Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potvrdené! Odchod z SaS: Sulík a Poliačik prehovorili o spore, kedy nastal zlom

Mimoriadna tlačová konferencia k odchodu Martina Poliačika zo strany SaS.
Mimoriadna tlačová konferencia k odchodu Martina Poliačika zo strany SaS. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a solidarita (SaS) prišla o svojho člena. Martin Poliačik odchádza zo strany. Dôvodom majú byť dlhodobo rozdielne názory s vedením, napríklad v otázke utečencov. Poliačik na tlačovej konferencii potvrdil, že predseda strany Richard Sulík vedel o jeho odchode už mesiac. Poliačik sa zatiaľ najviac rozpráva so stranou Progresívne Slovensko.

VIDEO Tlačová konferencia strany SaS

Richard Sulík a Martin Poliačik zahájili tlačovú konferenciu. "Keď som v roku 2009 prvýkrát stretol Richarda Sulíka, ani vo sne by mi nenapadlo, že to bude najdôležitejšie stretnutie môjho života. S dnešným smerovaním strany sa už neviem stotožniť," povedal Poliačik.

"Napriek tomu, že s Martinom Poliačikom vychádzam po ľudskej stránke dobre, často som videl, ako trpí. Niektoré jeho postoje boli pre mňa doslova nepochopiteľné," povedal Sulík. "Chcem sa Martinovi v mene SaS poďakovať za osem rokov práce. Martin teda od nás odchádza. Po ľudskej stránke mi je to ľúto, po názorovej stránke, ako vidí svet, to chápem," povedal Sulík.

Nicholsonová neodchádza

"Martin je ešte mladý a možno časom dospeje k inému videniu sveta. Možno nás cesty ešte niekedy spoja. Odchodom Martina sa naša strana neštiepi. Lucia Nicholsonová neodchádza. V pondelok ideme predstaviť našu reformu riešenia problému rómskych osád," povedal Sulík na adresu špekulácií o odchode Nicholsonovej. "SaS je vo výbornej kondícii."

"Nemáme informáciu, že by niekto ďalší odchádzal. Povedal som, že predstavujeme reformu v pondelok. K Lucii som sa už vyjadril. Želám si, aby záujem médií bol taký, ako dnes," povedal na opätovné otázky o možnom odchode ďalších členov.

Prechod do Progresívneho Slovenska zatiaľ nechystá

Poliačik sa vyjadril aj na adresu toho, či sa pridá k Progresívnemu Slovensku. "Žiadny prechod ešte nie je dohodnutý. To, že sa rozprávame, to sú pravdivé informácie. To je zatiaľ všetko, čo k tomu môžem povedať."

"SaS nebude žiadať, aby vrátil poslanecký mandát," povedal Sulík. "Budem tu tak dlho, kým nezodpoviem všetky vaše otázky. Týmto dňom je pre mňa téma odchodu Poliačika uzavretá." Padli otázky aj na to, či sa nepripojí k hnutiu Martina Beblavého a ku ktorému z týchto dvoch hnutí má bližšie. "Nechcel by som to teraz bližšie špecifikovať."

Došlo k svetonázorovému stretu

Kto nahradí Poliačika na jeho poste v strane, zatiaľ Sulík neoznámil. "Máme meno. Dozviete sa ho včas." Martin Poliačik potvrdil, že odísť sa rozhodol približne pred dvoma mesiacmi. "Posledný mesiac o tom predseda vie," povedal Poliačik. Zároveň naznačil, že sa v tom čase niečo konkrétne stalo, a to bol dôvod Poliačikovho rozhodnutia odísť zo strany. "Niečo sa stalo, ale nepoviem vám, čo to bolo." V septembri predstavila strana SaS reformu, za ktorú boli členovia strany kritizovaní, najmä za časť o sterilizácii Rómov.

"Máte tri premenné. Poliačik, Sulík a svet okolo. Aj keď sa tie prvé dve nezmenili, svet sa zmenil. Začalo to brexitom, pokračovalo to zvolením Trumpa i situáciou vo V4. Došlo k svetonázorovému stretu," povedal Poliačik na otázku, kde je pravda o hodnotových rozporoch medzi Sulíkom a ním.

SaS bola vždy otvorená iným názorom. "Rozchod je kultivovaný. Dokážeme sa porozprávať aj mimo. Nebudeme po sebe pľuť síru. Nie je to dráma, ktorá sa dnes deje. Obom nám záleží na Slovensku," povedal Sulík. SaS podľa Sulíka sebareflexiu z Poliačikovho odchodu vyvodí, nepovedal však akú. "Ľudia skrátka prichádzajú a odchádzajú," povedal. Predseda SaS ďalej trvá na svojom postoji k EÚ či k utečencom.

Drobovi je to ľúto

"Ak je táto informácia pravdivá, bude mi to veľmi ľúto," povedal o Poliačikovom odchode Juraj Droba ešte predtým, ako sa vyjadril Poliačik. "Dlhoročný člen strany Sloboda a Solidarita a poslanec Martin Poliačik sa rozhodol opustiť naše rady. Nebudeme skrývať prítomnosť dlhodobých názorových rozdielov na niektoré špecifické otázky. Vždy sa nám však darilo hrany obrusovať na základe otvorenosti, dobrej vôle a vzájomného rešpektu. Prajeme mu veľa úspechov v ďalšej politickej práci," reagovala SaS. 


PRÁVE TERAZ Poliačik končí v SaS: Údajne posilní Progresívne Slovensko, nasledovať ho majú ďalší


Posilní Progresívne Slovensko?

Poliačikovo meno sa spomína v súvislosti s Progresívnym Slovenskom (PS). Podľa informácií TASR Poliačik oslovil PS. Majú k sebe blízko a rozprávajú sa. O Poliačikovom odchode sa hovorilo už dávnejšie. S predsedom SaS Richardom Sulíkom sa Poliačik rozchádzal v postoji k utečencom.

Sulík vtedy hovoril, že Poliačik uletel a je na ňom, či v strane zostane alebo nie. Poliačik tvrdil, že pokiaľ bude vôľa meniť veci a posúvať ich dopredu, nevidí dôvod na odchod z SaS. V marci 2017 bol Poliačik zvolený do Republikovej rady SaS.

Zrejme budú nasledovať ďalší

Údajne nie je vylúčené, že Poliačikov odchod môžu nasledovať aj ďalší členovia SaS. Liberálov len pred pár mesiacmi opustil Jozef Mihál, ktorý sa pridal k Miroslavovi Beblavému a ďalším nezaradeným poslancom a zakladajú politickú stranu Spolu - Občianska demokracia.

Svojho času z SaS odišla väčšia skupina ľudí okolo Jozefa Kollára, ktorí boli nespokojní s vedením strany. Stalo sa tak po tom, čo Jozef Kollár neuspel vo voľbe predsedu SaS, a tým sa stal opäť Richard Sulík. SaS je dlhodobo podľa prieskumov verejnej mienky najsilnejšia opozičná politická strana. Aktuálne sa jej preferencie pohybujú okolo 15 percent.

Viac o téme: Martin PoliačikSaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu