Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR Hlina po obrovskom úspechu KDH vo voľbách: Smer skončil

Alojz Hlina Zobraziť galériu (4)
Alojz Hlina (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Župné voľby dopadli veľmi priaznivo najmä pre pravicu. Smer stratil štyroch svojich kandidátov, pre ktorých najväčším prekvapením bola zrejme porážka od Rastislava Trnku za Košický a Milana Majerského za Prešovský kraj. Druhou stranou s najväčším počtom poslancov sa stalo KDH, ktorého podpora výrazne vzrástla. Líder KDH vidí Majerského ako novú nádej a Smer podľa neho po sobote skončil.

Ako by ste zhodnotili župné voľby?

Veľmi dobre. Veľmi dobre pre KDH. Veľmi dobre pre opozíciu. Veľmi dobre pre Slovensko. V sobotu 4. 11. bol deň, keď na Slovensku skončil SMER.

Čo hovoríte na porážku Smeru?

Očakávam, že zo Smeru sa oddelia sociálni demokrati. Áno, ja chcem veriť, že v Smere sú aj ľudia, ktorí sú hodnotovo sociálni demokrati. Slovensko potrebuje skutočných sociálnych demokratov. Smer je nereformovateľný.

Váš kandidát Milan Majerský porazil v Prešovskom kraji dlhoročného župana Petra Chudíka. Posilnil tento priaznivý výsledok sebavedomie vašej strany?

Áno. Milan bol špičkový kandidát na župana a po voľbách sa stal špičkovým županom. Človek novej politickej generácie.

Vedeli by ste si v budúcnosti predstaviť fungovanie takej koalície (KDH, NOVA, OĽaNO, SaS), aká podporila teraz vo voľbách pána Majerského?

Budeme sa o tom rozprávať. Ak je niečo funkčné, je to dosť dobrý dôvod na to, aby sa v tom pokračovalo. Len podotýkam, že základná celoslovenská dohoda bola medzi troma subjektmi a taká je aj naša preferencia do budúcna. Nie je v našom záujme a ani v záujme opozície a progresu Slovenska robiť veľké dohody s každou stranou, ktorá má logo.

Alojz Hlina s Milanom Majerským
Zobraziť galériu (4)
Alojz Hlina s Milanom Majerským  (Zdroj: Foto: SITA/Viktor Zamborský, Milo Fabian)

Získali ste druhý najvyšší počet poslancov. Myslíte si, že váš rastúci úspech i podpora verejnosti vám pomôžu v tom, aby sa KDH v ďalších voľbách dostalo do parlamentu?

Po 4. novembri vieme, že Slovensko je normálna krajina. Výprask dostali extrémisti a aj kaviároví socialisti. Každá normálna, dobre fungujúca krajina má kresťanských demokratov. A čím sú v tej krajine kresťanskí demokrati silnejší, tým je krajina stabilnejšia a životná úroveň vyššia.

Ak ľudia budú chcieť žiť stabilnej, demokratickej krajine s vysokou životnou úrovňou, budú voliť kresťanských demokratov. Otázka nestojí, či budeme v parlamente. Otázka stojí, v akom počte tam prídeme. 

Aký výsledok by ste chceli v parlamentných voľbách dosiahnuť?

Primeraný tomu, že Slovensko je normálnou krajinou a kresťansko-konzervatívne hodnoty nášho obyvateľstva sú zastúpené v širokej miere.

Aké budú vaše ďalšie kroky po úspechu v župných voľbách?

V nedeľu sme si oddýchli a od pondelka pokračujeme. Dnes (v utorok) máme na Orave v Oravskom Veselom demografickú konferenciu s podtitulom: V čom je tajomstvo vysokej pôrodnosti na Orave. Otvoriť nám ju príde spišský biskup Š. Sečka. Rovnako v dohľadnom čase predstavíme našich poradcov pre školstvo, spravodlivosť a zahraničné vzťahy. A veľa inej politickej agendy, ktorú nie je až tak vidno, ale musíme ju robiť, ak fungujete ako hodnotová politická strana.

Alojz Hlina s novým županom Prešovského kraja Milanom Majerským (v strede) a primátorkou Prešova Andreou Turčanovou
Zobraziť galériu (4)
Alojz Hlina s novým županom Prešovského kraja Milanom Majerským (v strede) a primátorkou Prešova Andreou Turčanovou  (Zdroj: Foto: SITA/Viktor Zamborský, Milo Fabian)

Dôležitý je kontakt s ľuďmi

Alojz Hlina je predsedom KDH od júna 2016, na tomto poste vystriedal Jána Figeľa. Ku KDH sa pripojil v marci 2015, predtým bol členom OĽaNO. Do povedomia ľudí sa dostal svojimi aktivitami proti vulgárnemu správaniu Jána Slotu, ale aj inými iniciatívami. 

Spoločne so svojím úspešným kandidátom Milanom Majerským v rámci kampane chodili po Prešovskom kraji a stavili na osobné stretnutia s ľuďmi priamo v dedinách a mestách. Kľúčovými boli pre nich mestá Humenné, Prešov a Poprad. Kontaktná kampaň bola dôležitá pre Hlinu aj pre Majerského, pričom novozvolený župan Prešovského kraja bol hlavným pútačom. Cestovali po kraji a obce navštevovali v rámci formátu 365.

ROZHOVOR Hlina po obrovskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/A.H.)

Viac o téme: Smer-SDKDHMilan MajerskýAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu