sulíkom tak skoro nesadne za stôl?"

Robert Fico nakoniec potvrdil to, čo spomína pri každom pokuse pravice spojiť sa. Podľa neho tento "zlepenec strán" nie je žiadnym politickým východiskom. "Čaká ich podobný osud deštrukcie, aký sa dnes začína v Sulíkovej strane. Som presvedčený, že slovenský mainstream po bujarých oslavách čaká poriadny hlavybôľ," napísal a na záver dodal, že ich povolebné oslavy a večierok pravice môže byť poriadne drahý. "A zatiahneme ho všetci."

Viac o téme: Robert FicoŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu