Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poistenci štátu by mali byť poistení vo VšZP, navrhuje OĽaNO

Alan Suchánek
Alan Suchánek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poistenci, za ktorých platí odvody štát, by mali byť poistení vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov hnutia OĽaNO Alana Suchánka, Eduarda Hegera a Maroša Krajčího k novele zákona o zdravotnom poistení. "Pretože, keď štát za niekoho platí, mal by mať právo určiť, v ktorej poisťovni tento poistenec bude poistený," vysvetlil Suchánek na brífingu.

Parlament momentálne diskutuje v druhom čítaní o spomínanej novele. Podľa právnej úpravy sadzba za poistencov štátu sa od 1. novembra do konca tohto roka zvýši na 5,67 %. Do zdravotníctva sa tak ešte v tomto roku dostane 100 miliónov eur. "Zo 100 miliónov eur, ktoré sú adresované všetkým poisťovniam, pretože sa nedá vyčleniť, aby išli peniaze len do Všeobecnej zdravotnej poisťovne za poistencov platených štátom, pretože tí poistenci, ktorí sú poistení v inej ako VšZP, za nich toto poistné platené štátom pôjde do tých dvoch súkromných zdravotných poisťovní," povedal Heger.

Poslanec poukázal na to, že zvýšené prostriedky do VšZP, ktorá je v strate, majú opodstatnenie. Dve súkromné poisťovne však finančné problémy nemajú a podľa Hegera tak dostávajú bonus a navýšenie zisku. "Čo vôbec nie je potrebné. Tento systém tak, ako je nastavený, nie je správny," poznamenal Heger.

Viac o téme: PoistenieVšZPOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu