Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa stretol s Barnierom: Hovorili o Slovákoch v Británii

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico dnes rokoval s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom. Ako informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR, krátke stretnutie sa namiesto pôvodne avizovaného Úradu vlády SR uskutočnilo na pôde ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v Palugyayovom paláci z dôvodu náhlej zmeny pracovného programu premiéra.

Témou diskusie Fica a Barniera bolo predovšetkým postavenie Slovákov v Británii, a to najmä v súvislosti s odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ. "Premiér opätovne zdôraznil, že pre Slovensko je kľúčové, aby jeho občania, ktorí dnes pracujú a žijú v Spojenom kráľovstve, mali zachované rovnaké postavenie a práva, ako je to v prípade britských občanov," informuje Úrad vlády SR.

Predseda vlády zároveň vyjadril presvedčenie, že konečná dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva bude viesť k vyváženým vzťahom a v žiadnom prípade nesmie mať za následok horšie postavenie a podmienky pre občanov EÚ vo vzťahu k Británii.

Michel Barnier: Záväzky prijaté 28 krajinami sú záväzkami 28 krajín

Rokovania s Britániou o vystúpení z EÚ sú absolútne jedinečné a ich výsledok bude mať rozsiahle hospodárske, sociálne a právne dôsledky. Hlavný vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier to povedal v utorok po rokovaniach so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom.

"Všetkých 27 členských krajín spolu s inštitúciami zastáva jednotný postoj. Sme jednotní v podpore ochrany práv občanov," pokračoval Barnier. Aj preto, že v Británii žije približne 90.000 Slovákov, je prioritou EÚ ochrana týchto občianskych práv. "Záväzky 28 krajín sú záväzkami 28 krajín," konštatoval vyjednávač.

"Navrhli sme tri termíny na následné kolá rokovaní. V nasledujúcich dňoch budeme hľadať vhodné termíny, pretože musíme dosiahnuť pokrok, aby sme stihli decembrový termín," povedal na margo ďalšieho kola rokovaní Barnier. Dodal, že v priebehu hodín či dní obe strany spresnia obsah a termín ďalších vyjednávaní.

"Chcem vysoko oceniť úlohu, ktorú zohráva Michel Barnier v týchto ťažkých rokovaniach," vyhlásil štátny tajomník Korčok. Aj podľa jeho stanoviska ide o rokovania mimoriadne náročné. "Potvrdilo sa to aj predminulý týždeň, keď 27 členských štátov nemohlo konštatovať dostatočný progres v rokovaniach, ktorý by nám umožnil prechod do ďalšej fázy," uviedol Korčok.

Pripustil však, že k pokroku určite dochádza, najmä v oblasti práv občanov. Korčok považuje za dôležité predovšetkým dosiahnuť právnu istotu, "aby sa občania mohli oprieť o to, čo sa vyrokuje aj po odchode Veľkej Británie". Citlivým je podľa Korčoka najmä finančné usporiadanie a aj tu došlo k určitému pokroku. "Najmä to, že Veľká Británia deklarovala svoju pripravenosť rešpektovať záväzky, ktoré sa týkajú rozpočtového obdobia do roku 2020," vysvetlil.

"Nejde o to predložiť Británii účet za odchod, nechceme nijakým spôsobom Britániu trestať. Ale je faktom, že Británia ako člen Európskej únie na seba prevzala záväzky a tieto záväzky budú siahať za horizont odchodu Veľkej Británie z Európskej únie," zhodnotil Korčok počas spoločného vyhlásenia pre médiá, ktoré nasledovalo po pracovnom obede.

Podľa vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí z pohľadu Slovenska ostáva Británia až do bodu, kým odíde z Únie, mimoriadne dôležitou krajinou a strategickým partnerom. Výsledky rokovaní sú dôležité aj pre ďalšie rozhovory "o budúcom nastavení vzťahov", uzavrel Korčok. Hlavnými témami rozhovoru Barniera s Korčokom bol najmä priebeh rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie a otázka budúcnosti eurobloku. Hovorilo sa tiež o ďalších krokoch, ktoré môžu urýchliť tempo negociácií medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Viac o téme: Robert FicoMichel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu