Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gašpar odsúdil únik kompromitujúcich materiálov na Danka a Kisku: Prehovoril, kto za tým môže byť

Prezident Policajného zboru generál Tibor Gašpar
Prezident Policajného zboru generál Tibor Gašpar (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Policajný prezident Tibor Gašpar nevylučuje, že za únikom tajných informácií, ktoré sa v posledných dňoch týkali predsedu Národnej rady SR Andreja Danka a prezidenta SR Andreja Kisku, stoja aj príslušníci polície. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Ja tomu nebudem vedieť zabrániť, aby sa medzi 23.000 policajtmi nenašli ľudia, ktorí v mene nejakého budúceho prísľubu, napríklad byť vo vysokej funkcii, nezneužili zákon, resp. doslova spáchali trestný čin," povedal Gašpar.

Ľudia, ktorí sa na úniku utajovaných informácií podieľajú, sú podľa neho oslovovaní politikou a neskôr sa tieto informácie používajú v politických súbojoch. Ako tvrdí, sú to ľudia či už v policajnom zbore, vo finančnej správe, alebo iných inštitúciách, kde sa pracuje s bankovým či daňovým tajomstvom. "Opätovne odsudzujem takéto praktiky. Tieto dokumenty sa vyťahujú verejne a používajú sa primárne v politických súbojoch. Mám tak trochu pocit, že sme vytvorili v spoločnosti klímu, že je to v poriadku a môže sa tak diať," povedal policajný prezident. 

Tí, čo utajované informácie vynášajú, tak podľa jeho slov robia pod rôznymi prísľubmi do budúcnosti, či už prísľub dostať sa na kandidátky do volieb, robiť asistentov či funkcionárov v inštitúciách.

Gašpar upozornil, že únik písomností bol aj v minulosti a použil sa v politickom súboji. Týkal sa napríklad podnikateľa Ladislava Bašternáka či ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Chcem naznačiť, že minimálne dve osoby, ktoré participovali na únikoch, sú asistenti poslancov. Jeden pri bankovom tajomstve a druhý pri častiach vyšetrovacieho spisu z daňového podvodu," povedal policajný prezident. Podľa neho sa deje kriminalizácia politiky a polícia sa dostáva do politického súboja.

V prípade kauzy okolo prezidenta Andreja Kisku podal Gašpar trestné oznámenie na inšpekciu pre prípad, že by nejaké dokumenty unikli z vyšetrovacieho spisu. Ako tvrdí, teoreticky môže byť táto dokumentácia z polície, domnieva sa však, že sú to dokumenty z finančnej správy. "Napriek tomu, som to oznámenie podal, aby sme si aj my interne prešetrili, čo sa deje. Ak sa podarí inšpekcii zdokumentovať prípadného páchateľa, nebudem mať problém, aby sme vystúpili a ešte to ostro odsúdili," skonštatoval.

Gašpar podotkol, že v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností polícia nepotvrdzovala a nemôže potvrdzovať autenticitu utajovaných písomností.

Viac o téme: Andrej DankoTibor Gašparúnik tajných informácii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu