Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strana NAJ hrozí za neposlušnosť likvidačnými pokutami

Viktor Béreš zo strany Nezávislosť a Jednota
Viktor Béreš zo strany Nezávislosť a Jednota (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Novovzniknutá politická strana Nezávislosť a Jednota (NAJ) odvoláva svojich kandidátov na predsedu VÚC, ale aj viacerých kandidátov na poslancov. Podľa bývalého kandidáta Adama Šepetku je to preto, lebo odmietli podpísať zmluvu, ktorá hovorí, že v prípade, ak sa člen strany stane poslancom zastupiteľstva alebo županom, podriadi sa direktíve predsedu strany a bude hlasovať podľa nej. Všetko pod hrozbou vážnych až likvidačných finančných sankcií. Zmluva je podľa Šepetku výsmechom a dehonestovaním demokratických princípov.

V zmluve sa okrem iného napríklad uvádza, že zvolený člen do nejakého orgánu samosprávy je povinný rešpektovať rozhodnutie politickej strany o spôsobe hlasovania a toto rozhodnutie podľa svojho svedomia a presvedčenia presadiť. Pre prípad porušenia povinností člena zvoleného za župana alebo poslanca VÚC je politická strana oprávnená uplatniť právo na zmluvnú pokutu vo výške 15 000 eur až päť miliónov eur.

„Strana NAJ už od vzniku strany hovorí o tom, že ideme totálne zmeniť politiku. Ako jediná strana sme sa rozhodli zaviesť veľmi prísne protikorupčné opatrenia, ktoré zamedzia, aby kupovali oligarchovia a finančné skupiny našich poslancov. Vieme ako zo strán odchádzajú poslanci a potom sa stávajú nezávislými. Preto chce mať strana NAJ vplyv na hlasovanie, ak by bolo pravdepodobné, že vzniknú na VÚC tlaky zo strany podnikateľských kruhov na našich poslancov pri hlasovaní. Preto sme sa rozhodli takého zmluvy uzavrieť medzi stranou a kandidátmi na poslancov a županov. Bez sankcie samozrejme je zmluva zbytočná,“ uviedol predseda strany NAJ Viktor Béreš. Doložil, že išlo len o to, mať po prvé vplyv na hlasovanie poslanca v ojedinelých prípadoch a po druhé, nevytvárať nezávislých poslancov.

„Preto si stojíme za touto zmluvou. Meníme myslenie aj zvyklosti na Slovensku a musia si všetci kandidáti v budúcnosti uvedomiť, že politika je aj o povinnostiach a nie len o tom čerpať výhody. Do politiky sa musí vchádzať s obavami z veľkej zodpovednosti, ktorú však niektorí kandidáti odmietli a chcú robiť veci po starom. Ale to v strane NAJ nie je možné,“ povedal Béreš.

Béreš zdôraznil, že čistota, transparentnosť a nulová tolerancia korupcie je motto, a preto bude strana NAJ uplatňovať tento prísny protikorupčný mechanizmus v strane v každých voľbách, pričom v parlamentných voľbách budú zmluvy ešte prísnejšie.

Viac o téme: NAJViktor Béreš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu