Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

COP: Návrh ĽSNS o domobrane je nebezpečný a treba sa proti nemu jasne postaviť

Peter Markovič
Peter Markovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh zákona o domobrane, ktorý dnes predstavila ĽSNS, je extrémne nebezpečný a musia sa proti nemu jasne postaviť všetky demokratické sily. Vyzýva na to Centrum pre otvorenú politiku (COP).

"Vytváranie akýchkoľvek paralelných poriadkových síl je neprijateľné a pre extrémistov je to len medzikrok k vytváraniu oficiálnych paramilitantných zložiek," upozornil výkonný riaditeľ COP Peter Markovič. Pripomenul zároveň tragickú skúsenosť, ktorú Slovensko má s podobnými zložkami z minulosti. "Žiadne iné bezpečnostné orgány, okrem Polície SR, mestských polícií, prípadne Ozbrojených síl SR, nemôžu mať možnosť zabezpečovať 'vyššiu úroveň ochrany', ako to navrhovatelia nazývajú," zdôraznil riaditeľ COP, ktorý apeluje i na to, aby demokratické sily svoj postoj k podobným znepokojujúcim návrhom demonštrovali i porážkou extrémistických politických síl v novembrových voľbách do VÚC.

ĽSNS navrhuje zriadiť domobranu, ktorá by mala najmä preventívnu funkciu. Kotlebovci tvrdia, že chcú zabezpečiť vyššiu úroveň ochrany života, zdravia a majetku obyvateľov SR a tiež ochrany verejného poriadku. Domobrana má byť čiastočne dobrovoľnícky poriadkový útvar v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov (VÚC).

ĽSNS pripomína, že bezpečnosť obyvateľov by mal zabezpečovať Policajný zbor SR a v obciach a mestách aj obecná, resp. mestská polícia. "Prax však ukazuje, že tieto zložky často zlyhávajú najmä pri plnení úloh na úseku prevencie, a to najčastejšie z dôvodov obmedzených personálnych kapacít a finančných zdrojov," tvrdia poslanci. Dôkazom toho je podľa nich vysoká kriminalita najmä v oblastiach s vysokou koncentráciou dlhodobo nezamestnaných a asociálov.

Viac o téme: Peter MarkovičĽSNSCOP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu