Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda schválila viacero noviniek v zdravotníctve: Pozrite, čo sa zmení

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Fungovanie urgentných príjmov sa má zmeniť. Majú sa rozdeliť na dva typy a zdravotné poisťovne na ne majú platiť mesačné paušály. Navrhlo to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválila vláda. Rezort si od toho sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. Novela prináša aj viacero ďalších zmien.

Ústavná pohotovostná starostlivosť sa má po novom poskytovať na urgentných príjmoch prvého a druhého typu, v niektorých nemocniciach ostane fungovať ústavná pohotovostná služba tak ako v súčasnosti. Urgentov druhého typu, s možnosťou nadväznosti traumacentra, má byť podľa ministerstva na Slovensku šesť pre dospelých a štyri detské. Zdravotné poisťovne budú musieť urgenty povinne zazmluvniť, platiť ich majú podobne ako záchranky, pravidelnými mesačnými platbami.

Urgentný príjem typu II. bude mať samostatné oddelenie, počas dňa tam budú najmenej štyria lekári a osem sestier spolu so záchranármi. V noci to majú byť traja lekári a šesť sestier/záchranárov. Pri prvom type pôjde o minimálne jednu ambulanciu s lekárom, triediacou sestrou a ďalšou sestrou či záchranárom. Takýchto urgentov má byť 34 v 32 mestách. Zdravotnícke zariadenia s ústavnou pohotovostnou službou majú fungovať tak ako v súčasnosti. Na ambulancii musí byť jedna sestra a lekár dostupný v rámci zdravotníckeho zariadenia.

Zmeny v zazmluvňovaní

Legislatívny rámec prináša aj zmenu v zazmluvňovaní zariadení sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Zdravotné poisťovne ich majú po novom zazmluvňovať povinne. Ministerstvo už avizovalo, že by si mali objednávať minimálne 10.000 postelí. Zdravotné poisťovne majú v súčasnosti možnosť preplácať v zariadeniach sociálnych služieb deväť ošetrovateľských výkonov, čo sa však v praxi veľmi nevyužíva.

Ministerstvo v novele mení aj systém obhliadania mŕtvych

Má sa tak zabrániť situáciám, keď pozostalí čakajú na obhliadku zosnulého aj päť hodín, čo má byť neľudské, neetické a nemorálne. Služba sa má preto sprofesionalizovať, čo chce rezort dosiahnuť zmenou jej organizácie aj lepším ohodnotením obhliadajúcich lekárov.

Kým doteraz obhliadky mŕtvych robili hlavne lekári v rámci ambulantnej pohotovostnej služby. Ministerstvo navrhlo novú úlohu pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou obstarať organizátora prehliadok mŕtvych tiel pre každý samosprávny kraj samostatne a zabezpečiť tak nepretržitú dostupnosť prehliadajúceho lekára. Tým môžu po novom byť lekári všetkých špecializácií, nielen všeobecní. Odmena za obhliadku sa má zvýšiť zo súčasných 25 na maximálne 40 eur.

Zjednodušenie pacientskeho sumára v elektronickej zdravotnej knižke

Novela zákona prináša aj zjednodušenie pacientskeho sumára v elektronickej zdravotnej knižke, umožnenie prístupu k nemu aj sestrám či možnosť zapísať správu o ošetrení pacienta. Rovnako má umožniť používanie len elektronických namiesto papierových predpisov na lieky ako i výmenných lístkov. Pacienti ich dostanú, len ak si to vyžiadajú. Ide o zmeny súvisiace s elektronizáciou zdravotníctva, ktorá sa má od budúceho roka spustiť naostro.

Sestry a pôrodné asistentky by tiež po novom mohli predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky. Novela zákona nepriamo novelizuje aj právnu normu o liekoch a pomôckach. Má sa tak zjednodušiť systém poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti. Zoznam pomôcok bude presne definovaný, pôjde napríklad o polohovateľné podložky, plienky či náplasti.

Zmena má nastať aj v predpisovaní liekov

Všeobecní lekári budú môcť na odporúčanie špecialistov predpísať pacientom lieky na dlhšie obdobie vopred ako doteraz. Súčasná možnosť predpisu na šesť mesiacov sa má predĺžiť na rok. Nové pravidlo sa má týkať aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Ministerstvo tak chce zjednodušiť život ľudom a odľahčiť ambulancie špecialistov.

Upraví sa aj zákon o zdravotnom poistení

Ministerstvo cez právnu normu upravuje aj zákon o zdravotnom poistení. Prístup cudzincov k slovenskému systému zdravotného poistenia sa má skomplikovať. Rezort navrhol, aby osoba, ktorá získa nárok pre vstup do systému, mala mesačný príjem minimálne na úrovni minimálnej mzdy. Má sa tak zamedziť "špekulatívnemu" vstupu do systému verejného zdravotného poistenia osobám z iných štátov, ktorých deklarované príjmy na Slovensku majú byť často len niekoľko desiatok eur.

Nepriamo sa novelizuje aj zákon o zdravotných poisťovniach. Možnosti na odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa majú od budúceho roka rozšíriť. Odvolanie šéfa ÚDZS má byť možné aj v prípade, že neodstráni nedostatky zistené kontrolným orgánom, ako je Najvyšší kontrolný úrad SR či Úrad pre verejné obstarávanie. Účinnosť novely zákona sa v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta predpokladá od začiatku budúceho roka.

Preplácanie liekov zdravotnými poisťovňami bude mať nové pravidlá

Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa majú zmeniť. Vláda dnes odsúhlasila novinky v kategorizácii aj cenotvorbe liekov, ktoré priniesla reforma liekovej politiky spred šiestich rokov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si od novely zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby pre slovenských pacientov.

Od zavedenia liekovej reformy v roku 2011 je nevyhnutným kritériom pre zaradenie lieku medzi tie, ktoré sú hradené zo zdravotného poistenia, nákladová efektívnosť. Liek musí splniť podmienku nákladov na tzv. QALY, teda roky života v štandardizovanej kvalite života. Parameter má pomôcť nakúpiť za čo najmenej peňazí čo najviac zdravia. Štát tak určil strop, koľko je ochotný zaplatiť za zlepšenie zdravia chorých. V súčasnosti je to 24-násobok priemernej mesačnej mzdy, podmienečne maximálne 35-násobok, po novom to má byť 41-násobok. Novela tiež prináša multikriteriálne hodnotenie efektívnosti.

Podľa Druckera sa tak na Slovensko dostane viac inovatívnych liekov, ktoré budú preplácať zdravotné poisťovne. Farmafirmy v minulosti viackrát upozornili, že pre prísne podmienky oproti okolitým krajinám je problém modernú liečbu, ktorá býva drahá, dostať do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia. Inovatívne lieky môžu v súčasnosti poisťovne preplácať cez tzv. výnimky, povinnosť však nemajú. Tú majú len pri kategorizovaných liekoch.

Zmeny chce ministerstvo aj v uhrádzaní liekov na výnimky, zdravotné poisťovne by po novom mali za ne uhradiť maximálne 90 percent z ceny. Čím dlhšie by sa liek používal, tým by sa úhrada znižovala, najmenej by to bolo 75 percent. Rozdiel majú zaplatiť farmafirmy. V súčasnosti ich plne hradí väčšina zdravotných poisťovní na základe individuálneho posúdenia. Novela tiež prináša spoluúčasť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Za pacientovu liečbu majú od roku 2019 zaplatiť päť percent zo sumy, ak pri liekoch nebola riadne preukázaná ich medicínska prospešnosť. Pacienti nemajú doplácať nič.

Novela zákona počíta aj so zľavami v prípade samotnej kategorizácie. Farmafirmy budú môcť so zdravotnými poisťovňami uzatvárať dohody a znášať tak časť nákladov. Táto možnosť sa má využívať napríklad vtedy, ak liek dosahuje nákladovú efektívnosť len s vysokým doplatkom poistenca.

Ministerstvo chce tiež mať pod kontrolou, koľko peňazí ide na lieky, na ktoré sa z verejného zdravotného poistenia platí najviac peňazí. Ich výrobcovia tak každý rok majú predkladať plány, koľko si liečba pacientov vyžiada. Ak ich prekročia, rozdiel budú musieť zdravotným poisťovniam zaplatiť.

Všetky lieky, ktoré sú hradené z poistenia a zdravotné poisťovne na ne dávajú viac ako 1,5 milióna eur ročne, majú byť preto po novom kategorizované podmienene. Odhaduje sa, že sa nová povinnosť bude týkať asi 200 držiteľov registrácie lieku, štát by tak mohol mať pod kontrolou asi polovicu výdavkov z verejných zdrojov za lieky. Zmena sa má týkať nielen nových liekov, ale aj tých, čo sú už na trhu. Obdobie podmienenej kategorizácie sa zároveň predlžuje z 24 mesiacov na 36 mesiacov.

Právna norma tiež sprísňuje cenotvorbu generických, ako aj biologicky podobných liekov

Generický liek bude musieť byť pri vstupe na trh po novom lacnejší nie o súčasných 30 percent, ale o 45 percent v porovnaní s originálnym. Ďalšie generiká, ktoré budú chcieť získať úhrady od zdravotných poisťovní, budú musieť z ceny spustiť ešte viac. Biologicky podobné lieky, ktoré sú náhrady originálnych biologických liekov, budú musieť pri vstupe do systému úhrad znížiť cenu minimálne o 30 percent v porovnaní s originálom.

Výrobcovia zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín majú zase po novom dokladovať ich ceny v rámci štátov Európskej únie, pokiaľ budú chcieť získať úhrady od zdravotných poisťovní. V rámci tzv. referencovania sa ceny porovnávajú s tými v ostatných členských štátoch, cena na Slovensku nesmie prekročiť priemer troch najnižších.

Ako vyplýva z novely zákona, pokiaľ ceny nie sú určené minimálne v dvoch štátoch, výrobca získa pre danú pomôcku úhradu maximálne do výšky 20 percent z ceny. Cieľom je zabrániť neprimerane vysokým úhradám za zdravotnícke pomôcky, pri ktorých žiadatelia nedokážu preukázať ceny v členských štátoch. Regulácia má platiť aj pre špeciálny zdravotnícky materiál.

Rovnaký mechanizmus má fungovať aj v prípade dietetických potravín. Rezort zároveň chce, aby sa ich ceny mohli porovnávať efektívnejšie. Porovnávanie má byť preto po novom možné bez ohľadu na počet kusov dietetickej potraviny v balení a veľkosť balenia. Preplácanie dietetických potravín nevhodných pre diétny režim alebo stravovanie pacientov a tých bez osobitného medicínskeho účelu nebude možné. Rozširuje sa aj zoznam zdravotníckych pomôcok, ktoré neslúžia na medicínske účely a nemôžu byť hradené z verejného zdravotného poistenia.

Legislatívnu zmenu musí ešte prerokovať parlament. V prípade, že novelu zákona odobrí a podpíše ju prezident, mala by platiť od januára 2018.

Viac o téme: Zdravotníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu