Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico gratuloval Merkelovej k víťazstvu: Najdôležitejšia je proeurópska orientácia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico zablahoželal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu v nemeckých parlamentných voľbách. Uviedol to na svojom facebookovom profile Robert Fico, predseda vlády Slovenskej republiky.

Voľby do nemeckého spolkového snemu sa konali v nedeľu. Ako sa píše v statuse, Fico s rešpektom vníma aj výsledok sociálnodemokratickej strany a želá Martinovi Schulzovi len to najlepšie v opozícii, pre ktorú sa táto strana nakoniec rozhodla.

"Je veľmi dobré, že v Nemecku bude štandardná demokratická a kontinuálna vláda, pretože podstatná je proeurópska orientácia. Počkáme na zostavenie vlády a potom predpokladám, že staronová nemecká spolková kancelárka A. Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron spoločne začnú presadzovať väčšiu integráciu EÚ, najmä v rámci eurozóny. Záujmom Slovenska je samozrejme byť pri tom a aktívne sa zapájať do procesu kľúčových rozhodnutí o ďalšej budúcnosti EÚ," píše premiér na Facebooku.

V nedeľňajších nemeckých parlamentných voľbách zvíťazila Kresťanskodemokratická únia Nemecka/Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CDU/CSU) kancelárky Angely Merkelovej. Podľa webstránky ústrednej volebnej komisie získala po spočítaní výsledkov vo všetkých 299 volebných okresoch 33 percent hlasov.

Na druhom mieste skončila Sociálno-demokratická strana (SPD) Martina Schulza s 20,5 percenta a tretia je krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 12,6 percenta. Ďalej nasledujú Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá získala 10,7 percenta, ľavicová Die Linke s podporou 9,2 percenta a Zelení s 8,9 percenta.

Viac o téme: Robert FicoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu