Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiskov škandál naberá na obrátkach: Minister Kažimír na koberčeku, prví podozriví!

Peter Kažimír bol u Kisku na koberčeku. Zobraziť galériu (2)
Peter Kažimír bol u Kisku na koberčeku. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Minister financií na koberčeku u Kisku. Prezidenta znepokojili úniky ohľadom daňových informácií a tak sa rozhodol konať. Peter Kažimír povedal Kiskovi, že má úzky okruh podozrivých ľudí, od ktorých mohli informácie uniknúť.

Pred pár dňami prišli do médií informácie o firme prezidenta Andreja Kisku, ktorá mala daňové nedoplatky vo výške 27 tisíc eur. Ešte predtým niekto mal podpredsedníčke parlamentu Lucie Ďuriš Nicholson niekto odovzdať tajné informácie týkajúce sa predsedu parlamentu Andreja Danka. A toto nahnevalo Andreja Kisku, ktorý si zavolal dnes Kažimíra, aby mu zreferoval, čo sa to deje.

Úzky okruh ľudí

Podľa hovorcu prezidenta Kažimír Kisku informoval o priebehu vyšetrovania. "Počas uplynulého víkendu sme identifikovali na základe údajov z informačného systému finančnej správy (IS FS) úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu s dokumentami, zverejnenými minulý týždeň v médiách. Dnes ráno som informoval prezidenta republiky o zistených poznatkoch," tvrdí Kažimír s tým, že "vďaka IS FS vieme mená ľudí, dátumy a presné časy, kedy s dokumentami prišli do kontaktu."

Minister financií tvrdí, že s predmetnými dokumentami prišli do kontaktu okrem finančnej správy aj iné subjekty, či už išlo o kontrolovanú firmu, a iné príslušné štátne inštitúcie a orgány.

Rozhoduje sa o povahe štátu

Kiska na margo uniknutých informácií povedal, že sa rozhoduje o povahe slovenského štátu: "Je neprijateľné, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našej krajiny, proti politikom. Ak je možné, že je takýmto spôsobom napadnutá hlava štátu, žiaden človek si na Slovensku nemôže byť istý, že takéto mafiánske praktiky vydierania nebudú použité proti nemu."

Kiska chce prešetrovať

Vzhľadom na opakované prípady zneužitia údajov o daňovníkoch je nevyhnutné ich dôsledne prešetriť. Prezident Andrej Kiska to zdôraznil pri dnešnom stretnutí s ministrom financií SR Petrom Kažimírom.

Kiska podľa jeho slov privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu potrebnú pozornosť, s poukázaním na prípad poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) z roku 2016 však zároveň upozornil na to, že nejde o prvé zneužitie údajov o daňovníkoch na Slovensku. "Apeloval preto na dôsledné došetrenie takýchto prípadov," informoval Krpelan.

Viac o téme: Peter KažimírAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu