Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Robert Fico oznámil, že niekto si pozrel jeho bankový účet

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

NITRA – Premiér Robert Fico dnes v prejave na programovej konferencii strany Smer - SD v Nitre oznámil, že niekto si pozrel jeho bankové účty. Viac to však nekonkretizoval.

„Boli aj na mojom bankovom účte a informácie dali médiám, keď sem príde pravica, Pán Boh ochraňuj Slovensko, budú používať tajné služby, budú sa nám hrabať v účtoch,“ vyhlásil Fico.

Asistent poslanca Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič čelí obžalobe pre ohrozenie obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Filip Rybanič si podľa obžaloby nezákonne pozrel v banke účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Podľa prokuratúry sa tým dopustil spomenutého skutku, a to závažnejším spôsobom konania, za ktoré hrozí trestná sadzba tri roky až osem rokov väzenia.

Závažnejším spôsobom konania sa v tomto prípade rozumie "porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej mu podľa zákona". Rybanič predtým pracoval ako zamestnanec banky. Po jeho obvinení opozícia kritizovala, že v tomto prípade polícia konala veľmi rýchlo, na rozdiel od iných prípadov, v ktorých sú podozriví predstavitelia vládnej moci.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Sila strany sa prejavuje pri volebných urnách

Smer-SD chce v novembrových voľbách do samosprávnych krajov obhájiť svoje pozície. "Chceme sa 5. novembra zobudiť do rána, kedy bude Slovensko červené a nie hnedé alebo zelené," vyhlásil predseda strany Robert Fico na sobotňajšej konferencii Smeru-SD v Nitre.

Fico vyzval svojich spolustraníkov, aby sa nenechali učičíkať predvolebnými prieskumami, ktoré nemusia odrážať reálnu politickú situáciu v regiónoch. "Vyzývam všetkých na maximálnu podporu našich kandidátov. Pri nízkej volebnej účasti a vysokej aktivizácii extrémistov je tu reálna hrozba, že obsadia miesta v regionálnych parlamentoch. Nesmieme to dovoliť. Pre mňa je každý, kto sa hlási k Slovenskému štátu fašistom," skonštatoval Fico.

Podľa jeho slov si Slovensko nemôže dovoliť experimenty, akým bolo zvolenie Mariana Kotlebu za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. "Veď Banskobystrický kraj prišiel len na eurofondoch minimálne o 20 miliónov eur a zodpovednosť za tento stav má aj pravica, pre ktorú bol lepší ktorýkoľvek iný kandidát ako človek zo Smeru," povedal Fico.

Pokračoval, že Smer-SD postavil do volieb kvalitných kandidátov, ktorých maximálne podporuje. Zároveň vyzval členov strany na čo najväčšiu volebnú účasť. "Pretože sila strany sa ukazuje pri volebných urnách a nie v prieskumoch," zdôraznil Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Smer plní sny Mikuláša Dzurindu

Výpočtom úspechov Smeru-SD a slovenskej vlády začal premiér Robert Fico konferenciu strany, ktorá sa v sobotu koná v Nitre. Podľa neho dnes Smer-SD plní sny Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch. "My sme už zvýšili minimálnu mzdu o 90 percent a už v rolu 2019 by mala prekročiť hranicu 500 eur, takže v budúcnosti ju naozaj zdvojnásobíme," vyhlásil Fico.

Pokračoval, že na Slovensku sa podarilo za roky 2016 a 2017 vytvoriť 129.424 nových pracovných miest a nezamestnanosť klesla na historické minimum 6,42 percenta. "Rastú reálne mzdy a HDP na obyvateľa prepočítaný podľa kúpnej sily bol vo februári 2017 na úrovni 77 percent priemeru EÚ. V roku 2020 chcem dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, ale nie je to pre nás posvätná krava. Nebudeme stále počúvať šetrite, šetrite. Kedy, preboha, máme ľuďom niečo dať, ak nie teraz? Chceme ľuďom niečo dať v podobe štvrtého sociálneho balíčka," povedal Fico.

Balíček má obsahovať zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas štátnych sviatkov a v sobotu a nedeľu, podporu cestovania a presťahovania za prácou, zvýšenie podpory rodinného opatrovateľstva a ďalšie opatrenia. Smer-SD chce podľa Fica predložiť aj návrh novej ústavno-právnej úpravy sociálnych práv. "Pôjde napríklad o zakotvenie inštitútu minimálnej mzdy do ústavy, aby sme zabránili pravici špekulovať o tejto téme. Toto je naša svätá povinnosť," povedal Fico.

Smer-SD chce podľa jeho slov určiť aj vekový strop odchodu do dôchodku. "Ten sa bude zrejme predlžovať, ale treba si povedať, koľko rokov chceme nechať niektoré typy zamestnancov trápiť sa v robote. Je legitímnou snahou hľadať nejakú rozumnú hranicu," vyhlásil Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Fico sa chce prebudiť do červeného povolebného rána

Premiér Robert Fico sa chce po regionálnych voľbách v nedeľu 5. novembra prebudiť do červeného rána, nie do hnedého alebo zeleného. Ako vyhlásil dnes predseda Smeru na programovej konferencii, Smer chce obhájiť pozíciu v regionálnej samospráve, ktorá je veľmi silná.

„Nenechajte sa učičíkať prieskumami verejnej mienky. Robia sa, ako len chcete. Ak dáte agentúre peniaze, povedia, že ste najkrajší a najmúdrejší. Robia sa na vyššiu volebnú účasť, ako býva. Vyviňte maximálne úsilie na úspech kandidátov,“ vyhlásil Fico s tým, že žiaden prieskum neavizoval pred štyrmi rokmi víťazstvo Mariána Kotlebu v Banskobystrickom kraji.

Fico zdôraznil, že pre neho je fašista každý, kto sa hlási k Slovenskému štátu. Podľa neho to bol satelit Nemecka a Slováci sa zúčastňovali na vyvražďovaní Židov. „My sme strana postavená na tradícii SNP. Aj v Nemecku extrémna pravica vyhrala v 30-tych rokoch minulého storočia legitímne voľby. Ako naložili s týmto víťazstvom? Nedovoľme tieto experimenty. Banská Bystrica nedopadla v tomto experimente najlepšie,“ upozornil predseda najsilnejšej vládnej strany.

Spolustraníkov Fico vyzval, aby robili tak, aby Smer silnú pozíciu vo VÚC obhájil. „Postavili sme sa za kvalitných kandidátov. Sú to odborne zdatní ľudia. Chce niekto špekulovať okolo Milana Belicu, Juraja Blanára, Petra Chudíka, Jaroslava Bašku, Tibora Mikuša? To nie sú poloblázni. Sú to ľudia, ktorí sú schopní spolupracovať konštruktívne s vládou,“ povedal s tým, že verí, že títo kandidáti budú úspešní, pretože sú schopní zjednocovať politické sily a nedopustia experimenty, ako to bolo v Banskej Bystrici. Fico zároveň dodal, že v Banskobystrickom kraji sa k voľbám Smer postavil štátnicky a podporil nezávislého kandidáta Jána Luntera. „Nemusíme mať vlastného kandidáta,“ uviedol.

Na snímke členovia strany
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Fico tiež zdôraznil, že chce, aby Slovensko bolo v jadre EÚ. „Za Smer chcem povedať, že chceme byť súčasťou krajín, ktoré chcú ísť rýchlejšie a chcú sa integrovať. Nám integrácia vždy svedčala. Slovensko je bezpečná a stabilná krajina. Prejavujeme solidaritu s tými, ktorí utekajú pred vojnami,“ uviedol. Podľa Fica politika časti opozície odmietajúca ďalšiu integráciu je nebezpečná a poškodzuje národné záujmy Slovenska.

Politická súťaž je na Slovensku podľa Fica zdeformovaná. „Máme vysoký hospodársky rast, poriadok vo verejných financiách, historicky najnižšiu nezamestnanosť. Opozícia a protivládne médiá nie sú schopné viesť s nami obsahový súboj. Je mi ľúto, že ich politickým programom je len šírenie nenávisti a každodenné obviňovanie koalície z ekonomickej trestnej činnosti bez dôkazov,“ vyhlásil Fico, podľa ktorého sa tieto informácie šíria najmä cez sociálne siete. „Mladí ľudia čítajú len titulky na sociálnych sieťach. To vyvoláva masívny priestor pre extrémizmus a nástup rôznych indivíduí do funkcií štátu."

Smer podľa Fica podporuje orgány činné v trestnom konaní pri stíhaní ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti verejných činiteľov a povzbudzuje verejnosť na spoluprácu s týmito orgánmi. Smer je za vyvodenie politickej zodpovednosti proti tým verejným činiteľom, ktorí porušujú zákony. Fico chce aj naďalej pokračovať spolu s mimovládnymi organizáciami v masívnom antikorupčnom programe.

Viac o téme: Robert FicoFilip Rybanič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu