Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Celosvetový škandál Paradise Papers: Toto je prvý Slovák

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Kauza Paradise Papers, ktorá odhalila, ako vplyvní a bohatí ľudia tajne investujú obrovské sumy v daňových rajoch, obsahuje aj slovenské meno. Je ním podnikateľ Milan Šmehýl, majiteľ firmy Doxx, ktorá zarába na stravných lístkoch.

So zistením prišiel časopis TREND, ktorý sa v spolupráci s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku pozrel na materiály. Vyplýva z nich, že Šmehýl od roku 2007 do roku 2014 založil na Malte niekoľko firiem, ktorých mená sú podozrivo podobné s jeho firmou na Slovensku – má ísť o Doxx Group, Doxx Services, Doxx Bet a Doxx Casino.

Malta je obľúbenou lokáciou na zakladanie firiem. Maltský daňový systém totiž umožňuje tzv. refundáciu pre spoločnosti s ručeným obmedzením založenými podľa anglosaského práva. DPH je štandardne 35%, akcionári ale môžu požiadať o vrátenie až šiestich sedmín zaplatenej dane.

Trend uvádza, že dôvodom vysokých vkladov v spoločnostiach v daňových rajoch môže byť aj to, že cez nich chcú predať slovenské firemné podiely. U nás by sa tieto výnosy zdaňovali, na Malte ale nie. Ako Šmehýl, tak aj Doxx špekulácie odmietajú.

Viac o téme: Paradise Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu