Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nicholsonová žiada od Fica vysvetlenie: Exsmerák sa obohatil o 12 miliónov!

Lucia Ďuriš Nicholsonová Zobraziť galériu (3)
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

BRATISLAVA - Lucia Ďuriš Nicholsonová sa rozhodla poslať Robertovi Ficovi otvorený list. Premiéra v ňom vyzýva, aby sa pozrel na zúbok korupcii a klientelizmu tak, ako sľúbil. Nicholsonová uvádza ako dôvod podozrenie z netransparentnej zákazky z eurofondov pre bývalého poslanca Smeru Milana Halúza.

Poslankyňa NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová upozorňuje na ďalšiu kauzu a zároveň premiéra vyzýva, aby reagoval na jej list. "Príbeh o tom, ako sa smerák k 12-tim miliónom z verejných peňazí dostal. Príbeh o skutku, ktorý sa vlastne nestal, lebo všetko bolo opäť v súlade so zákonom," uviedla Nicholsonová a problematiku v liste zverejnenom na svojom blogu ďalej objasnila.

Nicholsonová uvádza, že Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo v roku 2016 výzvu na prípravu na opätovné použitie a zhodnocovanie nie nebezpečných odpadov. Do výzvy sa so svojím projektom prihlásila aj hencovská firma Bukóza Invest spol. s. r. o. "21. júla 2017 bol ich projekt schválený  v celkovej výške 23 961 000 eur. Z toho im odsúhlasili  11 740 890 eur z eurofondov a zvyšok,12 220 110 eur, mali vykryť z vlastných zdrojov."

Stroj za takmer 28 miliónov

Peniaze čerpali z verejných fondov EÚ, dodávateľa si preto Bukóza Invest musela verejne obstarať. "Napriek vysokej sume zákazky sa vyhli klasickému verejnému obstarávania a súťaž sa rozhodli uskutočniť cez elektronické trhovisko, ktoré je primárne určené na obstarávanie štandardných typov služieb a tovaru," uviedla Nicholsonová. Firma si vybrala EKS na nákup papierenského stroja s príslušenstvom pre recykláciu zberového papiera s mnohými špecifikáciami za 27 800 000 eur bez DPH.

Nicholsonová žiada od Fica
Zobraziť galériu (3)

"Na obstaranie stroja za takmer 28 miliónov eur si vybrali skvelý termín – týždeň so štátnym sviatkom," pokračovala poslankyňa s tým, že s ponukou na papierenský stroj medzi sebou súťažili tri firmy, ktoré spájala strana Smer. Víťaznou firmou sa napokon stala HD energy s. r. o. 

Exposlanec Smeru Halúz mal k Bukóze vzťah

HD energy s. r. o. vznikla päť dní po parlamentných voľbách v roku 2016. Majiteľom firmy je Milan Halúz, ktorý bol na kandidátke Smeru vo vtedajších voľbách, no v čase vzniku bolo jasné, že poslancom už nebude. "Milan Halúz je bývalý poslanec parlamentu za SMER, v NR SR sedel celé minulé volebné obdobie. Z miesta č. 92 na kandidátke Smeru kandidoval aj v posledných parlamentných voľbách, ale do parlamentu sa nedostal," vysvetľuje ďalej Nicholsonová.

Nicholsonová žiada od Fica
Zobraziť galériu (3)

Na druhom mieste skončila firma, ktorý je akcionárom v Bukóze Energo. Tá je personálne prepojená s obstarávateľom Bukózy Invest. V prípade tretej firmy, Levických strojární, je spolumajiteľom Ladislav Šabík, ktorý je komunálnym poslancom za Smer v Tlmačoch v okrese Levice. "A v okrese Levice je okresným predsedom Smeru majiteľ víťaznej firmy, pán Milan Halúz." Halúz mal už v minulosti k Bukóze vrúcny vzťah, zúčastnil sa aj osláv narodením firmy.

Výzva premiérovi

Nicholsonová preto apeluje, aby sa v tejto kauze konalo. "Pán premiér, ja viem, že pre vás je toto len ďalší skutok, ktorý sa vlastne nestal, lebo „bol v súlade so zákonom“. Takýchto skutkov, ktoré sa vlastne nestali, sa deje v tejto krajine akosi veľa. Preto verím, že sa pozriete na tento prípad obstarávania stroja za takmer 27 800 000 eur bez DPH a prešetríte, či nedošlo ku klientelizmu a v dôsledku toho aj k nehospodárnemu nakladaniu s verejnými zdrojmi," dodala Nicholsonová s tým, že sa so svojimi podnetmi obráti aj na Úrad pre verejné obstarávanie a Najvyšší kontrolný úrad SR.

Viac o téme: Lucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu