Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Novela Zákonníka práce, ktorá zakázala predaj počas sviatkov, plní svoj zámer, tvrdí Podmanický

Ján Podmanický
Ján Podmanický (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela Zákonníka práce, po ktorej sú počas šestnástich sviatočných dní v roku zatvorené obchody, plní podľa jej predkladateľa Jána Podmanického (Smer-SD) svoj cieľ, ktorým je pomoc takmer 300-tisíc zamestnancom maloobchodu, aby počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja mohli byť so svojimi rodinami.

„Neexistuje taký zákon, s ktorým by boli všetci na svete spokojní. Náš zámer sa nám podarilo dosiahnuť a drvivá väčšina pracovníkov v obchodoch sa z neho teší,“ povedal dnes Podmanický. Pripomína, že zákon podporili aj opoziční poslanci, a tak s výnimkou SaS bol schválený celým parlamentným spektrom.

„Pred schválením zákona sa hľadal konsenzus aj so sociálnymi partnermi a našiel sa: zákon privítali nielen odborári, ale súhlasili s ním aj zástupcovia obchodníkov. Zákon podporovala aj prevažná väčšina verejnosti. Málokedy sa dosiahne taká reprezentatívna zhoda,“ zdôraznil s tým, že na Slovensku sa nám vytráca pochopenie pre druhých.

„Tento zákon je dôkazom toho, že na Slovensku je stále veľa dobroprajných ľudí, ktorí doprajú voľno aj iným. Zákon priniesol aj veľa pozitívnych trendov. Výrazne sa posilnil cestovný ruch. Zo strany podnikateľov v turizme prichádzajú informácie o enormnom náraste návštevníkov počas dní, keď sú zatvorené obchody. Kúpna sila sa presunula do zariadení cestovného ruchu, do reštaurácií, múzeí, skanzenov, do horskej turistiky. Zákon vítajú aj organizátori kultúrnych a športových podujatí, ktorým sa významne zvýšila návštevnosť,“ konštatoval poslanec Smeru.

Podmanický však priznal, že vždy sa nájde niekto, komu to nevyhovuje. „Chcem vyzvať ľudí na Slovensku, aby tento zákon prijali a chápali ho ako pomoc takmer 300-tisíc ľuďom, pričom ide len o to, či nakúpim dnes, alebo zajtra,“ uviedol. Podľa neho si postupne všetci na tento režim zvykneme. „V Rakúsku sú zatvorené obchody každú nedeľu a nijako sa tým neznižuje komfort života Rakúšanov. Hodnotenie tohto zákona treba urobiť po dlhšom čase, keď opadnú ideologické emócie a keď sa v plnej miere ukážu aj mnohé pozitíva, ktoré zákon priniesol,“ povedal.

Prvým sviatkom, počas ktorého boli cez deň zatvorené obchody, bol sviatok svätých Cyrila a Metoda, ktorý sme slávili 5. júla. Obchody sú po novele Zákonníka prácezatvorené počas šestnástich sviatočných dní v roku. Počas 15 sviatkov zostanú obchody zatvorené celý deň, 24. decembra bude zakázaný maloobchodný predaj po 12:00. Doteraz boli obchody povinne zatvorené 3,5 dňa v roku, a to 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra po 12:00 a 25. decembra. Zväz obchodu a cestovného ruchu SR (ZOCR) uvítal schválenie novely. Podľa prezidenta ZOCR Pavla Konštiaka tak boli vytvorené plnohodnotné dni oddychu pre pracovníkov obchodu a ich rodiny.

Viac o téme: SmerZákonník práceJán Podmanický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu