Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Most-Híd predstavil inštitút vzdelávacích centier: Pomôže najmä deťom z národnostných menšín

Peter Krajňák
Peter Krajňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predstavitelia strany Most-Híd dnes predstavili program vzdelávacích centier, ktoré majú vzniknúť zlučovaním existujúcich škôl.

Cieľom iniciatívy je zvýšiť kvalitu vzdelávania, a to najmä v oblastiach, kde žijú národnostné menšiny. Na dnešnom stretnutí s novinármi to povedal štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd) a prízvukoval, že na realizáciu projektu nie je potrebná zmena legislatívy a školy môžu začať so zlučovaním prakticky už dnes.

„Mala by to byť sústava škôl, nazvime ich silnými vzdelávacími centrami, kde by sme vytvorili naozajstnú kvalitu na základe spájania jednotlivých druhov škôl. Tieto druhy škôl už podľa súčasnej platnej legislatívy vieme spojiť do jedného centra a dá sa to urobiť takmer okamžite,“ povedal Krajňák a ako príklad uviedol Spojenú školu v Poprade, kde riaditeľka Viera Grohová úspešne spojila do jedného centra školský klub detí, materskú, základnú aj základnú umeleckú školu.

Vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) vidí najväčší prínos vzdelávacích centier v kontinuálnom vzdelávaní žiakov v menšinovom jazyku. „Žiak môže nastúpiť do materskej školy a vystúpiť zo systému na úrovni strednej školy, a to umožňuje naozaj kvalitnú prácu s deťmi,“ povedal Ravasz a dodal, že tak možno zároveň doplniť chýbajúce kapacity. Podľa splnomocnenca najmä na strednom a východnom Slovensku chýbajú škôlky a stredné odborné školy. „Prečo nevyužiť už existujúce kapacity a priestory na to, aby sme vytvorili aj tieto školy? Keď máme základnú školu a dá sa pri nej vytvoriť aj škôlka alebo stredná odborná škola, prečo by sme to neurobili,“ uviedol Ravasz.

Podľa Ravasza môže byť táto iniciatíva zaujímavá aj pre iné menšiny, nielen pre maďarskú. Cieľom má byť preto aj vytvorenie niekoľkých rómskych vzdelávacích centier a aspoň jedného rusínskeho. Ravasz upozornil na to, že nie všetci Rómovia ovládajú rómsky jazyk, no práve tí z vylúčených komunít týmto jazykom často rozprávajú. Peter Krajňák dodal, že existujú iniciatívy, ktoré sa zameriavajú na vzdelávanie učiteľov v rómskom jazyku. „Je to všeobecný model, ktorý sa dá aplikovať na celom Slovensku. V tomto prípade ale máme na zreteli najmä národnostné školstvo. Záleží nám na tom, aby sa skvalitňoval vyučovací proces na južnom Slovensku,“ povedal štátny tajomník. Vytváranie centier bude podľa Krajňáka aj súčasťou debát o reformnom programe Učiace sa Slovensko.

Krajňák uviedol, že celý projekt vzdelávacích centier by mal stáť rádovo niekoľko stoviek miliónov eur, pričom väčšina výdavkov by smerovala na materiálne zabezpečenie škôl. Podľa Ravasza však bude výsledná suma nižšia, pretože na projekty možno použiť finančné prostriedky z eurofondov a prioritou je využiť už existujúce kapacity. Pripomenul, že existuje množstvo škôl s prázdnymi triedami, ktorým by spájanie pomohlo. Vládny splnomocnenec avizuje, že jeho pracovná skupina čoskoro začne so šírením osvety, no samotná iniciatíva musí prísť zdola, od samotných škôl. Dodal však, že už dnes sa objavujú „prvé lastovičky“.

Viac o téme: Most-HídPeter Krajňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu