Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový zákon o odpolitizovanej voľbe šéfa RTVS už čoskoro, sľubuje Maďarič

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový zákon o spôsobe voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je v štádiu príprav a v priebehu jedného - dvoch týždňov by sa mal dostať do vnútrorezortného pripomienkového konania, povedal médiám minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) počas dnešného rokovania vlády. Doplnil, že následne posunie návrh, ktorým chce odpolitizovať voľbu šéfa RTVS, do legislatívneho procesu.

Minister kultúry Maďarič 21. júna, deň po tom, ako národná rada zvolila Jaroslava Rezníka za šéfa RTVS, na tlačovej besede oznámil, že chce meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS. Cieľom zmien je, aby budúceho generálneho riaditeľa nevolil ani parlament, ani Rada RTVS, ale zbor voliteľov. Maďarič prišiel s týmto návrhom iniciatívne, nie je súčasťou Pprogramového vyhlásenia vlády SR. Podľa neho je teraz ten vhodný čas meniť voľbu, keďže nový systém by sa využil až o päť rokov, teda po skončení súčasnej koalície. „V tejto chvíli to považujem za svoju povinnosť ministra kultúry a za svoj dlh voči RTVS a verejnosti,“ povedal 21. júna na margo návrhu, ktorým chce voľbu generálneho riaditeľa odpolitizovať.

Šéf rezortu kultúry zároveň dnes médiám potvrdil, že s novým generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom hovoril o financovaní verejnoprávnej rádiotelevízie cez platby verejnosti za služby RTVS, tzv. koncesionárske poplatky. „Konštatoval som v rozhovore s ním, že vidím nepriechodnosť, pretože keď ho pán predseda národnej rady uvádzal do funkcie, tak ho vlastne de facto vyzval, aby ani on túto otázku neotváral a upriamil jeho pozornosť na hľadanie vnútorných rezerv“, povedal minister. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) 17. júla počas odovzdávania dekrétu o nastúpení do funkcie novému generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi okrem iného pripomenul, že nechce zvyšovanie koncesionárskych poplatkov.

V otázke hľadania vnútorných finančných rezerv v RTVS Maďarič podľa vlastných slov Rezníkovi povedal, že „pokiaľ by náhodou chcel viac financií, tak najprv musí veľmi jasne nahlas verejne povedať, ako to je s vnútornými rezervami RTVS, či ich tam našiel alebo nenašiel“. V súčasnosti ministerstvo kultúry rokuje s vedením RTVS o novej rámcovej zmluve RTVS so štátom, ktorá je spolu s koncesiami a príjmom z reklamy jedným z troch hlavných zdrojov príjmov RTVS. Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov „je jasne politicky nepriechodné“, pripomenul Maďarič s tým, že očakával avizovanú predstavu SNS o spôsobe financovania RTVS. „Pochopil som, že pôsob financovania zo strany SNS je apel predsedu SNS na generálneho riaditeľa RTVS, aby hľadal vnútorné rezervy,“ dodal pre médiá počas dnešného rokovania vlády minister.

Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, konkrétne sa o ňom píše v časti Kultúrna politika. Výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov. Súčasná mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Legislatívny návrh ministerstva kultúry na zvýšenie úhrad za vysielanie RTVS, ktoré sú hlavným zdrojom príjmov RTVS, vlani v lete zastavila vo vláde SNS.

Viac o téme: Marek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu