Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico s Dankom začínajú odznova už tretíkrát! FOTO Odhalilo tajné znamenie víťaza?!

Koalícia reštartovala vzťahy Zobraziť galériu (9)
Koalícia reštartovala vzťahy (Zdroj: Foto: SITA/Marek Mrviš, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - So súčasnou vládnou koalíciou zažíva Slovensko naozaj búrlivé obdobie. Najprv sa z pôvodnej štvorkoalície stala trojkoalícia, ktorá neskôr takisto podľahla krízam a sporom najmä medzi lídrami strán SNS a Smer-SD. Dnes podpísali lídri koaličných strán novú zmluvu, ktorá by mala zaručiť ich úspešné pokračovanie. Akým krízam súčasná vláda čelila a čo všetko sa zmenilo?

Prvú pôvodnú koaličnú dohodu podpísali lídri štyroch strán - Robert Fico za Smer-SD, Andrej Danko za Slovenskú národnú stranu, Béla Bugár za Most-Híd a Radoslav Procházka za #Sieť v marci 2016. Podpisovanie sa konalo na Bratislavskom hrade.

Podpis 1. koaličnej zmluvy - marec 2016
Zobraziť galériu (9)
Podpis 1. koaličnej zmluvy - marec 2016  (Zdroj: Foto: SITA/Marek Mrviš)

Druhú koaličnú zmluvu podpísali bez Procházku na rovnakom mieste. Fico bol vtedy presvedčený o stabilite trojkoalície. Tá sa o necelý rok opäť zmietala v kríze

Podpis 2. koaličnej zmluvy - september 2016
Zobraziť galériu (9)
Podpis 2. koaličnej zmluvy - september 2016  (Zdroj: SITA)

Včera nasledovalo po koaličnej kríze podpísanie dodatku ku koaličnej zmluve. Oproti predchádzajúcim zmluvám sa podpisovanie konalo na vládnom hoteli Bôrik. Zaujímavé je, aj ako sa menili dosky na tento koaličný dokument. Kým pri prvých dvoch podpisovaniach sa dosky niesli v odtieňoch hnedej, tentokrát kompetentní vybrali červenú farbu.

Podpis dodatku ku koaličnej zmluve - september 2017
Zobraziť galériu (9)
Podpis dodatku ku koaličnej zmluve - september 2017  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zmena nastala aj v premiérovej mimike. Kým sa pri prvých dvoch podpisoch tváril vážne, včera sa prvýkrát usmieval.

Podpisovanie dodatku ku koaličnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo sa zmenilo

- Bratislavský hrad vymenili lídri za vládny hotel Bôrik

- farby dosiek sa zmenili z hnedej na červenú

- vo Ficovej mimike sa objavil úsmev a spokojnosť

Pád Procházku

Prvou veľkou zmenou po podpísaní koaličnej zmluvy v marci 2016 bola zmena zo štvorkoalície na trojkoalíciu. Najmenšia koaličná strana #Sieť sa dostala do problémov. Spočiatku zo strany odišli piati poslanci, ktorí neboli spokojní s fungovaním strany, a prestúpili k mostu. Neskôr sa zmenil aj líder strany. Radoslavovi Procházkovi uplynul mandát a šéfom sa stal Roman Brecely. Vo vládnej koalícii ostali strany Smer-SD, SNS a Most-Híd.

Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Konflikty medzi Ficom a Dankom

Po úspešnom podpísaní novej koaličnej zmluvy začali spoločne vládnuť už len tri strany na čele s lídrami Robertom Fico, Bélom Bugárom a Andrejom Dankom. Ako sa ukázalo, ani ich vzťahy nevydržali. Spory, ktoré nastali najmä medzi Ficom a Dankom, nakoniec viedli k tomu, že Danko 7. augusta vypovedal koaličnú zmluvu. Začala sa vládna kríza.

1. Škandál s eurofondami 

Poslednou kvapkou k vypovedaniu koaličnej zmluvy podľa dobre informovaného podpredsedu SNS Jaroslava Pašku bolo dianie okolo eurofondov na ministerstve školstva pod vedením nominanta národniarov Petra Plavčana a tiež konanie na Úrade vlády v snahe poškodiť SNS. Narážal na to, že Danko si zrejme myslí, že list rektorov koordinovali Ficovi poradcovia.

Paška naznačil, že problémy s eurofondami siahajú k Plavčanovmu predchodcovi a že z peňazí, ktoré tiekli cez rezort školstva profitovali ľudia blízki Smeru - Fedor Flašík (bývalý marketér Smeru) a Jozef Brhel (údajný sponzor Smeru).

2. Smer sa spolčuje s matovičovcami

Do súčasnej situácie dostali koalíciu podľa Pašku aj kroky, ktoré boli pripravené na Úrade vlády. Národniari majú pocit, že Smer spolupracuje na pokusoch o diskreditáciu s opozičnou stranou OĽaNO.

Fico s Dankom začínajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

3. Regionálni nominanti

Problémom však podľa Pašku bola aj neochota vládneho Smeru uvoľniť v regiónoch miesta v štátnej správe, ktoré boli dohodnuté v koaličnej zmluve. V zmysle koaličnej zmluvy mali byť uvoľnené pozície obsadené na základe výnimiek ľuďmi, ktorí nespĺňajú potrebné kritériá, napríklad ohľadom vzdelania. Na tieto miesta má SNS podľa Pašku kvalifikovaných odborníkov.

4. Erik Tomáš a útočiaci poradcovia

Aj Danko si kopol do Fica. A to väčšinou cez poradcov. Jedným z nich je aj Erik Tomáš. V rozhovore pre Topky Danko dokonca povedal, že on "by vodu z Dunaja nepil" narážajúc na to, že Fico zverejnil na svojom Facebooku, ako sa osviežuje pri behu vodou z Dunaja. Už v našom rozhovore Danko povedal, že na neho Ficovi poradcovia útočia. "Erik Tomáš je zapletený do rôznych mediálnych atakov vyvinutých k mojej osobe," povedal v rozhovore Danko.

5. Marek Maďarič a RTVS

Danko si skočil do vlasov aj kvôli zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov v RTVS s Marekom Maďaričom, ministrom kultúry a "ideológom" Smeru.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

6. Ceny energií

Ďalším sporom medzi Ficom a Dankom boli ceny energií, ktoré mal pod palcom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pod vedením nominanta Smeru Jozefa Holjenčíka. Kvôli tomu sa nebavili s premiérom aj niekoľko dní. Kríza sa nakoniec urovnala odchodom Holjenčíka z regulačného úradu.

7. Vystúpenie na Devíne

Napätie vyvolalo aj nepovolenie vystúpenia predsedu parlamentu na Cyrilo-metodských slávnostiach na bratislavskom Devíne. Danko na svojom Facebooku napísal, že mu tam z Úradu vlády zakázali prísť napriek tomu, že mal pripravený prejav.

Pozíciu stratil šéf SNS

Ako vysvetľuje politológ Radoslav Štefančík, vyjednávacia pozícia SNS bola minulý rok lepšia, keďže si mohla vyberať, ku komu sa pridá a či sa stane významným partnerom Fica. „SNS si však nezvolila žiadnu z oboch možností, pretože sa rozhodla, že bude robiť pudlíka Ficovi s Kaliňákom," uvádza.

K súčasnej situácii dodáva, že Danko tentokrát možnosť nemal. „A pudlík pred niekoľkými týždňami hlasnejšie zabrechal, slabučko pohryzkal, ale statný medveď ho zahnal späť do búdy," hovorí politológ.

Fico s Dankom začínajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Štefančík si zároveň myslí, že kríza je nateraz zažehnaná a premiér má situáciu pevne v rukách, no budúcnosť je ťažko predpovedateľná kvôli nepredvídateľnosti Andreja Danka - no navonok sa aj napriek tomu, že sú rivali, budú tváriť priateľsky.

„Pozíciu stratil najmä Andrej Danko, lebo sa ukázal ako nevyspytateľný politik, ktorého správanie pôsobí dôveryhodne. Naopak, Robert Fico vzišiel ako geniálny politický stratég, ktorého za to budú uznávať aj momentálne nerozhodnutí voliči," uzatvára Štefančík.

Danko si stanovil nové podmienky

SNS chce na čele s Dankom zlepšiť hlavne komunikáciu - budú sa stretávať vždy v pondelok, aby sa pripravili na rokovania NR SR a rokovanie vlády v stredu. Vytvárajú krajské koaličné rady a okresné koaličné rady, aby stabilizovali štruktúry pred voľbami do VÚC. Partneri sa podľa Fica dohodli aj na tom, že kým sa predloží na rokovanie nejaký materiál, musia ho dostať partneri 24 hodín pred jeho predložením.

Toto chce presadiť:

- nekritizovať ministrov SNS

- nová koaličná zmluva alebo dodatok ku koaličnej zmluve

- pravidelné zasadanie koaličnej rady

- sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom

- vytvorenie Rady vlády pre rodinu a demografický rast

- 13. a 14. plat (nezaťažený odvodmi a daňami)

- cestovné šeky (aj pre dôchodcov)

- zníženie daňového zaťaženia

-  rast minimálnej mzdy

- znížiť DPH na služby v kúpeľníctve a cestovnom ruchu či zjednodušenie investovania do podnikateľských zámerov v tejto sfére.

- zriadenie slovenských aeroliniek

- nerokovanie o návrhoch na vláde, ktoré neprerokovala koaličná rada.

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej DankoTrojkoalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu