Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci za Smer navrhujú zjednodušiť zamestnávanie osôb z tretích krajín

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci NR SR za stranu Smer-SD Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák navrhujú od mája budúceho roka zjednodušiť podmienky zamestnávania štátnych príslušníkov tzv. tretích krajín, teda z krajín mimo Európskej únie, na Slovensku. Má sa to týkať len vybraných profesií, v ktorých je preukázaný nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a okresov s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti nižšou ako 5 %. Vyplýva to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú trojica poslancov predložila do parlamentu.

Zoznam zamestnaní, v ktorých pretrváva nedostatok pracovnej sily, by podľa ich návrhu stanovila komisia na tripartitnej úrovni a bol by zverejnený a ročne aktualizovaný na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Na identifikované zamestnania bude pri udeľovaní jednotných povolení štátnym príslušníkom tretích krajín platiť zjednodušený proces, napríklad nebude na tento účel potrebné nahlasovať voľné pracovné miesta," uviedli poslanci za stranu Smer.

Počet zamestnancov pochádzajúcich z krajín mimo Európskej únie by sa mal obmedziť na najviac 30 % z celkového počtu zamestnancov konkrétneho zamestnávateľa. "Uvedené sa navrhuje z dôvodu, aby sa tento nástroj nevyužíval na zabezpečovanie pracovnej sily z tretích krajín, čo by mohlo mať za následok znižovanie mzdových a pracovnoprávnych podmienok v SR," tvrdia koaliční poslanci. Zjednodušenie podmienok a zrýchlenie procesu má podľa nich len napomôcť zamestnávateľom riešiť prechodný nedostatok pracovnej sily aj prostredníctvom štátnych príslušníkov tretích krajín.

Navrhovaná novela zákona obsahuje aj opatrenia zo sociálneho balíčka, ktoré v tomto roku už viackrát avizoval predseda strany Smer Robert Fico. Na zvýšenie motivácie prijať zamestnanie aj vo väčšej vzdialenosti od miesta trvalého pobytu poslanci za Smer navrhujú od mája budúceho roka zaviesť nový príspevok na presťahovanie za prácou až do výšky 4 000 eur a v prípade manželov až do sumy 6 000 eur. Tento príspevok bude určený pre zamestnancov, ktorí v súvislosti so získaním zamestnania zmenia miesto svojho trvalého pobytu, ktoré bude od pôvodného miesta trvalého pobytu vzdialené najmenej 70 kilometrov.

Príspevok by mal slúžiť na úhradu nákladov súvisiacich s presťahovaním zamestnanca do miesta nového trvalého pobytu (napr. náklady na sťahovaciu službu, náklady na poplatky potrebné pre vybavenie úradných dokumentov), ako aj na úhradu nájomného alebo iných plnení súvisiacich s užívaním bytu. V budúcom roku by pritom príspevok na presťahovanie za prácou malo podľa odhadu jeho navrhovateľov využiť 75 nezamestnaných a v ďalšom roku 87 uchádzačov o prácu.

Ďalšími zmenami sa má podporiť mobilita nezamestnaných za prácou, a to zatraktívnením podmienok pre vznik nároku na príspevok na dochádzku za prácou a na príspevok na podporu mobility za prácou. Obdobie poskytovania príspevku na dochádzku za prácou sa má pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie predĺžiť o ďalších 6 mesiacov na 12 mesiacov. Tento príspevok sa má poskytovať bez ohľadu na spôsob dopravy do zamestnania v závislosti od vzdialenosti miesta výkonu zamestnania a od počtu odpracovaných dní zamestnancom v mesiaci, a to na základe preukazovania trvania zamestnania a dochádzky do zamestnania. "Týmto sa umožní poberanie príspevku aj tým zamestnancom, ktorí dochádzajú za prácou a nemajú spojenie hromadnými dopravnými prostriedkami, prípadne hromadné dopravné prostriedky nepremávajú v danej lokalite podľa potreby výkonu zamestnania," uviedli predkladatelia.

Poslanci za Smer tiež navrhujú vypustiť zákaz poskytovania príspevku pri dochádzaní za prácou v rámci jednej obce a tým umožniť poskytovať príspevok aj zamestnancom, ktorí dochádzajú do zamestnania v rámci väčších obcí a miest, v ktorých je doprava do zamestnania nevyhnutnosťou. "Zároveň sa so zámerom zmierniť výdavky občana na cestovné navrhuje zvýšenie maximálnej mesačnej výšky príspevku z aktuálnej sumy 135 eur na sumu 200 eur," uvádza sa v návrhu.

Príspevok na podporu mobility za prácou by po novom mali dostávať aj tí zamestnanci, ktorí počas poberania príspevku na dochádzku za prácou alebo bezprostredne po skončení jeho poberania zmenia miesto trvalého pobytu alebo nahlásia prechodný pobyt v súvislosti s výkonom zamestnania a ich zamestnanie naďalej trvá. "So zámerom zmierniť výdavky občana na bývanie súvisiace so zmenou pobytu v súvislosti so získaním zamestnania sa navrhuje skrátiť vzdialenosť pre vznik nároku na príspevok zo 70 km na 50 km a zvýšiť maximálnu mesačnú výšku príspevku z 250 eur na 400 eur (zo 400 eur na 600 eur pre manželov) počas prvých 6 mesiacov, resp. zo 125 eur na 200 eur (z 200 eur na 300 eur pre manželov) počas ďalších 6 mesiacov," dodali poslanci za Smer.

Novela zákona by si mala od začiatku mája do konca decembra budúceho roka vyžiadať 2,86 mil. eur, z toho 2,43 mil.eur by mali tvoriť zdroje Európskej únie. V roku 2019 by malo ísť o 4,6 mil. eur, z čoho 3,9 mil. eur majú predstavovať prostriedky z eurofondov.

Viac o téme: ZamestnanieSmer-SDMartin GlváčJán PodmanickýĽubomír Petrák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu