Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaliňák chce riešiť kriminalitu Rómov: Má na to presne cielené opatrenia

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA – Prvé z pripravovaného súboru komplexných opatrení, riešiacich problém kriminality Rómov v sociálne vylúčených skupinách, by sa mali aplikovať do praxe už na začiatku roka 2018, a to v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji, kde je najväčšia koncentrácia problémových komunít. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Podľa jeho slov súbor približne 15 opatrení má "zužovať priestor na páchanie trestnej činnosti" a takisto reagovať na konkrétne pomery a identifikované problémy v jednotlivých komunitách. "Nechceme žiadne paušálne riešenia, ktoré nezaberajú,“ zdôraznil minister, poukazujúc na to, že ak v niektorých komunitách je hlavným problémom trestná činnosť menšej závažnosti, no vysokej frekvencie, inde je to napríklad úžera. "Aj preto musíme vypracovať na mieru šitý projekt pre každú osadu," upozornil minister.

Naznačil, že opatrenia sa budú týkať nielen situácie vo vnútri segregovaných komunít, ale budú cieliť i na riešenie problémov, ktoré vznikajú medzi osadou a majoritou. „To je tá, nazvem to otravujúca kriminalita, kradnutie zo záhrad, obťažovanie, pokrikovanie, atď.,“ ozrejmil Kaliňák. Skonštatoval, že celkové riešenie problému musí mať nielen bezpečnostnú, ale aj rozvojovú rovinu.

Opatrenia pomôžu, no problém nevyriešia

Podpredseda opozičného hnutia Sme rodina a člen brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR Milan Krajniak verí, že pripravované opatrenia pomôžu, je však presvedčený, že zásadným riešením nebudú. "Vy ten problém ponechávate v sociálnej rovine. Čo však je potrebné zmeniť, sú návyky v problémových komunitách, a to striktným vynucovaním uplatňovania zákona, ktorý musí platiť pre každého," zdôraznil Krajniak.

Ako príklad spomenul rozdiel pri spáchaní priestupku. "Ak sa ho dopustí slušný Slovák alebo slušný Róm, musí zaplatiť priestupok. Tu máme ale desaťtisíce tých, ktorí priestupok spáchajú, no potom sa smejú, nič neplatia a ani tie peniaze nie sú fyzicky vymožiteľné," upozornil.

Opozičný poslanec preto navrhuje inšpirovať sa rakúskym modelom riešenia a upozorňuje, že Rómovia z osady nechcú za žiadnu cenu prísť o tri veci - satelit, televízor, mobil. "No tak nech je v zákone, že ak niekto nezaplatí pokutu, nech mu môže prísť policajt zobrať satelit alebo mobil. Uvidíte, ako rýchlo budú tie pokuty platiť," skonštatoval Krajniak.

Kaliňák však oponuje, upozorňuje na to, že priestupok či trestný čin často páchajú tí, ktorí nemajú nič. „Práve preto je ten súbor opatrení zameraný aj na to, aby postihol i tých problémových v komunitách, tých štváčov, ktorí na protiprávne konanie navádzajú druhých," upozornil. Verí, že efektívne opatrenia pomôžu nastaviť aj rómski špecialisti, ale aj súčinnosť s existujúcimi rómskymi hliadkami. "Máme predstavu, aby v každej problémovej osade pôsobil jeden rómsky špecialista, pri tých najproblematickejších aj dvaja,“ dodal.

Krajniak si myslí, že výrazné zlepšenie by priniesol aj účinnejší kamerový systém, vyzval preto ministra, aby prostriedky, ktoré rezort vnútra investuje v rámci dotácií na zavedenie či rozširovanie kamerového systému v obciach, sa týkali prioritne lokalít s najväčšou koncentráciou problémových komunít.

Podľa ministra práve tam mieri jedno z pripravovaných opatrení. "To je tá zmena, ktorú robíme. V tomto prípade nepôjde o dotácie pre kamerové systémy, ktoré majú pomáhať znižovať všeobecnú kriminalitu, toto bude osobitný projekt, aby boli problémové komunity monitorované kvalitným kamerovým systémom," uviedol.

Minister je presvedčený, že opatrenia prinesú merateľné výsledky, ktorých úspešnosť bude možné vyhodnocovať už v druhej polovici roka 2018.

K zneužitiu elektronického podpisu nedošlo

Riziko v súvislosti so zneužitím elektronických podpisov síce existuje, no je malé a štát urobil všetky opatrenia, aby k zneužitiu nedošlo. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Podľa jeho slov doteraz neprišlo k prelomeniu zaručeného elektronického podpisu, odvolával sa aj na závery výskumného tímu z Masarykovej univerzity, ktorý odhalil zraniteľnosť v čipoch. "Oni len matematickou metódou prišli na to, že je tu istá možnosť," upozornil minister.

Štát podľa neho na toto zistenie zareagoval, tak ako mal. Pripomenul, že v najbližších dňoch budú implementované elektronické podpisy, ktoré budú kľúčované bezpečnejšie. "Na začiatku nového roku by mal byť k dispozícii aj nový systém celého kryptovania elektronických podpisov," uviedol.

Kaliňákov oponent v diskusii, podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak je presvedčený, že minister súčasné riziko zľahčuje a nezohľadňuje problém pri transakciách, ktoré sa netýkajú e-Governmentu. Podľa neho sa IT komunite na Slovensku podarilo prelomiť elektronický podpis a poukázal na konkrétny možný príklad zneužitia pri prevode nehnuteľností. "Keď niečo podpíšete hacknutým elektronickým podpisom a zanesiete to osobne na kataster nehnuteľnosti, ten prevedie nehnuteľnosť," povedal Krajniak.

Kaliňák oponoval zavedenou praxou. "Elektronické podania na katastri musia byť verifikované priamo s majiteľom kľúča, de facto manuálne. Teda ak by k prelomeniu kľúča došlo, zaviedli sme opatrenia, aby to nemohlo byť zneužité,“ uviedol Kaliňák. Krajniak však odkázal verejnosti, ktorá používa elektronický podpis, aby si skontrolovala, či napríklad v agende katastra nehnuteľností neprišlo k zmenám, ktorá sa týka ich majetku.

Viac o téme: RómoviaRobert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu