Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žitňanskú teší široká podpora v parlamente pre jej návrhy

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú teší široká podpora v parlamente pre jej návrhy. Poslanci dnes schválili zákon o ochrane a podpore obetí trestných činov a novelu Obchodného zákonníka. „Je dobré, ak tieto typy zákonov prechádzajú so širšou podporou,“ uviedla pred novinármi ministerka.

Zákon o obetiach trestných činov je podľa Žitňanskej prvou komplexnou úpravou pre obete na Slovensku. „Nehovoríme tu len o odškodnení, ale definujeme aj práva, ako sú právo na informácie, právna pomoc, psychologické služby. Komplex týchto služieb garantuje štát a štát ich musí zabezpečiť,“ uviedla. Zákon prichádza napríklad s pojmami "obeť" a "obzvlášť zraniteľná obeť". Komplexná úprava ochrany a podpory obetí trestných činov na Slovensku doteraz chýbala. Podľa právnej úpravy majú obete trestných činov okrem právnej alebo finančnej pomoci právo napríklad aj na ochranu pred druhotnou a opakovanou viktimizáciou.

Žitňanská upozornila, že mnoho podnikateľov sa stretlo v poslednom čase s ponukami na likvidáciu firmy do desiatich dní aj s dlhmi. „Obchádzanie štandardných inštitúcií a bankrotu je na úkor veriteľov. Napokon sú to veritelia, ktorí sa nedostanú k svojim peniazom. Preto sme pristúpili k tomu, že zlúčiť firmu s firmou bude ťažšie,“ povedala s tým, že ak by malo dôjsť k fúzii, po ktorej by bol nástupca zrelý na bankrot, tak taká fúzia nie je ani prijateľná. „Som rada, že poslanci si túto tému tak osvojili, že presadili, aby novela v časti fúzií bola účinná dňom vyhlásenia,“ dodala ministerka.

Novelu Obchodného zákonníka, ktorú predložila ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, dnes schválili poslanci NR SR. Úprava rieši nepoctivé fúzie obchodných spoločností, kladie vyššiu zodpovednosť na štatutárov a spoločníkov firiem a zavádza účinné nástroje proti takzvaným bielym koňom. Za zákon zo 138 prítomných poslancov hlasovalo 137 a jeden nehlasoval.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu