Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa SaS údaje z Eurostatu dokázali, že Ficove vlády nevedia šetriť

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vlády Roberta Fica nevedia šetriť. Tvrdí to opozičná SaS, podľa ktorej to dokazujú aj tento týždeň zverejnené údaje o deficite a dlhu z Eurostatu. Podľa nich deficit verejných financií Slovenska v minulom roku dosiahol 2,2 % hrubého domáceho produktu, kým rozpočet počítal so schodkom 1,9 % výkonu ekonomiky. Oproti jarnej notifikácii pritom Eurostat navýšil deficit Slovenska o vyše pol percentuálneho bodu.

Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka tak ťažko možno očakávať, že vyrovnaný rozpočet dosiahneme aspoň v roku 2020, čo v najnovšom návrhu rozpočtu avizuje vláda. „Posledná rozpočtová korekcia hovorí o tom, že nulový deficit sa z roka 2018 posunul až na rok 2020. Aj na základe výsledku hospodárenia z roku 2016 máme dôvodné podozrenie, že vo volebnom roku vláda Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd žiadne vyrovnané hospodárenie nedosiahne, ale naopak, budúca vláda zdedí ďalší deficit,“ tvrdí Sulík.

Slovensko tak podľa liberálov nevyužije relatívne dlhé obdobie hospodárskeho rastu na dostatočnú konsolidáciu svojich verejných financií. Ako tvrdí Sulík, po obrate hospodárskeho cyklu, keď prídu zlé časy, budú obeťou šafárenia tejto vlády občania. „Na Slovensku tak už neexistuje oblasť, ktorá by úpenlivo nevolala po zmene vlády,“ dodal.

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť mala najvyšší dopad na navýšenie deficitu verejnej správy v jesennej notifikácii Eurostatu aktualizácia odhadu dane z príjmov právnických osôb. Z celkovej zmeny v notifikácii deficitu na úrovni 412 mil. eur sa tento faktor podieľal až 224 mil. eur. Ďalších 161 mil. eur k schodku pridala aktualizácia superdividendového testu na dividendy SPP, o zvyšok sa postaralo zníženie pohľadávky Protimonopolného úradu SR voči stavebným spoločnostiam a iné vplyvy. Pozitívne na deficit verejných financií vplývalo zníženie úrovne korekcií k čerpaniu eurofondov v sume 39 mil. eur.

Ministerstvo financií však v reakcii na novú notifikáciu Eurostatu uviedlo, že napriek úprave schodku verejnej správy oproti jarnej notifikácii sa podarilo znížiť deficit oproti roku 2015 z vtedajších 2,74 % hrubého domáceho produktu o 0,55 percentuálneho bodu. Hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová zároveň dodala, že hodnota maastrichtského dlhu sa oproti jarnej notifikácii zlepšila vplyvom revízie hrubého domáceho produktu o vyše desatinu percentuálneho bodu na 51,82 % výkonu ekonomiky.

Viac o téme: RozpočetSaSRichard SulíkEurostat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu