Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SaS žiada generálneho prokurátora, aby preskúmal činnosť Smeru

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – SaS žiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby na obdobných princípoch, na ktorých posudzoval pôsobenie strany Kotleba - Ľudová strana naše Slovensko, posúdil aj stranu Smer-SD.

Ako sa uvádza vo vyhlásení predsedníctva strany, hlásenie sa k totalitným ideológiám a šírenie rasovej nenávisti je pre demokratický vývoj spoločnosti nebezpečné. Rovnako nebezpečné je však podľa liberálov aj zneužívanie moci, získavanie utajovaných skutočností a ich nasadzovanie do kompromitácie a likvidácie politických oponentov. „Je to pôsobenie proti ústavným základom Slovenskej republiky, ktorá sa označuje za demokratický a právny štát, za štát, ktorého občania majú právo zakladať politické strany a združovať sa v nich,“ uvádza sa v stanovisku.

Predstavitelia strany Smer-SD využívajú podľa SaS utajované informácie z daňovej a zdravotnej dokumentácie v politickom boji voči svojim kritikom. „Keďže jeden z kľúčových aktérov, ktorý preukázateľne s utajovanými informáciami pracuje, je predseda strany a vlády Robert Fico, vrhá to na stranu Smer-SD dôvodné podozrenie, že koná v rozpore so zákonmi Slovenskej republiky,“ uvádza SaS.

Podozrenia liberálov umocňujú aj výroky poslanca Smeru-SD Miroslava Číža, ktoré zazneli v nedeľu 17. septembra v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Poslanec Číž na jednej strane podľa liberálov odsúdil využívanie utajovaných skutočností v politickom zápase, avšak zároveň v tejto súvislosti naznačil, že Smer-SD ich používa len výnimočne, keď sa bráni obdobným útokom svojich oponentov.

Viac o téme: Generálny prokurátorSaSRichard SulíkSmer- SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu