Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úvahy o rozširovaní V4 dokazujú jej silu, tvrdí Fico

Lídri V4
Lídri V4 (Zdroj: TASR)

BRUSEL - To, že sa po rakúskych voľbách objavujú úvahy o rozširovaní Visegrádskej švorky (V4), svedčí podľa premiéra Roberta Fica o sile tejto regionálnej skupiny. „Ak sú diskusie, či by sa V4 nemala rozširovať, tak to len ukazuje na to, že ideme správnou cestou,“ povedal dnes pred zasadnutím Európskej rady v Bruseli Fico na otázku, čo na úvahy o rozširovaní V4 hovorí.

Pripomenul, že už existuje dobre etablovaný formát V4+, keď sa lídri Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska stretnú s lídrom inej krajiny, a ako dodal „bolo by veľmi zlé originálnu značku teraz posúvať, lebo V5 nie je V4“. Záujem patriť do visegrádu prejavil šéf rakúskej strany slobodných Heinz-Christian Strache.

Lídri V4 sa vo formáte V4+ stretli napríklad s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Al Sísím, izraelským premiérom Benjaminom Netanyahuom či nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ako premiér dnes povedal, po stredajšom stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom padol zo strany komisie návrh stretávať sa v tomto formáte častejšie na úrovni lídrov, ale aj šerpov.

Úvahy o rozširovaní visegrádskej skupiny sa začali objavovať po voľbách v Rakúsku, ktoré sa konali uplynulý víkend. Uspel v nich šéf ľudovcov Sebastian Kurz, pričom sa predpokladá, že vytvorí vládu so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorú vedie Heinz-Christian Strache. Naposledy bola táto strana v exekutíve pod vedením Jorga Haidera, Európska únia vtedy pre extrémistický charakter strany uvalila na Rakúsko sankcie.

Večera lídrov V4 s Junckerom bola konštruktívna

Spoločná večera lídrov Visegrádskej štvorky s predsedom Európskej komisie sa niesla v konštruktívnom duchu. Premiér Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán a Beata Szydlo mali priestor na veľmi otvorený rozhovor s predsedom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom o témach, ktoré rozdeľujú a v ktorých hľadajú spoločné riešenie.Takými témami boli migrácia, terorizmus a smernica o vyslaných pracovníkoch. Dnes pred začiatkom Európskej rady o tom informoval premiér Robert Fico. Dúfa, že v smernici dosiahnu kompromis. Pokiaľ ide o brexit, ocenil pokrok v téme práv občanov, na druhej strane nedošlo k dohode o peniazoch, ktoré ma Veľká Británia zaplatiť Únii.

Pokiaľ ide o smernicu o vyslaných pracovníkoch, V4 sa pokúša dosiahnuť kompromis, ktorý by sa týkal napríklad prepravcov. Smernicu presadzuje hlavne francúzsky prezident Emmanuel Macron. „V4 ponúka veľmi solídny kompromis a veríme, že tento kompromis bude akceptovaný a bude môcť dôjsť k dohode. Chápeme, aká je dôležitá pre niektoré členské krajiny EÚ,“ povedal Fico s tým, že na budúci týždeň o smernici budú rozhodovať ministri práce. „Boli by sme veľmi neradi, keby sa použila nejaká metóda väčšinového hlasovania. Tu by sme privítali, ak by došlo ku konsenzu,“ dodal premiér.

Pokiaľ ide o tému migrácie, Fico informoval, že ich postoj sa nemení, V4 odmieta kvóty a ucelené komunity migrantov. Na druhej strane, s Komisiu našli zhodu na tom, že najpodstatnejšie je pracovať v krajinách pôvodu. „Preto aj vo V4 rozmýšľame o nejakom spoločnom projekte, napríklad pre Líbyu,“ dodal Fico. Lídri stredoeurópskeho regiónu takisto trvajú na tom, že za nárast terorizmu v Európe môže nedávna utečenecká vlna. „Veľmi sme kritizovali vnútorné hranice a kontroly na vnútorných hraniciach schengenu, pretože je to v príkrom rozpore s plánom, ktorý sme si nastavili v Bratislave,“ informoval ďalej predseda vlády SR.

Práve o tom, ako sa napĺňa Bratislavská cestovná mapa, na ktorej sa lídri dohodli vlani v septembri v Bratislave, budú hovoriť aj dnes. „Máme štandardné témy, je to téma migrácie, digitálnej Európy, budeme hovoriť o Turecku, o brexite, pretože v prípade brexitu vítame ďalšie záruky pre občanov EÚ, ktorí tam žijú. Na druhej strane absolútne neexistuje žiadna zhoda, pokiaľ ide o peniaze. Sú iné pohľady európskej dvadsaťsedmičky a Veľkej Británie,“ dodal ďalej premiér na margo tém summitu.

Dnes a v piatok sa v Bruseli koná zasadnutie Európskej rady. Premiéri a prezidenti budú diskutovať o migrácií, budú pokračovať v téme digitalizácie, ktorá dostala nový impulz na digitálnom summite v Talline, ale aj o Turecku, Iráne a brexite.

Viac o téme: BruselJean-Claude JunckerV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu