Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensku nehrozia sankcie pre odmietavý postoj voči migrantom, povedal Šefčovič

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensku nehrozia sankcie v súvislosti s odmietavým postojom voči migrantom, keďže nebolo začaté konanie pre porušenie zmluvy. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že oceňuje, že Slovensko prišlo proaktívne s konštruktívnym návrhom. Deklarovalo pripravenosť pomôcť materiálnym, technickým a personálnym spôsobom.

Voči zvyšným krajinám Vyšehradskej štvorky (V4) sa takéto konanie začalo, verí však, že spoločne nájdu kompromisné riešenie. Váži si, že Slovensko rešpektuje rozhodnutie Súdneho dvora. Vyzdvihol, že migračný tok sa darí postupne spomaľovať. 

Podľa podpredsedu EK je potrebné vnímať výsledky nedávnych nemeckých parlamentných volieb v širšom kontexte, keďže Nemecko ako celá Európa prekonalo veľmi turbulentné časy. „Najdôležitejším odkazom pre Slovensko je to, že zvíťazili proeurópske sily,“ dodal. Sformovanie vlády očakáva niekedy v predvianočnom období. 

Prekvapil ho však volebný výsledok extrémistov. „Nárast extrémistických síl je pre nás varovný prst. Najlepšou odpoveďou na tieto tendencie je, aby sme reagovali konkrétnymi opatreniami, konkrétnymi politikami, rozvíjali európsku integráciu ďalej a zároveň aby sme oveľa lepšie komunikovali s občanmi, aby sme im veľmi presne vysvetľovali, čo by nebolo možné bez EÚ,“ konštatoval.  V otázke európskej integrácie uviedol, že niektoré krajiny budú pripravené ísť smerom k užšej integrácii, očakáva to v oblasti eurozóny či obrany. 

V oblasti brexitu považuje termín odchodu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska za reálny. „Skutočne by musel nastať veľký politický pohyb, aby sa tento termín menil,“ konštatoval. Kým sa tam dopracujú, podľa podpredsedu ich čaká ešte veľmi veľa rokovaní. "Aby som citoval predsedu EK, potrebovali by sme taký menší zázrak, aby sme mohli do októbrového summitu povedať, že pokrok v rokovaniach bol dostatočný a môžeme sa začať rozprávať aj o budúcnosti vzťahov medzi EÚ a Britániou,“ dodal. 

Zo strany EÚ sú dôležité aspekty recipročných práv občanov EÚ a Britov, finančné aspekty brexitu a ako sa vyrieši írsko-írsky problém. „Ak dosiahneme pokrok v týchto troch otázkach, sme pripravení zhovárať sa o budúcnosti. Avšak zatiaľ tam nie sme. Veríme, že sa k tejto téme dokážeme vrátiť pravdepodobne pred Vianocami,“ uzavrel.

Viac o téme: MigráciaSlovenskoMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu