Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V rozpočte sú prostriedky aj na zvýšenie financií pre opatrovateľov, uviedol Richter

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) je dôležité, že v návrhu rozpočtu na rok 2018 sú pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pokryté všetky výdaje, ktoré musí rezort zo zákona zabezpečiť. "Zákonné nároky sú všetky naplnené a sú vytvorené všetky predpoklady pre to, aby sa vedeli plniť aj priority, ku ktorým sme sa zaviazali," skonštatoval minister v utorok 10. októbra po zasadnutí tripartity.

Pre neho je dôležité, že v rozpočte sú prostriedky nielen na takzvaný sociálny balíček a napríklad na väčšiu mobilitu za prácou a ďalšie okolnosti, ktoré sú veľmi dôležité aj pre zamestnávateľov. "Ale najmä, že sú tam prostriedky, ktorými ideme riešiť zvýšenie prostriedkov pre opatrovateľov," zdôraznil Richter. 

To podľa neho znamená, aby matky, ktoré sa rozhodnú starať o svoje ťažko zdravotne postihnuté deti, alebo deti, ktoré sa budú chcieť postarať o svojich rodičov, aby mali vytvorené podmienky až na úroveň čistého príjmu minimálnej mzdy. "Každopádne si myslím, že toto je veľmi veľký pokrok a v maximálnej miere tieto veci vnímam pozitívne a oceňujem," dodal šéf rezortu práce. 

O návrhu rozpočtu na budúci rok by mala dnes rozhodovať vláda. Podľa neho má dostať ministerstvo práce viac peňazí na financovanie svojich politík, ktorými sú najmä zvyšovanie zamestnanosti a znižovanie podielu ľudí ohrozených chudobou. V budúcom roku by totiž celkové výdavky rezortu mali predstavovať 2,34 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok celkové výdavky rezortu práce medziročne vzrastú o 89,3 milióna eur, teda o 3,96 %.

Viac o téme: RozpočetJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu