Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o jadro EÚ rozpútal vojnu medzi Ficom a Sulíkom: VIDEO Tajný prieskum, dal to na Mečiara!

Robert Fico a Richard Sulík Zobraziť galériu (6)
Robert Fico a Richard Sulík (Zdroj: SITA / Marko Erd, Milo Fabian, Radoslav Maťaš)

BRATISLAVA - Fico sa pustil do Sulíka. Vytočili ho aktivity liberálov. Tí si dali vypracovať podľa neho manipulatívny prieskum, ktorým zavádzali Slovákov. Okamžite natočil video, kde Sulíka prirovnal k Mečiarovi a Kotlebovi.

Fica vytočil prieskum o EÚ

Všetko spustil prieskum strany Sloboda a Solidarita. Liberáli sa Slovákov pýtali na jadro EÚ a s ním súvisiace problémy. Viaceré otázky boli naformulované sugestívne, čo znamená, že vyvolali u ľudí negatívnu odpoveď.

Sulík sa pýtal Slovákov na jadro EÚ zavádzajúcimi otázkami
Zobraziť galériu (6)
Sulík sa pýtal Slovákov na jadro EÚ zavádzajúcimi otázkami  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa prieskumu, ktorý si strana Sloboda a Solidarita dala vypracovať agentúrou Polis Slovakia, respondenti odmietajú európske jadro. Ľudia podľa tohto prieskumu, ktorý robili od 8. do 16. septembra na vzorke 1 027 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR, odmietajú ísť do jadra, ak by to znamenalo zvyšovanie daní, platenie ďalších peňazí do Grécka, prijímanie utečencov a ručenie za vklady problémových západoeurópskych bánk.

Boj o jadro EÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO a VIDEO: Facebook/Robert Fico)

Sulík ako Mečiar a Kotleba

Pár hodín po tom, čo prieskum vyšiel na svetlo sveta, Fico reagoval. Na svojom Facebooku zverejnil video, kde Sulíka ostro kritizuje. Podľa neho to "dal na Kotlebu a Mečiara". "SaS chce svojím hrubo manipulatívnym prieskumom vyvolať u Slovákov protieurópske nálady. Takto sa kedysi HZDS pýtalo ľudí v referende o vstupe do NATO, či tu chceme mať jadrové zbrane, len aby ľudí naviedlo na žiadanú odpoveď. Pán Sulík to dnes „dal na Mečiara“ a postavil sa v tejto oblasti do jedného radu s pánom Kotlebom," pustil sa do šéfa liberálov predseda vlády.

Pozrite si Ficov odkaz na VIDEU

Kontroverzné otázky a odpovede

1. Na otázku: „Premiér R. Fico hovorí, že by sa Slovensko malo snažiť byť v jadre EÚ. Súhlasíte s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou takzvaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo zvyšovanie daní na dorovnanie sa západoeurópskym štátom?”,

odpovedalo 52,4 percenta respondentov nie, pričom 15,6 percenta z nich si zvolilo odpoveď skôr nie ako áno a 36,8 percenta hovorí rozhodne nie. Za jadro aj napriek zvyšovaniu daní sa vyjadrilo 25,6 percenta respondentov, pričom 10,4 percenta z nich tvrdí rozhodne áno a 15,2 percenta skôr áno ako nie. Odpovedať nevedelo 22 percent opýtaných.

Boj o jadro EÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

2. S výrokom, že "Slovensko musí byť súčasťou spomínaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo platenie ďalších peňazí do Grécka,"

nesúhlasí 68,4 percenta opýtaných, pričom 17,5 percenta uviedlo možnosť 'skôr nie ako áno' a 50,9 percenta uviedlo 'rozhodne nie'. S výrokom súhlasí 14,6 percenta respondentov. Rozhodne áno pritom povedalo 4,8 percenta a možnosť skôr áno ako nie si vybralo 9,8 percenta opýtaných. Odpovedať nevedelo 17 percent účastníkov prieskumu.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

3. Ďalšia otázka znela: „Súhlasíte s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou spomínaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo súhlas s prerozdeľovacími kvótami na utečencov?“

Tu 65,3 percenta opýtaných tvrdí že nie, pričom skôr nie ako áno hovorí 16,4 percenta a rozhodne nie uviedlo 48,9 percenta respondentov. Odpoveď áno zvolili 17,8 percenta oslovených agentúrou, pričom rozhodne áno hovorí 6,6 percenta a skôr áno ako nie hovorí 11,2 percenta opýtaných. Odpovedať nevedelo 16,9 respondentov.

Boj o jadro EÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

4. Na otázku: "Súhlasíte s výrokom, že Slovensko musí byť súčasťou spomínaného jadra EÚ, aj keby to znamenalo súhlas s ručením za vklady problémových západoeurópskych bánk?“ odpovedalo nie 60,4 percenta opýtaných, z nich 47,7 percenta hovorí rozhodne nie a 12,7 percenta skôr nie ako áno. Kladne odpovedalo 10,2 percenta účastníkov prieskumu, pričom skôr áno ako nie uviedlo 5,4 percenta a rozhodne áno 4,8 percenta. Odpovedať nevedelo 29,4 percenta respondentov.

Viac o téme: Robert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu