Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Kiska prezradil: Pri slovách Donalda Trumpa o KĽDR zašumela celá sála VZ OSN

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew)

NEW YORK - V jeden moment pri slovách amerického prezidenta Donalda Trumpa o Kórejskej ľudovodemokratickej republike zašumela celá sála Valného zhromaždenia OSN. Uviedol to v utorok v New Yorku po prejave vo všeobecnej rozprave 72. zasadnutia VZ OSN slovenský prezident Andrej Kiska.

Prezident SR A. Kiska o prejave Donalda Trumpa na Valnom zhromaždení OSN

"Prezident Trump povedal, že treba byť pripravený, aby som sa správne vyjadril, zrovnať Severnú Kóreu so zemou. To je veľmi silná rétorika a práve preto opakujem, že každý jeden problém by sa mal riešiť kolektívne; že OSN by mala vystupovať ako autorita, ktorá dokáže problémy riešiť," skonštatoval.

Kiska si nemyslí, že ostatní politickí lídri to vnímali ako výzvu na vstup do vojny. Americký prezident podľa neho vyjadril "dosť expresívne" svoj názor na to, ako by sa malo postupovať v prípade, že by Severná Kórea skutočne svoje hrozby o jadrových útokoch zrealizovala.

"Ja to beriem osobne len ako takú výstrahu pre Severnú Kóreu, aby rozumela tomu, že keď spraví čokoľvek zlé, ako skutočne zlé z pohľadu bezpečnosti, vo vzťahu k Južnej Kórei alebo k akémukoľvek inému susedovi, tak prezident Trump jasne povedal - my zasiahneme, nebudeme ani sekundu váhať," spresnil Kiska. Zároveň zdôraznil slová americkej hlavy štátu, že ak ktokoľvek zaútočí na amerických partnerov, USA sa za nich postaví.

Trump vo svojom prvom prejave pri príležitosti otvorenia všeobecnej rozpravy 72. schôdze VZ OSN v New Yorku uviedol, že pokiaľ budú Spojené štáty donútené brániť seba alebo svojich spojencov pred severokórejskou agresiou, nebudú mať inú možnosť než "Severnú Kóreu úplne zničiť".

Trump pred prítomnými označil vládu KĽDR za "narušený režim". Na všetky ostatné štáty naliehal, aby Severnú Kóreu spoločne izolovali, a to až dovtedy, kým neskoncuje so svojím nepriateľským správaním. O severokórejskom vodcovi Kim Čong-unovi sa Trump vyjadril, že sa nachádza na samovražednej misii - svojej vlastnej i svojej krajiny.

Na hlavnom pódiu VZ OSN stáli po prvýkrát dvaja Slováci

Pre Slovensko sa 19. september zapíše do histórie; na hlavnom pódiu 72. zasadania Valného zhromaždenia OSN stáli spolu dvaja Slováci. "Stál tam predsedajúci VZ a stál tam prezident SR. Ja som sa ešte aj tak usmieval, že tam stoja dvaja Tatranci. Je to skutočne veľkou cťou pre Slovensko, že môže predsedať VZ. Je to nesmierne dôležitá úloha, nesmierna prestíž pre našu krajinu," uviedol v utorok v New Yorku slovenský prezident Andrej Kiska.

Ten vo svojom prejave v rámci všeobecnej rozpravy zdôraznil, aby sa z OSN stala skutočne účinná organizácia. "Mnohokrát ľudia alebo krajiny, ktoré sa dostávajú do obrovských problémov a konfliktov, sa pozerajú na OSN ako na poslednú záchranu, ktorá by mohla krajinu zachrániť. Žiaľ, mnohokrát sa tak nestane. Takzvané sféry politického vplyvu zabraňujú Bezpečnostnej rade OSN a vo všeobecnosti OSN fungovať tak, ako by sme si želali," skonštatoval slovenský prezident. OSN by sa podľa neho mala prispôsobiť požiadavkám doby.

Po prejave sa Kiska stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, s ktorým prebral aktuálnu situáciu na Ukrajine. "S veľkou radosťou som sa dopočul správy, že HDP rastie, pripravujú sa nové reformné kroky. Ukrajinci veľmi vítajú bezvízový režim. Dotkli sme sa aj problémov ohľadom Nordstreamu 2, kde sme presvedčení, že by sa nemal realizovať; že sa dá používať ako politická zbraň proti Ukrajine," zdôraznil Kiska.

Lídri sa nevyhli ani téme mierových síl OSN v spojitosti s Ukrajinou. "Prezident Porošenko prišiel už dávno s iniciatívou, aby boli mierové sily OSN nasadené na východe Ukrajiny. Pred pár týždňami prišiel paradoxne s takou istou iniciatívou prezident Putin. Len ako sa vždy hovorí - ten diabol sa skrýva v detailoch a v rozdieloch, ktoré v návrhoch sú," dodal.

Slovenský prezident sa stretol i s jedným z najbohatších Američanov Michaelom Bloombergom, ktorý bol niekoľkokrát starostom mesta New York. "Zaujímal sa o dianie v Európe, o to, ako vnímame prezidenta Trumpa u nás v Európe, a vyjadril veľkú podporu tomu, aby všetci ľudia, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, sa spájali," uzavrel slovenský prezident, ktorého ešte čaká stretnutie s krajanmi a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Predseda 72. zasadnutia VZ OSN Miroslav Lajčák otvoril v utorok v New Yorku tohtoročnú všeobecnú rozpravu VZ. V rámci nej vystúpil i americký prezident Donald Trump. Kiska je na niekoľkodňovej pracovnej návšteve USA; dnes sa presunie na západné pobrežie, kde sa zameria na inovačnú a vedecko-výskumnú agendu.

Korčok: Trump je advokátom vzťahov založených na suverénnych rozhodnutiach

Donald Trump prehovoril v pléne 72. schôdze Valného zhromaždenia OSN po prvýkrát ako americký prezident. "Toto je podľa mňa najsilnejšie posolstvo, ktoré sa nieslo jeho prejavom, kde bolo veľmi cítiť, že hovorí z môjho pohľadu pomerne kontinuálne z hľadiska posolstiev o tom, kde vidí miesto svojej vlastnej krajiny. Nie náhodou povedal veľakrát 'Amerika na prvom mieste'," pre TASR to v New Yorku v utorok povedal štátny tajomník rezortu diplomacie SR Ivan Korčok.

Zároveň upozornil, že v prejave sa snažil Trump vysvetliť, že toto jeho tvrdenie by nemalo byť namierené proti zvyšku sveta. "Ale zjavne je Donald Trump veľmi silným advokátom vzťahov založených oveľa viac na suverénnych rozhodnutiach jednotlivých štátov ako na multilateralizme, ktorý je koniec koncov podstatou práve OSN. Toto je veľmi silné posolstvo," zdôraznil Korčok.

Pripomenul i posolstvá, ktoré zazneli na adresu krajín vnímaných ako hrozba. Na prvom mieste spomenul Severnú Kóreu, ďalej Venezuelu. "Dotkol sa aj mnohých ďalších pálčivých otázok, ktoré netreba nejakým spôsobom zakrývať, veľmi jednoznačne sa vyhranil voči Iránu. Tu môžem rovno povedať, že pre nás - Slovenskú republiku a najmä teda EÚ -naďalej zostáva základným rámcom vzťahov s Iránom dosiahnutá dohoda o iránskom jadrovom programe," spresnil štátny tajomník.

Taktiež poukázal na to, že na jednej strane prezident Trump v prejave zdôrazňoval suverenitu a nezávislosť štátov, no na druhej strane má EÚ iný, odlišný prístup, v rámci ktorého štáty zdieľajú svoju suverenitu. "Myslíme si, že krajiny dnes v takto globalizovanom svete môžu v rámci EÚ dosiahnuť oveľa viac. Toto si myslím, že budeme musieť s americkou stranou, ktorú považujeme pre nás vo svete za najbližšiu, naďalej vysvetľovať," uzavrel.

Korčok: Slovensko vyslalo silný signál o tom, že reformu OSN nemožno odkladať

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok si myslí, že na podujatí, na ktorom zastupoval Slovenskú republiku ako predstaviteľ jednej z 12 spoluhostiteľských krajín k reforme manažmentu OSN, organizovanom americkým prezidentom Donaldom Trumpom, sa vyslal jasný signál, že OSN si uvedomuje nevyhnutnosť vlastných zmien.

Korčok uviedol v utorok v New Yorku, kde sa zúčastnil na všeobecnej rozprave 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. "Boli sme prizvaní na túto dôležitú akciu, ktorá je iniciatívou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Považujem to aj za naše vlastné ocenenie aktívneho prístupu Slovenska k agende Organizácie Spojených národov. Pozrime sa na svet okolo nás - je menej bezpečný, máme tu strašne veľa dlho neriešených konfliktov," zdôraznil Korčok.

Slovensko na podujatí podľa neho vyslalo veľmi silný signál o tom, že túto reformu nemožno odkladať. "Je vlastne na nás všetkých, aby sme sa pokúsili spoločne s touto organizáciou niečo urobiť. Takže toto bol dôležitý moment, ale poviem to otvorene: sme realisti, týchto reformných pokusov bolo veľa, len svet okolo nás je naozaj taký rozkývaný vo svojich základoch, že táto centrálna organizácia mieru, stability - a organizácia hlavne medzinárodného práva - tak isto cíti, že potrebuje zmenu," uviedol.

Na podujatí sa prerokúvala celková reforma OSN, ktorá hovorí nielen o reforme manažmentu, ale aj o tom, čo je potrebné urobiť v oblasti uplatňovania udržateľných rozvojových cieľov, či ako chce byť organizácia oveľa efektívnejšia pri mierových operáciách.

"Je tu veľmi veľa tém, ktoré do tohto reformného úsilia zapadajú," vyhlásil Korčok, pričom zdôraznil, že je veľmi dôležité, že sa za túto urýchlenú reformu postavil aj americký prezident. "Predsa len, Spojené štáty sú len jedným z členských štátov, ale treba priznať, že ich vplyv je taký veľký, že bez nich sa táto reforma nezrealizuje," uzavrel.

Slovenská republika je dlhodobým podporovateľom reformy OSN, ktorej cieľom je vytvorenie flexibilnejšej a efektívnejšej organizácie. Vo svojich prejavoch v rámci všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia VZ OSN ju spomenul i súčasný predseda VZ OSN Miroslav Lajčák a slovenský prezident Andrej Kiska.

Viac o téme: Donald TrumpKĽDRAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu