Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do Kiskovho škandálu sa oprel už aj Bugár! Národný hrdina by mal odkryť bankové tajomstvo

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Spor medzi prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom o daňových problémoch prezidenta sa dá podľa šéfa koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára vyriešiť tak, že sa odkryje celé pozadie, faktúry, všetko. Každý tak bude vidieť, kto má pravdu. Bugár to uviedol počas tlačovej besedy.

„Možnože by nebolo zlé, ak by sme všetci, politici aj médiá, už nebrali ohľad na rôzne informácie, ktoré sa objavujú na stole len tak, hlavne keď ide o informácie daňového charakteru, bankového tajomstva alebo policajné záznamy,“ povedal Bugár s tým, že na každého musí platiť zákon rovnako.

„Nemôžete v jednom prípade hovoriť o národnom hrdinovi a verejnom záujme, na druhej strane, že to je spor, ktorý bol vyvolaný jednou alebo druhou stranou,“ pokračoval Bugár. Priznal, že si myslí, že takéto napätie v spoločnosti škodí. Okrem toho Bugár povedal, že to nechce bližšie komentovať, keďže v tomto spore nie je. „Ja v tom spore nie som, neviem kto, kedy, čo povedal. Som koaličný partner, ale nebol som prítomný vtedy, keď sa tieto veci diali. Je to ich vec,“ dodal Bugár.

Premiér Robert Fico v nedeľu reagoval na slová programovej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk. Tá v RTVS povedala, že Fico vedel o daňových problémoch prezidenta Andreja Kisku už v auguste, mesiac predtým, ako médiá dostali anonym. Premiér v tejto súvislosti povedal, že o záležitosti vie od samotného prezidenta, ktorý mu o tom povedal na spoločnom stretnutí s generálnym prokurátorom a vtedajším riaditeľom SIS z roku 2016.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v utorok spresnil, že stretnutie sa uskutočnilo v roku 2015. Prezident mu podľa neho prešetrovanie svojej firmy spomenul s tým, že má obavy, či sa vo veci bude postupovať v súlade so zákonom. Čižnár mu to podľa vlastných slov za generálnu prokuratúru garantoval. Zároveň generálny prokurátor odmietol, že by sa prezident nejakým spôsobom snažil záležitosť ovplyvniť.

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Daňová kontrola ukázala, že KTAG na dani z príjmov zaplatila o 27-tisíc eur menej než mala, spoločnosť po vyšetrovaní chybu priznala, oľutovala a daň doplatila, čím trestnosť tohto činu zanikla. Firma si okrem toho za apríl 2014 v prípade nákladov na propagáciu Kisku chcela od štátu uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura, daňový úrad však vratku neuznal.

Viac o téme: DaneBéla BugárAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu