Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Paška z SNS vysvetľoval koaličnú krízu: Vlažné správanie partnerov, bolo potrebné konať

Jaroslav Paška Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) chcela plniť svoj volebný program, ale pri tom narazila na vlažné správanie zo strany koaličných partnerov, keď cítila, že tie body, ktoré si do svojho programu ako SNS zaradila, zrazu boli menej dôležité ako tie body, s ktorými šla do politiky strana Smer-SD a podobne.

Danko prehovoril o vtipoch na jeho účet: Takto vznikla veta, na ktorej sa smeje celý národ

Reagoval tak dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška na otázku, či bolo potrebné zo strany SNS vyvolať letnú koaličnú krízu. Okrem neho na túto tému v relácii tiež diskutovali poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Ján Podmanický a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Paška zároveň dodal, že bolo teda potrebné povedať a urobiť nejaké kroky, ktoré strana avizovala dopredu. Na pripomienku moderátora, že SNS vraj avizovala tieto kroky dopredu, že politiku sleduje dvadsať rokov a že takýto spôsob vypovedania koaličnej zmluvy ešte nezažil, Jaroslav Paška odpovedal, že vypovedaniu koaličnej zmluvy predchádzalo asi pol roka konzultácií na úrovni koaličnej rady, kde predseda Danko stále pripomínal spomínané body volebného programu.

“Koaliční partneri vnímali Dankove výhrady k súčinnosti koalície ako takej s akýmsi odstupom, vnímali to tak, že nech sa sťažuje, že oni majú pocit, že všetko funguje tak, ako má fungovať,“ povedal Paška. Pripomenul na príklade, že keď je niekto v nájme a má pocit, že tie podmienky, ktoré máte v tom byte už nezodpovedajú vašim potrebám, napríklad nefunguje elektrina alebo netečie voda, tak oznámite domácemu výpoveďou, že máte záujem ukončiť zmluvný vzťah a niečo podobné sa udialo aj v tomto prípade.

Jaroslav Paška
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára má hnutie na koaličnú krízu trochu iný pohľad. “Podľa nás to je následok, ale poďme na príčinu a tou je šesťsto miliónov eur z eurofondov na vedu a výskum. To je zásadná príčina, kde sa to všetko zlomilo. Treba si uvedomiť jednu vec. Európska únia nám dá šesťsto miliónov a v slušne fungujúcich štátoch je prepočítané, že z každého jedného eura, ktoré investujeme do vedy a výskumu, sa štátu vráti šestnásť eur. A čo sme spravili my? My sme to začali dávať rôznym firmám, ktoré predtým robili upratovania a podobne. A kto to hodnotil? No lekár hodnotil technológiu kovov a tak ďalej, to je nezvládnutá vec,“ argumentoval Kollár s tým, že za takéto niečo by mal niekto niesť zodpovednosť, a nielen politickú, ale aj trestnoprávnu.

Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Ján Podmanický na otázku moderátora, či sa Smer-SD neobáva toho, že môže opäť prísť neočakávaná situácia, ktorú by už koalícia nemusela ustáť, reagoval, že tie dôsledky koaličnej krízy by nepreceňoval, pretože každá koalícia, ktorá tu podľa neho v minulosti bola, tak mala nejaké svoje problémy, je to prirodzené, všade, kde sa stretnú dvaja alebo traja ľudia, tak vznikajú aj rozličné názory na niektoré témy.

“Dôležité je, ako sa lídri koaličných strán s týmto problémom vysporiadali a myslím si, že sa vysporiadali ako zodpovední politici,“ uviedol poslanec Podmanický. Dodal, že pre každého aktéra je to nepochybne skúsenosť, z ktorej sa poučí, a to ustanovenie v dodatku koaličnej zmluvy, že ak vznikne problém, tak sa vydiskutuje medzi sebou, nie pred médiami, ak sa bude dodržiavať, tak sa nebude podľa neho opakovať to, čo bolo.

Viac o téme: KoalíciaSNSJaroslav Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu