Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opatrenia na zjednodušenie čerpania eurofondov sú dobré, tvrdí expert

Ján Rudolf
Ján Rudolf (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Plánované opatrenia vlády na zjednodušenie systému implementácie zdrojov Európskej únie a zlepšenie transparentnosti považuje expert strany Sloboda a Solidarita (SaS) na eurofondy Ján Rudolf v teoretickej rovine za dobré, pretože sú to riešenia odborné, nie politické.

"Nejde však o nič prevratné, pretože tieto opatrenia sú len zozbierané z jednotlivých riadiacich orgánov, a teda niektoré opatrenia sa už v praxi aplikovali, resp. aplikujú. Teda ide o to, že budú povinné pre všetky riadiace orgány, nakoľko ich Centrálny koordinačný orgán zakomponuje do systému riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov," informoval vo štvrtok Rudolf.

Takéto opatrenia podľa experta prichádzajú v čase, ked "vláde tečie do topánok", pretože SR príde na konci roka o prvé milióny. "Navyše nás Európska komisia kritizuje za netransparentné nakladanie s eurofondmi a zastavila nám platby kvôli eurofondovej kauze na ministerstve školstva. Tieto opatrenia mali prísť pred tromi rokmi, nie teraz," myslí si Rudolf. Niektoré z nich považuje len za čistý populizmus, pretože podľa neho buď už fungujú, alebo nikdy fungovať nebudú, ale verejnosti to dobre znie.

"Problémom čerpania eurofondov na Slovensku však nie je zlý systém, alebo absencia pravidiel, ale zlyhávanie ľudského faktora. Teda tých, ktorí zodpovedajú za čerpanie v jednotlivých operačných programoch a nerešpektujú, respektíve nedodržiavajú platné pravidlá a nastavujú kritériá tak, ako im to vyhovuje," upozornil Rudolf. Zbytočné bude podľa neho zavedenie elektronicky náhodného prideľovania projektov jednotlivým hodnotiteľom, ak všetci hodnotitelia "budú vyberaní na základe politickej príslušnosti, a nie na základe odbornosti". Rudolf predpokladá, že zavedenie plánovaných pravidiel môže mať za následok aj spomalenie čerpania, čo ešte viac zhorší zlý stav čerpania eurofondov v SR.

Líderka hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová označila za škandál, že premiér Robert Fico, ktorý je v tejto funkcii už takmer desať rokov, prichádza s opatreniami až teraz, keď ich hnutie upozornilo na obrovskú kauzu zneužívania eurofondov na vedu a výskum. "Opatrenia, o ktorých hovorí Robert Fico, žiada naše hnutie už dlho - zverejňovanie hodnotení a popisu projektov, zmena kritérií hodnotiteľov a transparentný výber hodnotiteľov, nastavenie kritérií jednotlivých výziev a hodnotenie veľkých projektov z hľadiska Hodnoty za peniaze," uviedla Remišová.

Poslankyňa pripomenula, že na to upozorňovali už na odbornej konferencii k eurofondom, ktorú organizovalo OĽaNO. "Zároveň upozorňujeme pána Fica, že jediným problémom eurofondov nie je len neprehľadné rozdeľovanie, ale aj používanie eurofondov na nezmyselné projekty. Vláda Roberta Fica zneužívaním eurofondov poškodzuje národné záujmy Slovenska a prejedá budúcnosť našich detí," uzavrela Remišová.

Premiér Robert Fico a podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini vo štvrtok predstavili Akčný plán na posilnenie transparentnosti a zjednodušenia implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov. Vláda tým reaguje na nedávno odhalené nedostatky pri výzvach na vedecko-výskumné projekty a ich hodnotení v pôsobnosti ministerstva školstva. Spolu 38 nových opatrení sa týka všetkých oblastí a procesov pri čerpaní eurofondov, osobitne pravidiel hodnotenia a kontroly projektov. Úrad vicepremiéra pripravil akčný plán v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu.

Premiér povedal, že opatrenia idú nad rámec európskych noriem. "Pristúpime k elektronickému žrebovaniu hodnotiteľov a zvyšujeme nároky na týchto hodnotiteľov," uviedol Fico. Vedecko-výskumné a inovačné projekty nad desať miliónov eur budú povinne hodnotiť skupiny expertov a výzvy budú pripravené tak, aby peniaze nezískali novozaložené firmy s umelo doplneným predmetom podnikania. Informačno-poradenské centrá pre eurofondy v krajských mestách rozšíria svoje služby o expertov pre verejné obstarávanie, aby uchádzači neboli odkázaní na rôzné agentúry, ktoré si z poradenstva pre eurofondy urobili biznis.

Viac o téme: EurofondySaSJán Rudolf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu