Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dobrá správa pre účastníkov odboja za oslobodenie: Už majú nárok na vyššie príspevky

Minister obrany SR Peter Gajdoš (vľavo) prijal na Ministerstve obrany SR veterána západného odboja brig. gen. Milana Píku (vpravo) pri príležitosti jeho 95. narodenín a pani Ailsu Domanovú (uprostred) , ktorá v máji oslávila 90. narodeniny.
Minister obrany SR Peter Gajdoš (vľavo) prijal na Ministerstve obrany SR veterána západného odboja brig. gen. Milana Píku (vpravo) pri príležitosti jeho 95. narodenín a pani Ailsu Domanovú (uprostred) , ktorá v máji oslávila 90. narodeniny. (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Účastníci národného boja za oslobodenie a vdovy a vdovci po týchto osobách už majú nárok na vyššie príspevky. Tie im prináša koaličná novela zákona, ktorá v novembri vstúpila do účinnosti.

Právnu normu pripravili poslanci Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Tibor Bernaťák (všetci SNS) a Dušan Čaplovič (Smer-SD). Parlament novelu schválil 102 hlasmi 14. septembra. Pôvodný návrh novely hovoril o postupnom zvyšovaní príspevku, ale Hrnko to svojím pozmeňujúcim návrhom zmenil.

Príspevok priamym účastníkom boja za oslobodenie sa tak zvýšil naraz na 70 eur mesačne. "Úprava sa týka 950 osôb podľa vyjadrenia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov," vysvetlil Hrnko. Vdovy a vdovci po účastníkoch národného odboja za oslobodenie by mali od 1. januára 2019 dostávať 35 eur mesačne.

Právnu normu poslanci predložili s cieľom zlepšiť finančnú situáciu účastníkov národného boja za oslobodenie a vdov a vdovcov po týchto osobách. "Vzhľadom na zásluhy, ako aj na závažné zdravotné a sociálne problémy, ktoré vyplývajú z ich vyššieho veku, je žiaduce zvýšiť ich dávky sociálneho zabezpečenia z dôvodu, že tieto dávky boli priznané už pred dlhším obdobím a nedosahujú dostatočnú úroveň," vysvetlili predkladatelia.

Hrnko po schválení zákona zdôraznil, že je našou povinnosťou uctiť si účastníkov národného boja za oslobodenie a patrične ich ohodnotiť. "Sme povinní vážiť si ich. Potrebujú našu väčšiu pozornosť," uviedol. Zároveň nevylúčil, že ak bude treba, môže dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu. "Je povinnosťou štátu postarať sa o týchto ľudí," uzavrel Hrnko.

Viac o téme: PríspevokBratislavaSlovenskoNárodný odboj za oslobodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu