Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister kultúry nepodporuje návrh Rezníka na zvýšenie dotácie pre RTVS

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník nemá podporu ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) pri návrhu zahrnúť do rámcovej zmluvy so štátom na budúcich päť rokov aj prostriedky na riešenie havarijného stavu areálu v Mlynskej doline a budovy obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici v celkovom objeme 32 miliónov eur. Maďarič to dnes nepriamo naznačil pred rokovaním vlády.

Minister pripomenul, že podľa návrhu rozpočtu na rok 2018 by mal RTVS dostať cez zmluvu so štátom rovnaké prostriedky ako v tomto roku. „Zmluva so štátom bola vytvorená na podporu pôvodnej tvorby, a tak to aj ostane,“ vysvetlil. Rezník pritom v utorok (26.9.) informoval poslancov výboru pre kultúru a médiá, že navrhuje rozšírenie zmluvy aj o 'rekonštrukčno-stavebnú' časť. V rámci tej by mala do RTVS ročne natiecť podľa predstavy jej riaditeľa pätina z celkovej sumy 32 miliónov eur, ktorá je potrebná na riešenie havarijného stavu budov telerozhlasu.

Maďarič očakáva od Rezníka, že sa vyjadrí k tomu, aké veľké skryté rezervy v RTVS zanechal jeho predchodca Václav Mika. Minister tiež poukázal na to, že nový šéf verejnoprávnej inštitúcie je najnovšie spokojný so súčasným stavom financovania RTVS, aj keď v minulosti patril k zástancom zvyšovania koncesionárskych poplatkov. Práve to vidí Maďarič ako cestu k prefinancovaniu takejto potreby. Zvýšenie koncesionárskych poplatkov zablokovala vládna strana SNS, aj keď je v programovom vyhlásení vlády.

„Ak by sme si predstavili primeranú výšku koncesionárskeho poplatku aj s mechanizmom jeho zvyšovania o infláciu v nejakom čase, tak si viem predstaviť, že môže riaditeľ predložiť zmysluplný projekt rekonštrukcie tých budov a dostane v každej banke normálne na to úver, pretože takéto financovanie dáva bankám garanciu, že to je splatné,“ uviedol.

Šéf rezortu kultúry sa tiež obáva, že takto vysoká dotácia štátu cez zmluvu učiní riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie závislým od výkonnej moci. „Táto situácia je presne to, o čom som vždy hovoril. Ak musí prísť generálny riaditeľ za politikmi a žiadať 32 miliónov, tak to je vlastne veľká závislosť. Čiže, rád by som počul aj v tomto zmysle názor pána Rezníka, že či si nemyslí, že je naozaj v situácii veľkej závislosti, keď musí takéto prostriedky takýmto spôsobom žiadať,“ ozrejmil.

„Ja mu odporúčam, aby sa vyjadril k tomu, či sú v RTVS skryté rezervy, možno, aby sa poctivo postavil k tomu, aký je jeho naozajstný názor na financovanie RTVS aj z hľadiska toho, že istý typ financovania môže zvyšovať nezávislosť v RTVS a istý typ financovania môže skôr vyvolávať v istých situáciách situáciu veľkej závislosti, najmä ak chcem 30 miliónov. Ak získam 30 miliónov od politikov, tak asi im budem vďačný,“ zhrnul Maďarič.

„Uvedomujem si, že je to značná suma, preto sa budem snažiť na jednej strane o nej hovoriť veľmi otvorene a transparentne, a na druhej strane si uvedomujem, že je to ďalšia záťaž pre štátny rozpočet, preto sa ju budeme snažiť rozdeliť na päťročné obdobie tak, ako by mala byť rámcová zmluva so štátom na roky 2018 až 2022,“ vysvetlil Rezník v utorok.

Generálny riaditeľ RTVS podľa jeho slov našiel v tejto veci pochopenie u zodpovedných predstaviteľov štátu. „Nestretli sme sa s odmietavým postojom. Na druhej strane je potrebné túto sumu zapracovať do rôznych rozpočtov, či na ministerstve financií, alebo cez ministerstvo financií do rozpočtu ministerstva kultúry a spoločne potom do štátneho rozpočtu, ale myslím si, že štatutári si uvedomujú, že v tejto chvíli treba s tými areálmi niečo robiť,“ uviedol.

Rezník zároveň odmietol, že by mohla byť ohrozená jeho nezávislosť. „Ja sa nedomnievam, že zvyšovanie tej sumy zvyšuje akýmkoľvek spôsobom závislosť na názoroch politikov. Politici sú koncesionári tak, ako všetci ostatní. My všetci spoločne máme zodpovednosť za vývin týchto médií smerom do budúcna, a preto som optimista,“ vysvetlil.

RTVS v súčasnosti vyjednáva s ministerstvom kultúry podmienky novej rámcovej zmluvy so štátom na nasledujúce päťročné obdobie. Podrobnosti dofinancovania inštitúcie štátom sa každoročne upresňujú v rámci rokovania o štátnom rozpočte. Maďarič informoval, že dnes dostal od Rezníka požiadavku na stretnutie v tejto veci. Rezník poslancom v utorok uviedol, že rokovania o novej zmluve so štátom s ministerstvom sú na korektnej a profesionálnej úrovni.
 

Viac o téme: Marek MaďaričRTVSJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu