Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lídri koalície sa dohodli na opätovnom zmrazení platov poslancov

Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, premiér SR Robert Fico (SMER-SD) a predseda Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie po rokovaní koaličnej rady 28. septembra 2017 v Bratislave. Témou bola dohoda o štátnom rozpočte.
Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, premiér SR Robert Fico (SMER-SD) a predseda Most-Híd Béla Bugár počas tlačovej konferencie po rokovaní koaličnej rady 28. septembra 2017 v Bratislave. Témou bola dohoda o štátnom rozpočte. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Platy ústavných činiteľov by mali ostať zmrazené aj na budúci rok. Dohodli sa na tom koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) na Koaličnej rade. TASR to potvrdil predseda parlamentu Danko.

"Smer-SD už v roku 2008 ako prvý prišiel s touto iniciatívou a ani v súčasnosti nevidíme dôvod na tom niečo meniť," uviedol tlačový odbor úradu vlády. Podľa portálu Hospodárskych novín, ktorý na dohodu upozornil prvý, tému na Koaličnej rade otvoril Bugár.

Poslanci Národnej rady SR majú v súčasnosti v hrubom plat 1961 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady. Poslanci z Bratislavského kraja dostávajú 1385 eur, z ostatných krajov 1615 eur. Bratislavskí poslanci tak dostávajú 3346 eur, mimobratislavskí 3576 eur. Predseda parlamentu, jeho podpredsedovia, šéfovia výborov a ich podpredsedovia majú ešte k tomu funkčné príplatky. Ak by si poslanci platy opäť nezmrazili, narástol by približne o tisíc eur.

Plat zákonodarcov je stále na úrovni z roku 2011. Ak si ho majú poslanci zmraziť aj pre budúci rok, musia tak urobiť na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá má byť posledná v tomto roku. Aby sa tak mohlo stať, s návrhom musí prísť vláda, ktorá môže požiadať o prijatie návrhu v zrýchlenom režime. Takýto postup koalícia zvolila aj vlani.

Premiér Fico vlani argumentoval potrebou pokračovania v konsolidačných opatreniach. Očakával vtedy, že zmrazenie platov usporí 3,5 milióna eur. Zmrazenie platov označil za pre neho principiálnu vec. "My sme zaviedli zmrazovanie platov v roku 2008 a musíme tak urobiť aj v roku 2017," hovoril pred rokom premiér.

Opozícia chcela vlani so zmrazovaním platov poslancov skončiť. Navrhovala zmenu, vďaka ktorej by každoročne nemuseli poslanci pristupovať k zmrazeniu, ale platy by ani výrazne neporástli. Dosiahnuť to chceli znížením paušálnych náhrad zákonodarcov a ich zdaňovaním. S tým však opozícia neuspela. 

Od platov poslancov sa odvíja aj plat prezidenta SR, členov vlády, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ale aj napríklad komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu