Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Danko si vo vládnom konflikte drží nadhľad: Kiska musí zaujať stanovisko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko považuje za dôležité, aby prezident SR zaujal postoj k svojej daňovej kauze. Z jeho hľadiska je totiž vážny problém, ak sa objaví firma, ktorá má v účtovníctve náklady na volebnú politickú kampaň. Danko to uviedol v dnešnej diskusnej relácii V Politike na TA3.

Predseda parlamentu sa vyjadril k napätiu medzi premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a prezidentom Andrejom Kiskom (nezávislý), ktoré sa týkalo Kiskovej daňovej kauzy. Vysvetlil, že sa snaží zachovať si v tejto veci nadhľad a nechce hodnotiť postoje zvyšných dvoch najvyšších ústavných činiteľov.

„Tento problém vnímam len v rovine vecnej. Nesnažím sa hodnotiť, kto koho obviňuje, kto komu čo povedal. Ja to vnímam ako problém, ktorý sa týka daní a tie sú pre nás veľmi citlivé. Je dôležité, aby prezident zaujal k tejto veci postoj, ja ho hodnotiť za túto vec nebudem,“ zdôraznil šéf SNS.

Pri kauze týkajúcej sa hlavy štátu Danko vidí dvojaký meter opozície a médií a je presvedčený, že k jeho osobe by neboli tak zhovievaví, ako sú ku Kiskovi. Na margo roztržky medzi Ficom a Kiskom tiež uviedol, že ju nepovažuje za nič, čo by malo byť špecifické len pre Slovensko, ide podľa neho o politický boj.

V reakcii na uniknuté daňové dokumenty týkajúce sa Kiskovej firmy KTAG Danko pripomenul, že aj on viackrát čelil únikom informácií, ktoré sa týkali jeho osoby a vie, „aké je to bolestivé“. Považuje však za „vážny problém“, ak „sa objaví nejaká firma, akákoľvek, ktorá má v účtovníctve náklady na finančnú kampaň politika“.

„Na druhej strane by som prísne rozlišoval vec, kedy sa objaví firma, kde sú riadne zaúčtované veci na kampaň. Ja hovorím za moju stranu, že taká firma na Slovensku neexistuje, a je to naozaj vážna vec, ale aj ju nebudem hodnotiť, ani podliehať tým sporom, keď je tu určitý mediálny pingpong predsedu vlády a prezidenta,“ ozrejmil.

Danko zároveň nesúhlasí s názorom prezidenta, že Slovensko je mafiánsky štát a ide o mafiánske praktiky, ak sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú voči politikom. Z kauzy prezidenta by sa však krajina mala poučiť v tom zmysle, aby sa lepšie ochraňovali utajené materiály. Za zváženie tiež podľa predsedu SNS stojí aj prehodnotenie inštitútu účinnej ľútosti.

„Keď som ležal na Kramároch, unikla moja zdravotná karta, potom uniklo video, akože bijem priateľku, potom mi uniklo z osobnej databázy povýšenie, ktoré je bežnou vecou, potom sa objavili materiály, ktoré čítala Nicholsonová a milióny iných vecí. Nikdy som sa na štát tak nevyjadril, lebo tento štát milujem a rešpektujem,“ vysvetlil Danko.

Viac o téme: DaneRobert FicoAndrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu