Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Mimoriadne rokovanie Smeru sa skončilo: Fico kľúčovú schôdzu odbojkotoval, čistky sa len začnú

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Strana Smer utrpela v župných voľbách obrovskú porážku. Užšie vedenie Smeru sa preto výsledkami zaoberalo na mimoriadnej schôdzi dnes na poludnie. Viacerí funkcionári však vinia z porážky popredné tváre Smeru a požadujú odchod Roberta Kaliňáka. Robert Fico sa zatiaľ k výsledkom oficiálne nevyjadril.

14:18 Zatiaľ sa k žiadnym personálnym otázkam sa na schôdzi nedostali. "Nás nemusí nikto viesť. My tie obedy mávame každý utorok," dodal Pellegrini. "Pán predseda sa k situácii určite vyjadrí v pravý čas."

14:15 "Nemôžu byť výsledky, keď diskusia ešte len začala. Bude pokračovať podľa mňa ešte niekoľko týždňov," povedal Pellegrini pri odchode zo schôdze. "Povedali sme si, kto si čo myslí a zadali sme si nejaké úlohy, aby sme pri najbližšom stretnutí boli konkrétnejší vo svojich úvahách."

odchod Pellegrini

14:08 Erik Tomáš povedal, že Fico sa nezúčastnil schôdze pre neodkladné povinnosti. "Je predseda vlády, má určite veľa povinností. Netreba za tým hľadať nič, pán premiér sa pripojí k ďalším rokovaniam, informoval nás o tom," povedal Tomáš po skončení schôdze. "Najprv si to chceme vyriešiť doma, potom budeme prezentovať výsledky pred verejnosťou."

odchod Erik Tomáš

13:53 Robert Fico sa pred rokovaním ospravedlnil. 

13:46 Z centrály sa potichu vytratili viacerí členovia Smeru. Medzi nimi aj minister vnútra Robert Kaliňák a minister kultúry Marek Maďarič.

13:43 Podľa lídrov sa debata o župných voľbách len začala. Diskusia by mala pokračovať v najbližších dňoch.

13:35 Mimoriadna schôdza sa skončila bez prítomnosti Roberta Fica. Marek Maďarič z rokovania už odišiel.

13:17 Erik Tomáš pre Topky potvrdil, že Robert Fico nie je prítomný na mimoriadnej schôdzi v centrále Smeru. "Nie je tu."

mimoriadna schôdza Erik Tomáš

13:14 Už hodinu sa v centrále Smeru rokuje bez prítomnosti Roberta Fica. Ten zatiaľ na schôdzu nedorazil. Po pol hodine dorazil aj Ficov mediálny poradca Erik Tomáš. Hodinu po začatí prišiel na rokovanie riaditeľ úradu vlády Igor Federič. Nepovedal, prečo zatiaľ Fico neprišiel. "Neviem vám povedať, nemáme spoločnú kanceláriu," tvrdí.

12:42 Špekuluje sa, že Robert Fico zrejme vošiel do budovy centrály zadným vchodom.

12:38 Podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga tvrdí, že ak bude musieť vyvodiť zodpovednosť za kauzu odmeny pre advokáta Radomíra Bžána, ktorá mohla strane poškodiť, urobí to. "Ja som si vždy vedel s kolegami zo strany vydiskutovať otvorené otázky a nemám problém to urobiť ani teraz," odkázal.

12:28 Minister kultúry a podpredseda strany Marek Maďarič zopakoval, že výsledok volieb bol pre Smer-SD prehrou. Podrobnejšie to komentovať nechcel, veci si chce prebrať s kolegami.

12:25 Rozkol v strane Smer-SD by nemal nastať, lebo tento politický subjekt má silného lídra v podpore Roberta Fica. 

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Miroslav Bublavý)

12:24 V odpovedi na otázku, či to voliči Smeru nezrátali vo voľbách aj kvôli niektorým Kaliňákovým kauzám, minister vnútra naznačil, že by mohli nastať zmeny. "Týmito vecami sme si prešli už pred dvomi rokmi. Ideme analyzovať tú situáciu, ale prečo si myslíte, že by ste mali byť prví, kto to bude počuť,“ reagoval pri príchode pred centrálou strany. "Medzi regiónmi sú dramatické rozdiely. Mňa najviac osobne mrzia Košice," dodal.

príchod Kaliňáka

12:22 Minister hospodárstva Peter Žiga tvrdí, že nemá problém vyvodiť osobnú zodpovednosť za výsledok v župných voľbách, pokiaľ strana rozhodne, že aj on nesie zodpovednosť.

12:20 Robert Fico zatiaľ nedorazil. Mešká už 20 minút.

12:19 "My sme ho podporili tak, ako sme sa dohodli," povedal Glváč po príchode na mimoriadnu schôdzu. 

12:16 Na schôdzu dorazil Ján Richter. "Žiadne radikálne zmeny nebudú, my zhodnotíme veci."

príchod Richtera

12:14 Dorazili aj Martin Glváč a Marek Maďarič.

mimoriadna schôdza Martin Glváč

12:13 Na schôdzu dorazil aj Peter Žiga.

príchod Žigu

12:12 Najväčším kritikom sa po fiasku vo voľbách ukazuje podpredseda Marek Maďarič a ľudia okolo neho. "Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne," vyhlásil Maďarič. Pridal sa k nemu aj Ján Podmanický, ktorý takisto vidí za zlyhaním aj ľudí z vedenia strany.

12:08 Pellegrini odpovedal aj na otázku, či by sa mali zmeny týkať aj vedenia. "Ak neurobíme tentokrát vôbec nič, tak takýto pokles bude ďalej pokračovať."

mimoriadna schôdza príchod Pellegriniho

12:07 Na schôdzu dorazil aj Peter Pellegrini. "Najprv budeme navzájom spolu debatovať. Ja chcem hovoriť o tom, aby sme si naozaj dobre analyzovali príčiny tohto výsledku a hľadali spôsob, ako pokračovať ďalej, aby bola strana úspešná v komunálnych voľbách a aj v parlamentných voľbách o dva a pol roka," povedal Pellegrini s tým, že o výsledkoch budú informovať po schôdzi.

12:06 Ako prvý prišiel na schôdzu Robert Kaliňák

12:04 Mimoriadna schôdza sa koná na Súmračnej v centrále Smeru.

Fico nehovorí o obrovskej rane

V pondelok zasadli lídri koaličných strán na nečakanom stretnutí. Béla Bugár dnes ozrejmil prvú reakciu Roberta Fica. Podľa lídra Mostu-Híd nebol Fico z výsledkov nadšený, no nehovoril ani o obrovskej rane. Každá strana však chce vyvodiť dôsledky.

Podľa informácií viacerí funkcionári Smeru vidia za prehrou rôzne kauzy, ktoré stelesňujú najmä do osoby ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Požadujú jeho odchod z funkcie. Kaliňák sa však podľa informácií bráni tým, že tí, čo voľby prehrali, sa snažia svoj neúspech hodiť na neho. Fico sa zatiaľ k výsledkom župných volieb nevyjadril.


Zemetrasenie v Smere po volebnom fiasku: Padli prvé mená, tlak na odchod Kaliňáka


Za debakel môže roztrieštenosť Smeru

Renáta Zmajkovičová uviedla, že za prehru najsilnejšej strany na Slovensku Smer môže jednoznačne jej roztrieštenosť. Najväčším prekvapením bola prehra Richarda Rašiho (Košický kraj) a Petra Chudíka (Prešovský kraj). Raši je aj krajským predsedom strany Smer. Podľa neho spôsobila jeho prehru súhra viacerých faktorov. Pokiaľ by vedenie strany vyhodnotilo jeho zodpovednosť za prehru, je pripravený z postu krajského predsedu odstúpiť.

Napriek tomu, že Smer získal najvyšší počet poslancov, na županskom poste prišla strana o štyroch kandidátov zo šiestich, ktorých mal v predchádzajúcich voľbách. Svoju pozíciu si udržal len Milan Belica v Nitrianskom kraji a Jaroslav Baška v Trenčianskom kraji. 

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSmer-SDMarek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu