Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Danko a Hamáček sa stretli v Bratislave: Hovorili o bezpečnosti aj slobode na internete

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček počas spoločného tlačového vyhlásenia pri príležitosti prijatia predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR na Bratislavskom hrade v rámci oficiálnej návštevy
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček počas spoločného tlačového vyhlásenia pri príležitosti prijatia predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR na Bratislavskom hrade v rámci oficiálnej návštevy (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Teroristické útoky, bezpečnosť, sloboda na internete či rokovací poriadok parlamentu. To sú témy, o ktorých dnes hovoril predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Janom Hamáčkom (ČSSD).

Zhodli sa, že vzťahy medzi slovenským a českým parlamentom sú dobré a že slovenskú a českú spoločnosť trápia rovnaké problémy. "Prerokovali sme množstvo problematiky týkajúcej sa bezpečnosti, toho, aby naše parlamenty sa nestali 'teátrom' strán, ktoré majú problémy so základnými hodnotami, a to hodnotami ľudskými alebo potierajú ľudské práva," povedal Danko.

Hovorili aj o tom, kde je hranica internetovej slobody a diskusie na sociálnych sieťach. "Bavili sme sa o vážnych udalostiach vo svete týkajúcich sa teroristických útokoch a o množstve legislatívnych postupov. A často sme dotazovaní od českých kolegov v otázke rokovacieho poriadku," doplnil Danko s tým, že ich zaujíma napríklad časové obmedzenie na vystúpenie poslancov, ktoré slovenský rokovací poriadok zaviedol.

Hamáček označil spoluprácu za nadštandardnú. "Boli sme schopní veľmi operatívne si vymieňať názory, skúsenosti, stanoviská. Spoločne sme zastávali záujmy našich dvoch štátov na medzinárodných pôdach, ako je V4 či EÚ," uviedol predseda českej Poslaneckej snemovne. Česko-slovenské vzťahy označil za "asi to najlepšie v našej histórii".

Na Slovensku vidí množstvo inšpiratívnych vecí. "Či už je to otázka problematiky eura, alebo nastavenia minimálnej mzdy," vymenoval Hamáček. Slovensko zas môže podľa neho nájsť inšpiráciu v niektorých veciach v ČR. "Vzájomne sa dopĺňame," podotkol s tým, že ak by došlo na debatu o zmene rokovacieho poriadku v českom parlamente, budú prizerať na skúsenosti z NRSR.

Hamáček je na Slovensku na oficiálnej návšteve, zdrží sa do piatka (6.10.). S Dankom dnes idú do Popradu. V piatok doobeda bude nasledovať pietny akt kladenia vencov k Pamätníku česko-slovenských vojakov na Dukle, kde s príhovorom vystúpi predseda Národnej rady SR. Ďalší pietny akt sa uskutoční pri soche armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku.

Viac o téme: StretnutieAndrej DankoJan HamáčekSloboda na internete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu