Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico prehovoril o vzťahu s Kiskom: Nech ukáže všetky zmluvy, ako to robím ja!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odmieta, že by mal spor s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Deklaroval to v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy s tým, že on nemá záujem o žiadny konflikt s kýmkoľvek.

 "Pani Zuzana Wienk ma obvinila, že zodpovedám za únik materiálov o daňovom probléme prezidenta. Nie je to absolútne pravda. Ja som si len dovolil na pani Wienk niečo povedať," ozrejmil. Fico zároveň uistil, že vždy bude poukazovať na dôležitosť spolupráce. "Ja potrebujem koncentrovaného prezidenta aj koncentrovaného predsedu NR SR. Aby sme spolu dokázali reagovať na veci. Nie som v žiadnom spore s pánom prezidentom. Najlepšie by bolo, keby ukázal všetky zmluvy tak, ako to robím ja," myslí si.

Premiér tvrdí, že mu záleží na normálnych štandardných vzťahoch medzi ústavnými činiteľmi. "Ja nemám záujem s ním bojovať. Pán Kiska sa musí vrátiť k tomu, čo je úloha prezidenta SR. Ja nechcem mať s daňovými problémami prezidenta nič," dodal Fico.

Daň z pridanej hodnoty (DPH) by mohla klesnúť na ďalšie produkty. Takúto možnosť do budúcna nevylúčil premiér Robert Fico (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. "Nemôžem vylúčiť do budúcnosti, že nájdeme ďalšie produkty, ktoré sú dôležité pre mladé rodiny a povieme, tu dáme nižšiu sadzbu DPH," avizoval. Už v súčasnosti platí 10-% DPH na vybrané druhy potravín, znižovala ju predchádzajúca Ficova vláda.

"Ak sa darí ekonomike, hľadajme najefektívnejšie spôsoby, ktoré ľudia okamžite pocítia," dodal Fico. Možno by tak bolo podľa neho zaujímavé pozrieť sa, do akej miery sa toto zníženie DPH reálne pretavilo do cien. Videl podľa vlastných slov porovnanie, kde sa na dvoch alebo troch produktoch nižšia DPH neprejavila. 

"Tak potom, na čo sa to robí, keď to samotní výrobcovia a predajcovia v niektorom prípade odignorovali," položil otázku premiér. Jeho filozofiou preto je, že ak sa bude štátu dariť, aby sa hľadal najefektívnejší spôsob, ako ľuďom pomôcť tak, aby to reálne pociťovali. 

Viac o téme: Robert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu