Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nový prieskum hovorí jasne: Lunter by porazil Kotlebu s obrovským náskokom!

Podľa najnovšieho prieskumu by v župných voľbách v BBSK podnikateľ Ján Lunter jasne porazil Kotlebu. Zobraziť galériu (3)
Podľa najnovšieho prieskumu by v župných voľbách v BBSK podnikateľ Ján Lunter jasne porazil Kotlebu. (Zdroj: SITA/Jakub Julény, Diana Černáková)

BRATISLAVA - Jasným víťazom župných volieb v Banskobystrickom kraji (BBSK) by sa stal podnikateľ Ján Lunter. Potvrdil to najnovší prieskum agentúry Focus, podľa ktorej by mal Lunter nad súčasným županom Mariánom Kotlebom slušný náskok.

Ján Lunter by podľa prieskumu vyhral takmer s 10-percentným náskokom. Na základe tohto prieskumu sa rozhodol definitívne kandidovať na post župana BBSK. Luntera by podľa prieskumu volilo takmer 31 % opýtaných, kým Kotleba sa ocitol na druhom mieste so stratou 8,7 percenta. 

Nový prieskum hovorí jasne:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Focus)

Oproti augustovému prieskumu získal Lunter o takmer 10 percent hlasov viac. Kotlebu podporilo oproti minulému mesiacu o niečo viac než jedno percento ľudí. Na treťom mieste sa ocitol opozičný kandidát Martin Klus, ktorý so ziskom 11 % výrazne zaostáva. Klus sa však nateraz kandidatúry nevzdá. Župné voľby sa budú konať 4. novembra.

Porovnanie prieskumov z augusta a septembra 2017
Zobraziť galériu (3)
Porovnanie prieskumov z augusta a septembra 2017  (Zdroj: topky)

Agentúra Focus vykonala prieskum verejnej mienky v dňoch 18.9 až 26.9. formou telefonických otázok. Vzorku tvorilo 1023 respondentov, ktorí reprezentujú BBSK, ktorý odpovedali na otázku "Svoju kandidatúru na predsedu, župana v Banskobystrickom kraji ohlásilo 17 kandidátov. Ak by sa tieto voľby konali už tento víkend, ktorému z kandidátov na predsedu VÚC by ste dali svoj hlas?". 11,3% respondentov by nešlo voliť, 29,8% odpovedalo "neviem, nie som rozhodnutý/á" a 1,3% odmietlo na otázku odpovedať. Ostatných 57,6% rozhodnutých respondentov rozdelilo svoje preferencie medzi súčasných kandidátov.

Viac o téme: Marián KotlebaBanskobystrický krajJán Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu