Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska varuje národ: Kotleba a ĽSNS je nebezpečná a dobre organizovaná politická sila

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Na to, aby zvíťazilo zlo, stačí málo. Stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič. Na dnešnom stretnutí s odstupujúcimi kandidátmi na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Stanislavom Mičevom a Martinom Klusom to uviedol prezident Andrej Kiska.

Prezident ocenil postoj oboch kandidátov, ktorí sa vzdávajú svojej kandidatúry v prospech nezávislého Jána Luntera. „V našej krajine sa šíri zlo. Zlo v zelených tričkách sa schováva za Boha a za národ. Zlo chce z našej krajiny spraviť xenofóbny nacionalistický štát. Chce, aby Slovensko vystúpilo z modernej Európy a chce nanovo postaviť hranice,“ povedal Kiska na adresu Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorej predseda Marian Kotleba je zároveň predsedom BBSK a svoj post bude obhajovať aj v novembrových voľbách.

Kiska zároveň vyzdvihol prístup vládnych i opozičných strán, ktoré sa rovnako postavili za Jána Luntera a pripomenul, aby sme si uvedomovali, že keď hovoríme o Kotlebovej ĽSNS, nejde o skupinu „nejakých mladých výtržníkov s hlúpymi názormi, ale ide o dobre organizovanú, profesionálnu a veľmi nebezpečnú politickú silu“. Kiska preto vyzval občanov, aby 4. novembra, keď budú voľby do vyšších územných celkov, neboli ľahostajní a aby nedovolili zvíťaziť kandidátom, ktorí šíria zlo. Prezident upozornil aj na stovky kandidátov na krajských poslancov, ktorých do volieb postavila ĽSNS.

Jeden z odstupujúcich kandidátov, Stanislav Mičev (nezávislý kandidát), po dnešnom stretnutí s prezidentom sarkasticky poďakoval vládnym stranám, ktoré odhlasovali jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov. „Hrozba toho, že zelené tričká ostanú v Banskobystrickom samosprávnom kraji, je stále veľká. Aj napriek tomu, že my sme svoje osobné ambície obetovali, tak nič nie je skončené,“ uviedol Mičev a dodal, že kraj prešiel niekoľkokrát a vie, aká je nálada medzi ľuďmi. Podľa Mičeva má Kotleba ešte ďalších 30 či 40 percent voličov, ktorí sa k jeho voľbe pri prieskumoch nepriznávajú. Stanislav Mičev preto poprosil všetkých demokratických voličov, aby nezostali doma a prišli vhodiť svoj hlas demokratickým kandidátom.

Poslanec NR SR Martin Klus (SaS) uviedol, že ostatným kandidátom tlmočili, že práve ich hlasy môžu chýbať Jánovi Lunterovi, aby porazil Mariana Kotlebu. Podľa Klusa je možné, že niektorí z kandidátov ešte pred koncom októbra odstúpia, je však zrejmé, že niektorí sa určite nevzdajú. „Toto nie je podľa mňa statočný postoj, obzvlášť, ak vieme, o čo ide v Banskobystrickom kraji,“ uviedol Klus. Na otázku, prečo kandidáti nezverejnili výsledky prieskumov, Klus pripomenul, že si to neželal jeden z kandidátov. Mičev však prezradil, že po spriemerovaní oboch prieskumov mal Ján Lunter podporu približne 25 percent voličov, Marian Kotleba 22 percent a Mičev s Klusom mali podporu medzi 10 a 11 percentami.

O kreslo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja sa po ohlásenom odstúpení kandidátov Stanislava Mičeva, Martina Klusa, Jozefa Šimka, Michala Kantora a Viliama Baňáka, bude uchádzať 12 kandidátov, z toho jedna žena. Okrem súčasného predsedu Mariana Kotlebu (Kotleba – ĽSNS) sú to nezávislí kandidáti: bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper.

Za jednotlivé strany sa o post predsedu uchádzajú kandidáti Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), poslanec MsZ vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia 4. novembra. Poslanci Národnej rady SR schválili na jar tohto roku novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov a päťročný výkon ich funkcie.

Viac o téme: Marián KotlebaĽSNSAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu