Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico porušil daňové tajomstvo: Opozícia žiada jeho hlavu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Tri demokratické opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), OĽANO a Sme rodina považujú záver vyšetrovateľa, že premiér Robert Fico sa v kauze Igora Matoviča dopustil trestného činu porušenia daňového tajomstva, za mimoriadne závažný.

„Nemôžeme sa stotožniť s jeho argumentom, že v tomto prípade dostalo prednosť právo na slobodu prejavu. Predseda vlády s úmyslom diskreditovať svojich politických oponentov nemôže v mene práva na slobodu prejavu porušovať zákony Slovenskej republiky, pretože by tým porušil niekoľko ústavných článkov: že Slovenská republika je právny štát; že štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon; že ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach,“ uviedli v spoločnom stanovisku predseda SaS Richard Sulík, líderka OĽANO Veronika Remišová a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

O týchto právnych súvislostiach museli vyšetrovateľ i príslušný dozorový prokurátor vedieť. „Preto ich postup chápeme ako vyjadrenie ich osobných obáv z následkov, ktoré by voči nim nastali, keby sa rozhodli predsedu vlády Fica trestne stíhať,“ tvrdia zástupcovia demokratickej opozície.

SaS, OĽANO a Sme rodina preto žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa zasadil za nestranné a nezávislé vyšetrovanie tohto bezprecedentného prípadu. „Zároveň vyzývame Fica Roberta Fica, aby odstúpil z funkcie. Okolnosti nasvedčujú tomu, že práve jeho funkcia predsedu vlády bráni priechodu spravodlivosti,“ dodali R. Sulík, V. Remišová a B. Kollár.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičSaSOĽaNOSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu