Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pripravujeme komplex opatrení na riešenie rómskej kriminality, povedal Kaliňák

Róbert Kaliňák
Róbert Kaliňák (Zdroj: Vlado Anjel)

BANSKÁ BYSTRICA - Na celom Slovensku je podľa ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka okolo 200 problémových lokalít s vysokou kriminalitou a práve na tieto sa chce ministerstvo sústrediť a situáciu zásadne vylepšiť. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici s tým, že pred koncom roka predstavia konkrétny projekt s komplexnými opatreniami na riešenie rómskej kriminality a kriminality v sociálne vylúčených skupinách.

Podľa prezidenta Policajného zboru (PZ) SR Tibora Gašpara opatrenia pripravované v spolupráci s rómskymi špecialistami budú vo viacerých oblastiach. „Rozhodne to budú opatrenia v personálnej oblasti, opatrenia technického charakteru, preventívno-vzdelávacie opatrenia a tiež opatrenia legislatívne,“ spresnil Gašpar. Ako ďalej uviedol, z dnešného stretnutia s rómskymi špecialistami vyplynulo, že by bolo treba „lepšie detailizovať niektoré oprávnenia polície, ktoré súvisia s vymožiteľnosťou práva“ a boli aj požiadavky na „dokumentovanie trestného činu úžery, ktorý je dosť rozšírený v rámci týchto komunít“.

Podľa Kaliňáka, pokiaľ všeobecne na Slovensku kriminalita výrazne klesá, tak v sociálne vylúčených lokalitách stagnuje, alebo dokonca rastie. Práve preto v spolupráci s rómskymi špecialistami, s ktorými sa dnes stretli, pripravujú opatrenia na zásadné zníženie kriminality v problémových lokalitách. Metodika má byť podľa ministra vnútra vypracovaná tak, aby bolo možné uplatniť pre každú lokalitu špecifický prístup.

Podľa Gašpara dnes pracuje na celom Slovensku 290 rómskych špecialistov na 117-tich obvodných oddeleniach PZ. Rómski špecialisti sú bežní policajti vyškolení na rómsku problematiku a ovládajú základy rómskeho jazyka. Sú medzi nimi aj Rómovia, ale je ich podľa ministra vnútra v súčasnosti málo, pre „nároky na vzdelanie a požiadavku bezúhonnosti“. Polícia podľa prezidenta PZ plánuje spustiť presnú lokalizáciu trestných činov súradnicami GPS, aby na základe toho mohli v budúcnosti určiť problematické lokality so zvýšenou trestnou činnosťou a následne na ne zamerať pozornosť.

Viac o téme: KriminalitaRómoviaSlovenskoBanská BystricaRóbert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu