Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál v Bratislave: Nový hokejový štadión už musia opravovať

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hlavné mesto SR Bratislava bez kontroly nedá na opravu Zimného štadióna Ondreja Nepelu ani euro, tvrdí to primátor mesta Ivo Nesrovnal. V Bratislave budú v roku 2019 Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Primátora informovali o tom, že aby štadión spĺňal požiadavky federácie na organizáciu tohto športového podujatia, potreboval by obnovu za päť miliónov eur.

Patria sem nový chladiaci systém, vzduchotechnika, vetranie i kúpa ďalšieho snežného pluhu. Opraviť treba aj mantinely, informačný systém a sedačky. Mesto však po rekonštrukcii stále štadión spláca. Správcom Zimného štadióna Ondreja Nepelu je mestská organizácia Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ), s požiadavkou na STaRZ sa obrátil Slovenský zväz ľadového hokeja.

Štadión v bratislavskom Novom Meste zrekonštruovali a skolaudovali v roku 2011, mesto spláca vyše 70-miliónov eur. Mestská poslankyňa Jarmila Tvrdá, ktorá v čase výstavby štadióna šéfovala mestskej organizácii Generálny investor Bratislavy (GIB), dnes novinárom povedala, že kolaudácia bola bez závad. „To, čo vyžadujú opraviť, treba zanalyzovať a povedať, čo treba opraviť a čo nie,“ spomenula. Podľa nej skutočnosť, že treba štadión opraviť, nie je jej zodpovednosť a treba sa obrátiť na STaRZ. Na otázku, či treba po šiestich rokoch štadión obnoviť, odpovedala, že nevidela žiadne protokoly, ktoré by obnovu štadióna požadovali, odborne sa k tomu teda nevie vyjadriť. Keď štadión odovzdávali, sklá aj mantinely boli podľa Tvrdej v poriadku.

Zimný štadión Ondreja Nepelu (bývalé názvy Samsung Aréna, ST Arena, T-Com Arena) je najstaršou hokejovou halou na Slovensku. Najstaršiu striekanú ľadovú plochu v Bratislave uviedli do prevádzky v roku 1871. Prvé bratislavské klzisko s umelým ľadom na dnešnej Trnavskej ceste začali budovať 28. októbra 1939. Do prevádzky ho uviedli pred Vianocami 1940, prvé oficiálne hokejové stretnutie tu odohrali 21. decembra 1940.

S kompletnou prestavbou štadióna pre hokejový svetový šampionát v roku 2011 začalo mesto Bratislava 23. apríla 2009. Práce na stavbe zimného štadióna ukončili koncom novembra 2010, tréningové haly a podzemné parkovisko boli hotové 28. februára 2011. Do roku 2008 bola kapacita štadióna 8 350 divákov na sedenie vrátane Sky boxov, Sky Lounge, po prestavbe je kapacita haly 10 000 miest.

Viac o téme: BratislavaIvo NesrovnalZimný štadión Ondreja Nepelu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu