Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Matovič podľa polície krátil dane: Jeho reakcia nahnevala Kaliňáka, obvinil ho z útoku

Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

BRATISLAVA - Igor Matovič to má v posledných mesiacoch poriadne perné. Polícia mu ide po krku kvôli firme Region press - v dobe, keď ju šéf hnutia OĽaNO vlastnil, mala údajne krátiť dane a poistné. Matovič však obvinenia tvrdo odmieta, ide vraj o snahu prekryť debakel Smeru v župných voľbách.

Ako informuje Pravda.sk, k činu malo dôjsť ešte v roku 2008, keď svoju firmu predal, ale príjem z predaja do daňového priznania nezahrnul. Štátu mala vzniknúť škoda viac ako pol milióna eur. Potvrdil to aj hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl, podľa ktorého NAKA vypočúvala Matoviča v piatok 3. 11. 

Tlačovku Igora Matoviča ste mohli sledovať NAŽIVO

„Predmetom vyšetrovania je úmyselné nezahrnutie príjmu z predaja podniku do daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby, čím malo dôjsť k účelovému skráteniu dane z príjmu fyzických osôb za obdobie roka 2008 v celkovej výške najmenej 645 254,16 eur,“ uviedol Wäldl. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest od sedem do dvanásť rokov. 

Lipšic už minulý týždeň ako Matovičov právny zástupca označil postup polície za šikanu. „Protikorupčná jednotka NAKA vedie stíhanie na základe premisy, že fyzickou osobou už raz zdanené peniaze, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, musí zdaniť 19 percentami ešte raz,“ povedal vtedy pre TV JOJ Lipšic.

Prekrytie debaklu, tvrdí Matovič

Matovič označil toto obvinenie za snahu Smeru prekryť debakel v župných voľbách. „Vyjadrili nespokojnosť s masívnym zneužívaním štátnej moci k opozičným politikom, voči nášmu hnutiu,“ a spomenul aj kauzu bývania u Bašternáka, Kaliňáka či Bžána. „Vystavili vysvedčenie,“ dodal. Matovič hovorí, že zaplatil všetky dane, ktoré bolo treba, a vysvetľuje, že dodnes žiadny daňový úrad nepredložil nijaký doklad o tom, že by krátil dane.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Následne všetko názorne predviedol s obálkou v ruke, na ktorej ilustroval celú situáciu. Tvrdí, že podnik predával za 121 miliónov korún. Peniaze vraj boli na účte firmy, 40 miliónov korún bolo zdanených, zvyšok zdanil dodatočne v marci 2009. Daňová poradkyňa mu poradila, že buď ich všetky pred predajom vyberie a bude predávať iba zvyšok, čo boli pohľadávky, alebo ich nechá vo firme a predá to spolu s tým. Malo to byť podľa nej to isté, keďže sa peniaze nezdaňujú dvakrát.

Čas zúčtovania sa blíži

Nakupujúci následne zaplatil 5-tisíc eur za živnosť a za peniaze 121 miliónov korún. Samotných 5-tisíc eur navyše potom zdanil, tvrdí Matovič. Hovorí, že si ho Smer vybral ako terč po voľbách. „Nebudeme tu kryť zlodejiny všetkých vagabundov. Čas zúčtovania sa blíži. Toto je blud!” povedal jeden z opozičných lídrov.

„Vyrazte skorumpovaného Kaliňáka z vlády!” odkázal. Matovič zdôraznil, že je ochotný platiť dane aj dvakrát po sebe, ale predseda vlády Robert Fico to musí pomocou väčšiny v parlamente premietnuť do zákona. „Nech bude prvé písmeno, že kamaráti Ladislav B. alebo Marián K. môžu beztrestne kradnúť naše spoločné dane. Písmeno B bude, že všetci ostatní platia 19% a keď písmeno C bude, že Matovič má platiť dvakrát 19, budem to akceptovať,” povedal. 

Mal by dostať metál

„Miesto toho, aby mi tu dnes možno minister Kažimír dal metál za platenie daní, pretože za celý podnikateľský život som zaplatil 500 miliónov korún daní a odvodov, mi povedia, že som daňový podvodník,” uzavrel Matovič. 

Matovič zároveň potvrdil predaj spoločnosti regionPress. Kúpu zavŕšila v októbri spoločnosť Z+M Press a stala sa jej jediným majiteľom. Spoločnosť to oznámila v štvrtok s tým, že kúpou rozširuje svoje podnikateľské aktivity na Slovensku. Hodnotu transakcie nezverejnila.

Kaliňák reagoval na mimoriadnej tlačovke

Útoky na políciu zo strany Igora Matoviča sú nedôstojné a neakceptovateľné. Uviedol to vo štvrtok večer na tlačovej konferencii v Poprade minister vnútra SR Robert Kaliňák v reakcii na vyjadrenia lídra hnutia OĽaNO, že ho polícia začala stíhať pred krajskými voľbami, a že týmto vyšetrovaním chce Smer-SD len zakryť volebný neúspech.

Robert Kaliňák na mimoriadnej tlačovej konferencii v Poprade.
Zobraziť galériu (4)
Robert Kaliňák na mimoriadnej tlačovej konferencii v Poprade.  (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

„Musíme reagovať na výmysly, klamstvá a útoky na orgány činné v trestnom konaní, ktoré sú v rozpore s akýmikoľvek demokratickými princípmi. Myslím si, že je neakceptovateľné, aby politici útočili na policajtov a prokurátorov, urobíme adekvátne právne kroky na ochranu týchto inštitúcií,“ uviedol Kaliňák s tým, že politici by nikdy nemali komentovať prácu policajtov, prokuratúry a súdov, pretože nie sú a nesmú byť súčasťou politického boja.  

Ohradil sa aj policajný prezident

Voči útokom na políciu sa ostro ohradil aj prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar a dodal, že nikdy žiadnu kauzu Igora Matoviča nevyšetrovali bez toho, aby ju neriešili s médiami. „Odznelo viacero tvrdení, napr. že polícia posunula denníku Pravda informácie o tomto konaní, a takto sa spustila nejaká kampaň voči pánovi Matovičovi. V tejto veci sa trestne koná už od apríla tohto roku. Matovič bol po prvý raz po viacerých problémoch, pretože komunikácia s ním je veľmi ťažká, vypočutý v auguste. Po dohode s právnikom sa výsluch konal 3. novembra na prezídiu a tam sa zhodou náhod stretol s novinármi a všimli si, že bude vypočutý,“ priblížil Gašpar. 

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (4)
Tibor Gašpar  (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

Ďalej zdôraznil, že Matovič v tejto kauze nie je obvinený, vystupuje len ako svedok. Jeho štvrtkové vyjadrenia o policajnom lynči na politickú objednávku označil za teatrálne divadlo. Podotkol tiež, že v tomto prípade sa postupuje podľa písomných pokynov dozorového prokurátora a nejde o žiadnu svojvôľu policajtov.

Podľa policajného prezidenta je v tomto prípade veľa nezodpovedaných otázok, ktoré treba vyšetriť, a tak sa teraz aj deje. „Nedeje sa tak preto, že to niekto prikázal, alebo že je to nejaká politická objednávka. Spájanie s voľbami je už úplný nezmysel. Polícia mala vždy záujem vyšetrovať jeho kauzy diskrétne,“ konštatoval Gašpar s tým, že ešte nepočul, aby sa Matovič sťažoval na prokuratúru, stále útočí len na políciu a vždy to má nejaký politický podtón. Dodal, že vyšetrovatelia budú naďalej pokračovať vo vyšetrovaní, či v prípade predaja spoločnosti regionPress došlo k trestnému činu krátenia daní alebo poistného.

„Poslancov do VÚC má Smer-SD niekoľkonásobne viac ako OĽaNO, takže ak sme my utrpeli debakel, čo potom utrpel on? Chceli sme mať viacej županov, v niektorých regiónoch sme prehrali, ale to patrí k politickému životu, všetko analyzujeme. Táto kauza sa však začala vyšetrovať v apríli, takže to sú len účelové klamstvá,“ dodal minister na margo Matovičových tvrdení, že cieľom vyšetrovania je len prekrytie volebného neúspechu vládnej strany.

Odmieta tiež policajnú šikanu, o ktorej v súvislosti s minulotýždňovým postupom polície voči Matovičovi hovoril jeho advokát Daniel Lipšic. „Vyprosím si, aby niekto hovoril o policajnej šikane, a najmä ak je to človek, ktorý sám na seba používa rôzne metre. V iných prípadoch požaduje tvrdé tresty odňatia slobody pre páchateľov rovnakej trestnej činnosti, ktorú spáchal sám a vo svojom prípade sa dožaduje podmienečného prepustenia,“ reagoval Kaliňák.

Viac o téme: Igor MatovičRegion press
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu