Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V4 sa dnes zhodla aj na spoločnom stanovisku o budúcom vývoji v EÚ, povedal Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Premiéri Visegrádskej štvorky (V4) sa dnes dohodli na spoločnom stanovisku k budúcemu vývoju v Európskej únii. Ako dnes informoval premiér Robert Fico po summite o dvojakej kvalite potravín, ktorý sa koná v Bratislave, s Bohuslavom Sobotkom, Viktorom Orbánom a Beatou Szydlo sa zhodli na piatich bodoch.

Premiéri V4 tvrdia, že diskusia o budúcnosti EÚ sa musí odohrávať medzi všetkými 27 členskými štátmi, nielen v krajinách eurozóny. Trvajú na tom, že sa musí zachovať to, čo sa doteraz v Únii dosiahlo, napríklad schengenský priestor. Podľa lídrov regiónu musí EÚ ostať jednotná, ale zároveň musí rešpektovať špecifiká štátov. „Nemôžeme byť všetci rovnakí,“ povedal Fico s tým, že Únia by mala rešpektovať svoje motto „Jednota v rozmanitosti“.

Predsedovia vlád sa zhodli aj na tom, že Únia musí ostať konkurencieschopná, keďže konkurencieschopnosť garantuje prežitie a určitú kvalitu života. Fico, Sobotka, Orbán a Szydlo chcú, aby sa v Únii zachovala rovnováha medzi inštitúciami. Ako ďalej Fico informoval, ešte dnes sa pred budúcotýždňovým summitom stretnú aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a budúci týždeň v stredu s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Európska rada sa koná vo štvrtok a v piatok.

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že dnes v Únii nevidí iba kroky dopredu, ale aj nazad. Takým príkladom je podľa neho schengen. „Pred pár rokmi boli uzavreté vonkajšie hranice a voľné vnútorné hranice. Dnes sú otvorené vonkajšie hranice, ale uzavreté vnútorné,“ povedal Orbán s tým, že Európska komisia ani Európsky parlament nezachránili schengen. Inštitúcie podľa neho nedodržiavajú legislatívu. "Aby sa posilnila dôvera v EÚ, musia sa posilniť členské štáty a ich inštitúcie," dodal Orbán.

Poľská predsedníčka vlády Beata Szydlo vyhlásila, že reforma EÚ nemá spočívať v tom, že sa treba prispôsobovať jednej skupine štátov. Reforma musí byť otvorená pre všetky krajiny a diskusia o budúcnosti sa má podľa nej odohrávať na pôde Európskej rady, kde sedia hlavy štátov a vlád.

Viac o téme: Robert FicoSummit V4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu