Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kiska: Uvažujeme, ako zvýšiť dôveryhodnosť súdov vo verejnosti

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - O dôveryhodnosti súdov v očiach verejnosti, odchode sudcov do dôchodku po dovŕšení 65. roku veku či menovaní nových sudcov dnes hovorili prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková.

„Vieme, že na Slovensku je dlhodobo veľmi nízka dôveryhodnosť v súdy a súdnictvo. To je veľmi zlý signál pre celú spoločnosť. My spoločne uvažujeme o tom, ako vrátiť tú dôveryhodnosť, čo spraviť pre to, aby ľudia verili, že súdy vždy budú objektívne a konať v záujme občana,“ povedal po stretnutí Kiska.

Jednou z tém, ktorú podľa neho na stretnutí otvorili, bol aj odchod sudcov do dôchodku po dosiahnutí veku 65 rokov a menovanie nových sudcov. „Menoval som stovky nových sudcov. A skutočne som mal z tých mladých ľudí nesmierne dobrý pocit. Sú to ľudia, ktorí chcú vrátiť súdnictvu jeho dobré meno. Chcú byť hrdí na to, že sú sudcovia,“ skonštatoval prezident.

S tým však podľa neho súvisí aj odchod sudcov, ktorí dosiahnu vek 65 rokov. „Tam, žiaľ, nastáva trochu chaos a netransparentnosť, keď na jednej strane ústava hovorí, že prezident môže na základe podania zo Súdnej rady odvolať sudcu. Na druhej strane je tu nález Ústavného súdu, ktorý umožňuje Súdnej rade hlasovať o tom, či vôbec predloží sudcu, ktorý dosiahol vek 65 rokov,“ vysvetlil Kiska. Podľa jeho slov sa zhodli v tom, že by bolo potrebné, aby bol v ústave stanovený presný vek, kedy sudca skončí svoju činnosť.

Praženková uviedla, že Súdna rada má naozaj záujem o to, aby sa dôveryhodnosť justície zvýšila. Obnova sudcovského stavu je podľa nej prirodzený jav. „Táto problematika je veľmi zložitá a určite bude aj predmetom rokovania Súdnej rady, aby sa stanovili jasné, jednoznačné pravidlá, ktoré budú naozaj nediskriminačné. Ale, samozrejme, aj Súdna rada, aj ja ako predsedníčka som za to, aby sa dodržiavala ústava aj nálezy Ústavného súdu,“ povedala.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu