Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na boj proti diskriminácii Rómov vyčlenia viac než 51 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Súčasťou Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 sú dva nové akčné plány, zamerané na oblasť nediskriminácie a prístup smerom k väčšinovej spoločnosti. Materiál, ktorý na rokovanie predložil minister vnútra Robert Kaliňák v spolupráci so splnomocnencom pre rómske komunity Ábelom Ravaszom, dnes schválili členovia vlády.

Zo zistení Eurobarometra z roku 2015 vyplynulo, že až 46 percent slovenských Rómov sa cíti byť diskriminovaných. Aj výsledky ďalších výskumov potvrdzujú, že na Slovensku existuje vysoká miera diskriminácie Rómov, navyše sprevádzaná slabou informovanosťou o možnostiach ochrany. Akčný plán v oblasti nediskriminácie preto sleduje napĺňanie globálneho cieľa, ktorým je zabezpečenie ochrany Rómov pred nerovným zaobchádzaním.

Program na podporu nediskriminácie si kladie za úlohu prepojenie existujúcich akčných plánov týkajúcich sa rovného zaobchádzania, zlepšenie informovanosti o diskriminácii Rómov, zabezpečenie ich účinnej ochrany a posilnenie tolerancie vytvorením priestoru na vzájomný dialóg a riešenie konfliktov medzi rómskou a väčšinovou populáciou.

V akčnom pláne sú spomenuté aj predbežné sumy potrebné na realizáciu jednotlivých projektov. Celkový rozpočet bol stanovený na viac než 51 miliónov eur, pričom z eurofondov bude hradených viac ako 36 miliónov eur. Zvyšné prostriedky, ktorými na vykonanie potrebných opatrení prispeje Slovensko, sú už v štátnom rozpočte zahrnuté.

Spoluúčasť na eurofondoch predstavuje približne 10 miliónov eur a z rozpočtu rezortov vnútra, práce, spravodlivosti a úradu vlády bolo vyhradených takmer päť miliónov eur. Najväčšie čiastky sú vyčlenené na podporu vzdelávacích aktivít zameraných na predchádzanie diskriminácie pre zamestnávateľov, odborové organizácie a pracovníkov prvého kontaktu (25 miliónov eur) a bezplatnú právnu pomoc a mediáciu (11,5 milióna eur).

Druhý z nových akčných plánov nesie názov Iniciatíva integrácie Rómov prostredníctvom komunikácie a jeho zámerom je podporiť scitlivenie verejnej mienky, zmiernenie vzájomných stereotypov, či predsudkov a posilnenie súdržnosti medzi rómskou populáciou a majoritnou spoločnosťou.

Ministerstvo chce v rámci projektu realizovať výskumy a expertízy a získavať tak informácie založené na faktoch a následne podporovať proaktívnu komunikáciu založenú na vyvážených a objektívnych informáciách o Rómoch. Správa odhaduje, že na uskutočnenie projektov bude potrebných 271-tisíc eur, z toho 78-tisíc z eurofondov a približne 147-tisíc zo štátneho rozpočtu.

V júni vzala vláda na vedomie monitorovaciu správu o plnení Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020, ktorá definuje smerovanie verejných politík v oblasti sociálneho začleňovania rómskej populácie. Zo správy vyplynulo, že na integráciu Rómov sa v roku 2016 minulo viac než 11,7 milióna eur.

Dokument monitoruje plnenie opatrení a aktivít aktualizovaných akčných plánov stratégie v oblasti vzdelávania, zamestnanosti, bývania, zdravia a finančného začlenenia. Stratégia bola prijatá v januári 2012, akčné plány boli naposledy aktualizované vo februári tohto roka, keď štyri oblasti integrácie doplnila nová oblasť finančného začlenenia. Dnes k piatim akčným plánom pribudli ďalšie dva nové, zamerané na oblasť nediskriminácie a oblasť prístupov smerom k väčšinovej spoločnosti, nazvaná Iniciatíva integrácie Rómov prostredníctvom komunikácie.

Viac o téme: FinancieDiskrimináciaRómovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu