Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ani ja, ani strana Smer nebudeme fackovací panáci, povedal Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ani ja, ani strana Smer-SD nebudeme fackovací panáci, povedal dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na adresu medializovaných informácií k výsledkom volieb do orgánov vyšších územných celkov, že sa po voľbách stratil a nechcel sa k nim vyjadriť, lebo strana Smer-SD prišla vo voľbách do orgánov VÚC o päť županov samosprávnych krajov.

„V histórii modernej Slovenskej republiky niet úspešnejšieho politického projektu, ako je sociálna demokracia. Vyhrali sme štvoro parlamentných volieb za sebou a trikrát sme zostavili vládu a boli sme aj pri najvýznamnejších okamihoch Slovenskej republiky. Zaviedli sme euro, dostali sme túto krajinu do schengenu, vybojovali sme obrovský súboj, pokiaľ ide o krízu, myslím si, že treba hovoriť o fantastických medzinárodných úspechoch, ale aj o posledných číslach, ktoré sú tu a ktoré hovoria, ako sa dnes krajine, pokiaľ ide o ekonomiku a nezamestnanosť, darí,“ povedal ďalej Fico.

Dodal, že Smer-SD je stále dominantná, zodpovedná a stabilná politická sila. „Od nás nikto neodchádza, nerozpadávame sa, a preto odmietam tieto smiešne útoky, ktoré sa valia zo všetkých strán. Nenechám a nedovolím ani zo mňa, ani z nikoho iného robiť fackovacieho panáka, pretože sme najstabilnejšia a najzodpovednejšia politická strana s obrovským voličským potenciálom,“ zdôraznil premiér.

Robert Fico sa v relácii vyjadril aj k téme modernizácie slovenskej armády. Uviedol, že armáda potrebuje modernizáciu a momentálne ide o zaobstaranie tzv. kolesových bojových vozidiel v jednom prípade 8x8, v druhom prípade 4x4. „Hovoríme o tom už pomerne dlho, pretože slovenská armáda má obrovský technický dlh, a ak máme byť súčasťou spoločných európskych iniciatív, musíme pristupovať aj k takýmto rozhodnutiam. Preto sme dlhodobo plánovali aj financovanie tohto projektu, ktorý je naplánovaný na niekoľko rokov, a prvýkrát sa objavil na rokovaní vlády materiál, ktorý predtým musel ísť do Bezpečnostnej rady,“ povedal Fico.

Bezpečnostná rada bola podľa neho pred rokovaním vlády v stredu, keďže ide o komplexnú problematiku, my sme len prerušili rokovanie o tomto bode programu a pokračujeme v rokovaniach a v rozhovoroch. „ Pokiaľ sa všetko dostane do tej polohy, že to nebude vyvolávať žiadne zbytočné otázky, tak v stredu dokončíme rokovanie na Bezpečnostnej rade a hneď potom sa to posunie do vlády, kde to bude schválené,“ vysvetlil ďalej v diskusii Robert Fico.

Ficovi by neprekážali limity na počet členov v stranách

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nemá nič proti zmene zákona o politických stranách. Neprekáža mu myšlienka o úprave fungovania ich štruktúr či zavedenia limitu na počet členov. Fico to povedal v Sobotných dialógoch v RTVS.

Novelu zákona má už koaličná SNS pripravenú, hotové je už jej paragrafové znenie. "Nikdy som nemal nič proti takýmto pravidlám. Čo je to za nezmysel, že nejaká strana má len niekoľko členov a berie milióny eur zo štátneho rozpočtu?" pýtal sa Fico. Ak sa pôjde podľa premiéra do diskusií o zmene tohto zákona, "bude sa to robiť tak, aby to nikto nemohol spochybniť".

Fico sa zamýšľal aj nad stúpajúcim počtom nezávislých poslancov. Nástup takýchto politikov na scénu označil za trend, ktorý nemožno prehliadať. "Preto by sme možno mali riešiť, čo budeme robiť s nezávislými poslancami do budúcnosti... Či budú musieť mať nejakú kandidátku, alebo či budú musieť ísť na kandidátku nejakej politickej strany," dodal premiér.

Žiga v prípade odmeny pre Bžána postupoval razantne

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) spravil v reakcii na kauzu odmeny pre advokáta Radomíra Bžána všetko, čo mal urobiť. Je o tom presvedčený premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vyzdvihol, že došlo k výraznému zníženiu tejto odmeny a následne aj k zablokovaniu vyplatenej sumy na bankovom účte. "Ale ja sa do týchto vecí nejako špeciálne nestarám. Minister hospodárstva a ďalší musia konať a minister hospodárstva konal v tomto veľmi razantne," konštatoval Fico v Sobotných dialógoch RTVS.

Odmena pre Bžána, ktorý zastupoval Slovensko vo vyhranom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo, sa znížila zo 77 miliónov eur na 17,5 milióna eur. Minister hospodárstva však avizoval, že štát sa bude o časť tejto sumy ešte súdiť. Peniaze vyplatené Bžánovi polícia tento týždeň zaistila na účte jeho advokátskej kancelárie.

Premiér v diskusii tiež upozornil, že momentálne vzniká veľká polemika, pokiaľ ide o vzťah Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) k ministerstvám a k udeľovaniu rôznych pokút. "Otvárajú to viacerí ministri, či NKÚ neprekračuje v mnohých prípadoch svoje kompetencie," priblížil Fico s tým, že bude musieť dôjsť k vyjasneniu zákonných právomocí kontrolórov.

Pokiaľ NKÚ nájde len rôzne formálne pochybenia a dáva za to pokuty, je to podľa šéfa exekutívy iba presúvanie peňazí v rámci štátu z jedného vrecka do druhého. "Keď máte nejaký obrovský tender a pošlete tam kontrolu, môžu tam nájsť nejaké formálne pochybenia. Často sú to pochybenia, ktoré nemajú nič spoločné s podstatou rozhodnutia alebo s peniazmi. Otázka stojí, či nestačí v danom prípade urobiť nápravu takého stavu, alebo či ísť ďalej," argumentoval Fico.

Domnieva sa, že Slovensko je v súčasnosti vyspelá krajina z pohľadu vyvodzovania zodpovednosti a pokiaľ sa stane niečo naozaj vážne, vznikne enormný tlak na ľudí, ktorí pochybili. "Keby to bolo niečo také, kde by minister, štátny tajomník alebo iný úradník mal odísť, tak by určite odišiel," dodal predseda vlády.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu