Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová nádej na politickej scéne: Beblavý s Mihálom predstavili svoju stranu Spolu

Beblavý s Mihálom predstavili novú stranu Zobraziť galériu (2)
Beblavý s Mihálom predstavili novú stranu (Zdroj: Foto: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Mesiace príprav začínajú prinášať výsledky. Novovznikajúca strana Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála má už svoj názov. Bude sa volať Spolu - občianska demokracia. Vznik strany avizujú lídri symbolicky na 17. novembra.

Strana Spolu už spustila aj svoj nový web. Na stránke je zatiaľ len logo a názov. "Sme silný tím poslancov a skúsených odborníkov okolo Miroslava Beblavého a chceme vymeniť vládu škandálov za spoľahlivú, odbornú a proeurópsku silu,ktorá bude riešiť skutočné problémy."

Nová nádej na politickej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: stranaspolu.sk)

Beblavý oznámil posun v prípravách novej strany aj na Facebooku. "Mesiace práce na príprave novej politickej sily začínajú vyúsťovať do viditeľných výsledkov - už tento týždeň sa veci výrazne pohnú." 

Podpisy začnú zbierať 17. novembra

"Budeme mať úvodné stretnutie, na ktorom si pripomenieme 17. november '89, predstavíme idey a ľudí a spustíme zbieranie podpisov," povedal Beblavý. Strana sa podľa jeho slov bude hlásiť k odkazu Novembra '89.

"Sme politická strana, ktorá sa hlási k demokracii, ľudským právam, Európskej únii a trhovej ekonomike so silným sociálnym rozmerom," vysvetlil zakladateľ strany a verí, že strana bude úzko spolupracovať s Progresívnym Slovenskom.

Stranu predstavovali postupne

Zámer založiť stranu oznámili už v apríli, no bližšie informácie doteraz neboli známe. Stranu okrem Beblavého a Mihála zakladá ešte päť ďalších poslancov - Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Katarína Macháčková (bývalé členky Siete) a Viera Dubačová s Otom Žarnayom, ktorých do parlamentu zvolili za OĽaNO.

Koncom júla zverejnil Beblavý na svojom profile na Facebooku fotku členov novovznikajúcej strany. "Cez víkend sme tvrdo pracovali na príprave novej politickej sily. Ako vidíte, bude mladá a plná elánu. Ja som v polohe bankára."

Podľa Jozefa Mihála je cieľom strany dať ľuďom nádej, vymeniť vládu Roberta Fica a zmeniť Slovensko na modernú európsku krajinu, z ktorej nebudú mladí utekať. Strana sa bude profilovať ako centristická s cieľom ponúknuť pragmatické riešenia.

Odhodlanie spájať slušných a kompetentných ľudí

Názov pripravovanej strany vyjadruje podľa Beblavého odhodlanie zakladateľov spájať slušných a kompetentných ľudí, na ktorých sa dá v politike spoľahnúť. "Slovensko môžeme zmeniť len spolu," podotkol.

Beblavý, Mihál a ďalších päť nezaradených poslancov NR SR - Katarína Macháčková, Zuzana Zimenová, Simona Petrík, Viera Dubačová a Oto Žarnay avizovali zakladanie strany už v apríli. Hovorili, že by ju chceli oficiálne zaregistrovať v priebehu najbližšieho roka. Pre založenie strany sa rozhodli preto, že podľa nich chýba na Slovensku politická sila, ktorá by zastupovala ľudí tak, ako chcú zastupovať oni.

Pridali sa k ním aj Vladimír Bilčík, Ľudmila Chodelková, Pavel Nechala, Dalibor Roháč, Martin Vavrinčík a desiatky aktivistov v regiónoch. "Facebooková skupina sympatizantov má k dnešnému dňu 2100 členov," informuje formujúca sa strana.

Viac o téme: Jozef MihálMiroslav BeblavýSpolu - občianska demokracia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu